En modern hemmafru

Veckohandling i 7 steg

Ungefär en gång i veckan handlar jag mat hem till oss, och jag älskar hela den processen som leder upp till det projektet! Jag gör det ganska utförligt och välplanerat (både för att inte behöva slänga en massa överbliven mat, men också för att vi inte ska behöva betala mer än vi behöver), och tänkte dela idag hur jag brukar göra, ifall någon som läser behöver lite inspiration eller idéer för hur man kan lägga upp det hela!

För hjälp vad kul det kan vara att skriva listor.

veckohandling1

1. Läs veckobladen

Jag brukar göra detta på affärernas hemsida. Om du har flera butiker i närheten som du väljer mellan så kan detta få dig att bestämma dig vilken affär du ska handla på denna gång (detta plus om du har några superkuponger liggande), annars kan du bara läsa det för att se vilka erbjudanden affären har just denna vecka. Vissa veckor är det inte så mycket att ropa över, men ibland kan det vara superpriser! Detta kan göra att du bunkrar upp på varor när de är som billigast, men också att du får idéer om vad du ska laga för mat denna vecka.

2. Inventera

Se över vad du redan har hemma, i skafferiet, kylskåpet och frysen. Detta kan också ge dig idéer om vad du vill laga för mat denna vecka.

veckohandling2

3. Planera veckans middagar

Jag brukar hitta mest inspiration från min recept-pärm, där jag sätter in recept som jag har gjort och gillat. Annars kan man använda olika appar, receptböcker eller att googla ingredienserna man vill använda. Detta gör jag också med reklambladen färskt i huvudet, så om det fanns något som var extra billigt just denna vecka så gillar jag att planera recept runt det. Skriv upp maträtterna du bestämmer dig för, så att du har den listan att utgå ifrån under den kommande veckan.

4. Skriv inköpslistan

Jag börjar med att skriva ingredienserna för middagarna jag planerat (förutom sakerna jag redan har hemma), och kompletterar sedan med:
– Frukost
– Mellanmål
– Drycker
– Nödmat (t.ex. fryst mat som är lätt att  bara steka på när det inte blir mat över till lunch)
– Ev. snacks
– Hygienprodukter
– Städprodukter eller tvättmedel

Jag rekommenderar att skriva inköpslistan i en app, där man kan ändra ordningen på sakerna man skrivit ner. Jag vet att det nästan är löjligt, men jag ändrar ordningen på produkterna så att de ligger i ordningen som de finns i butiken vi ska handla på. Då behöver man inte scrolla eller ständigt kolla listan så att man inte passerar något man ska ha, utan man bara stryker av allt i ordningen man går i.

veckohandling3

5. Förbered inför inhandlingen

Samla ihop panten du har hemma. Hitta alla kupongerna du ska ha med dig (i förrgår handlade jag med kuponger värda 185 kr, exklusive panten, så det lönar sig!). Ta eventuellt med dig påsar också. Hos oss så använder vi plastpåsarna från mataffärer som soppåsar, så de behöver vi alltid fler av. Papperspåsar däremot, de tar vi alltid med oss hemifrån eftersom de aldrig verkar vilja ta slut.

veckohandling56. Handla!

Go nuts, men gör det inte när du är hungrig. Använd självscannare om du kan, då får du koll på exakt hur mycket allt kostar plus att du inte behöver stå i kö när du ska betala, eller svettas när du ska packa ner varorna i påsarna. Glöm inte bort ditt pantkvitto och dina kuponger!

veckohandling4

7. Packa upp

Nu är det bara dags att packa upp varorna i kylskåp och skafferi, och ja, detta är mitt kylskåp i all sin prakt med Harry Potter-kylskåpspoesi och kalender över konstiga högtider :)

 

När du har gjort detta så är din veckohandling klar, och du har en lista över middagar som är redo att lagas, samt ett kylskåp fullt av allt ni kan behöva denna vecka. Bra jobbat ju!

 

1 kommentar

  1. Therese H

    A woman after my own heart….!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2025 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑