En modern hemmafru

Vaniljcupcakes

vaniljcupcakes11

Här kommer receptet till vad jag skulle tro är den vanligaste sortens cupcake – Vaniljcupcakes! Jag skulle även säga att det nog är den enklaste cupcaken att baka, då den inte har några konstiga ingredienser eller steg som gör den komplicerad. En vanlig hederlig cupcake, helt enkelt! Perfekt för nybörjare!

Recept är taget från The Hummingbird Bakery’s Söta Dagar, men jag gjorde dem i små cupcake-formar istället för normalstora. Enda skillnaden är att man behöver ha ett mer vakande öga över dem i ugnen.

vaniljcupcakes1

För ca 15 stora (eller nästan 30 små) cupcakes behöver du:

Kaksmet:
75 g osaltat smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
3,75 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
0,25 tsk salt
2,25 dl standardmjölk
2 ägg

Vaniljglasyr:
8,25 dl florsocker
150 g osaltat smör, rumsvarmt
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 dl standardmjölk
Hushållsfärg (valfritt)

 

vaniljcupcakes2

Värm ugnen till 200 grader, och sätt cupcakeformar i muffinsplåten.

Vi börjar med kaksmeten! Vispa ihop smör, socker, mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt på låg hastighet tills det blivit finsmuligt.

vaniljcupcakes3

Vispa ihop mjölken och äggen i en separat skål eller kanna .

vaniljcupcakes4

Vispa ner tre fjärdedelar av mjölkblandningen på låg hastighet. Skapa ner smeten från skålens kanter, tillsätt resten av mjölkblandningen och vispa en stund till på medelhög hastighet tills smeten är slät.

vaniljcupcakes5

Typ så!

vaniljcupcakes6

Fyll cupcakeformarna till två tredjedelar med smet. Grädda dem i 15-20 min eller tills de känns spänstiga om du trycker lätt på ytan.

vaniljcupcakes7

Ungefär nu börjar köket lukta fantastiskt.

Låt dem svalna något i plåten innan du plockar upp dem och ställer dem på ett galler där de får svalna helt. Har du mer smet och formar kvar så är det bara att köra en vända till!

vaniljcupcakes8

Vi gör glasyren medan kakorna svalnar. Vispa ihop florsocker, smör och vaniljsocker på låg hastighet tills alla stora smörklumpar är utrörda (blandningen kommer fortfarande vara pudrig). Fortsätt vispa på låg hastighet och tillsätt mjölken. Vispa sedan på hög hastighet tills glasyren är lätt och luftig.

vaniljcupcakes9

Så här ser den ut då! Om du vill ha vit frosting på dina cupcakes så är du klar nu, men för det mesta vill man tillsätta lite färg. Häll försiktigt i några droppar hushållsfärg och blanda ner i smeten tills du uppnått färgen du vill ha. Om du vill ha olika färger på kakorna så kan du först sleva upp frostingen i olika små skålar, och sedan blanda i olika färger i olika skålar. Var försiktig så att du inte häller i för mycket dock, då det kan påverka både smak och konsistens.

Mina cupcakes skulle serveras på en babyshower, så jag valde babyrosa färg. Detta fick jag genom att hälla i minimalt av röd hushållsfärg!

vaniljcupcakes10

Om du vill få ett liknande resultat som jag fick så lägger du över glasyren i en sprits-påse och ”virvlar” den över de avsvalnade kakorna. Annars går det också bra att skopa upp glasyren med en kniv, och bred den över kaktopparna. Sedan kan du självklart dekorera dem ytterligare med strössel, nötter eller ätbara dekorationer! Jag valde att hålla mina enkla.

vaniljcupcakes13vaniljcupcakes12Och så enkelt var det! Goda, enkla cupcakes som kan passa vilket färgtema som helst.

Dessa godingar är alltid en crowd pleaser!

vaniljcupcakes14

 

5 kommentarer

  1. Jenny - En Vintage Saga

    Åh så gott det ser ut! Kommer ihåg att dina cupcakes var himmelskt goda :D

  2. Cornelia Green

    Hej

  3. Ebbis

    Hur lång tid tar det att baka dessa cupcakes? :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑