Klassikern! Kakan alla tycker om. Man kan aldrig gå fel med Chocolate Chip Cookies. Vare sig man äter dem som dem är, tillsammans med ett glas mjölk, eller placerar en skopa glass mellan två stycken och äter dem som en smörgås så kan man helt enkelt inte säga nej.
Och finns det något bättre än att ta ut dem direkt från ugnen och bita i en medan chokladbitarna fortfarande är mjuka och nästan smälta?
För att göra dem behöver du:
5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk majsstärkelse
0,5 tsk salt
170 g smör, smält och svalnat
2,4 dl ljust muscovadosocker
1,2 dl socker
2 stora ägg
2 tsk vaniljextrakt
3,5 dl hackad mörk choklad (eller chocolate chips om du har det hemma)
Börja med att smälta smöret så att det har tid på sig att svalna.
Om du inte har färdiga chocolate chips hemma (varför är det inte en basvara i Sverige som det är i USA? Jag hade levt drömmen.) så är det dags att hacka mörk blockchoklad i små bitar (men inte så smått att det bara blir smulor kvar. Vi vill ha riktiga bitar i våra kakor!). Jag svettades som en galning för att få ihop tre och en halv deciliter, så må inte dåligt om du tycker det är lite tufft :)
Blanda mjöl, bakpulver, majsstärkelse och salt i en skål.
Vispa samman smöret och sockret i ungefär en minut. Tillsätt sedan ägg och vaniljextrakt. Sluta vispa när det ser blandat ut.
Blanda långsamt i de torra ingredienserna, lite i taget.
Kom ihåg att skrapa ner det som fastnat på kanterna, som vi alltid gör! Blanda tills du inte längre ser några mjölklumpar.
Den himmelska sörjan ska se ut ungefär så här.
Och nu är det dags för den mest tillfredsställande delen… Vänd ner chokladbitarna i smeten.
Så att det ser ut så här. Jag skojar inte. Det ser ut så här, och på något sätt så är det förväntat av oss att vi inte ska äta upp smeten innan vi fått in den i ugnen. Ren tortyr. Så det är bäst att vi täcker skålen med plast och ställer in den i kylskåpet i 30-60 min. Passa på att sätt på ugnen på 165 grader också.
Ta sedan fram en plåt, bakplåtspapper och smeten och klicka upp den på plåten (klumpar av ca en halv deciliter smet).
Jag höll dem medvetet lite ojämna så att de inte skulle se helt släta och ”perfekta” ut när de blev klara.
In med dem i ugnen, och håll dem där i ca 12 minuter, eller tills kanterna blivit gyllene och mitten fortfarande ser lite mjuk ut. Vänd plåten efter halva tiden så att de blir jämnt gräddade. Låt de svalna lite på plåten innan du flyttar på dem, så att de håller ihop. Sedan fortsätter du med resten av smeten tills du får hela köket fyllt av dessa amerikanska underverk!
Gyllene på kanten, mjuka i mitten, med halvsmälta chokladbitar från kant till kant. Det är så riktiga kakor ska vara!
Hej Julia!
Kakorna ser fantastiska ut! Har provat lite olika recept på dessa kakor men är inte helt nöjd.. Ska prova ditt, men jag har en fråga .. vet du hur många gram choklad det går åt? Du skriver bara 3.5 dl hackade.
Mia
Hej Mia! Vad kul att du vill testa receptet. Jag köpte 2st 200g blockchoklad för säkerhets skull, men om jag minns rätt så använde jag nog bara 1 av dem. Jag skulle rekommendera att köpa två för säkerhets skull!