För ett tag sedan så bakade jag massvis av citroncupcakes i miniformat. 150 st närmare bestämt, till ett event i min kyrka. Jag tänkte dela med mig av receptet här om det finns någon som är sugen på att slänga ihop några goda, våriga bakelser där hemma!

Jag skriver receptet för en sats, alltså ca 12-18 cupcakes av normal storlek. Det kanske blir ca 25 små, beroende på formarnas storlek. På bilderna jag tagit så har jag gjort dubbla satser dock, så bli inte orolig om din smet inte ser lika stor ut som min :)

 Du behöver:

Till kakorna:

2 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
2 msk rivet citronskal
40 g osaltat smör, rumstempererat
1,25 dl mjölk
1 ägg

En cupcakeplåt+formar

Till frostingen:

4,25 dl florsocker
80 g osaltat smör, rumstempererat
2 msk rivet citronskal
Några droppar gul hushållsfärg (valfritt)
0,25 dl mjölk

Får man bara göra en parantes om hur löjlig man känner sig i kassan på Ica när man ska köpa citroner till 150 cupcakes…

 Sätt dina cupcakeformar i plåten så de står redo!

 Jag har köpt dessa fina från Lagerhaus, mycket våriga och härliga. De finns att köpa HÄR (adlink).

 Blanda mjöl, socker, bakpulver, rivet citronskal och smör på låg hastighet tills det ser ut…

 …såhär ungefär! Grynigt liksom.

 Häll långsamt i mjölken under omrörning och vispa tills den är nedblandad. Tillsätt sedan ägget och fortsätt vispa. Skrapa ner smeten från kanterna om det behövs och vispa en liten stund så att smeten är slät.

 Fyll formarna med 2/3 smet, släng in i ugnen i ca 20-25 minuter. För mina små cupcakes så tog jag ut dem efter ca 15. Tryck lite på toppen av dem bara och se till att de fjädrar tillbaka!

 Typ så! Enkelt ju! När de svalnat något så kan du ta ut dem ur formen för att svalna helt, och då är det frostingdags!

 Rör florsocker, smör, citronskal och hushållsfärg på ganska låg hastighet tills det blir slätt, sedan häller du i mjölken medan du långsamt blandar. När den är nedblandad kan du köra på och vispa snabbt och länge! Tills smeten är lätt och fluffig, ju längre desto bättre.

 Om cupcakesen har svalnat helt så kan du sleva över frostingen i en sån här härlig uppfinning…

 Om du inte har en spritspåse så kan man också använda en kniv, men då får man inte till en sån där härlig snurr på toppen! Båda sätten har sin charm.

 Ta-daa!

Om jag hade gjort stora cupcakes så hade jag nog dekorerat dem med lite rivet citronskal, men just denna dag fick 150 cupcakes räcka, haha.

 Så fräscha och goda!