En modern hemmafru

Bananmuffins med jordnötssmör

Här kommer receptet på några muffins som bakas ofta här hemma, efter sönernas efterfrågan! Självklart fria från vitt socker, vitt mjöl och tillsatser, som alltid här hemma!

De är inte vanliga muffins, utan mer fudge-iga i konsistensen. Och de är inte heller efterrättsmuffins (skulle jag säga i alla fall), utan är istället perfekta för mellanmål, frukost, lunch… Ja, när som helst egentligen! Dessutom innehåller de en hemlig, otippad ingrediens: Bönor.

Jag vet, jag vet, men fortsätt läs! Och testa dem ska du få se! Vi tycker verkligen de är goda, och smaken av bönor försvinner helt bakom smaken av banan och jordnötssmör. Dessutom är de ju perfekta för mina pojkar som… ja, har väldigt svårt att få i sig någon mat-mat. Att gömma lite bönor i deras älskade muffins är inget jag klagar över direkt!

Du behöver:

– Vita bönor (ett paket, ca 230 g)
– 2 övermogna små/mellanstora bananer eller 1 stor (jag misslyckades alltså med den övermogna biten här)
– 1/2 dl jordnötssmör
– 1/2 dl honung
– 1, 25 dl havregryn
– 1 tsk bakpulver
– 1/4 tsk salt
– Vaniljpulver (valfritt, men du kan använda 1 tsk om du vill ha en god touch)

Sätt ugnen på 175 grader. Sedan gör du det viktigaste – skölj bönorna noga! Annars kommer de nog bara smaka som bönmuffins, och det är ju inte ultimat.

Sedan kan du torka bönorna med papper. Om du vill så kan du även mosa bananerna (jag gjorde det då mina tyvärr inte var sådär övermoget mjuka).

Sedan är det bara att dumpa ner alla ingredienser i en matberedare eller blender!

Mixa ihop, och skrapa ner sidorna om det behövs, och så har du en färdig smet!

Fyll muffinsformar med smeten, och försök jämna ut dem lite (då smeten är så tjock så kan små toppar bli mer tillagade än resten om man inte jämnar ut dem först – smeten smälter inte ner i ugnen). Ställ in dem ca 18 minuter på 175 grader.

Ta-da! Fudge-iga mellanmålsmuffins med banan och jordnötssmör samt en hemlig ingrediens :) Självklart kan man också variera dem med att även lägga till chocolate nibs, hackade nötter osv. i smeten. Bara fantasin sätter gränser. Smaklig mellis!

2 kommentarer

  1. Patricia

    Jag är lite nyfiken på var du hittar alla roliga utan-tillsatt-socker-recept? :) Din blogg är ju grym att få inspo ifrån och jag har inte bästa fantasin, så skulle tacksamt ta emot ännu fler tips! :)

    • Julia Angelback

      Men åh, vad glad jag blir, stort tack för din kommentar! Jag bakar ju utan vitt socker, vitt mjöl och tillsatser, så det enklaste sättet att få inspiration är att söka omkring på Paleo-mat och Paleo-bakverk. I Paleo äter man inte heller mjölkprodukter, vilket vi gör, men att utesluta det i bakverk ser jag verkligen inte som ett minus, så jag gör så! Pinterest och Google, sök på ”Paleo chocolate muffins” eller ”Paleo dessert” eller ”Paleo chicken dinner” så dyker det upp massa inspo! Speciellt på Pinterest tror jag. Måtten är oftast i cups, men går lätt att omvandla i Google, eller gör som jag och köp hem en sats :) Stort lycka till!

Lämna ett svar till Patricia Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑