Detta är de höstigaste cupcakesen jag vet om! Och oj vad goda de är! Kryddiga, nötiga och med en fräsch frosting. Dessa cupcakes är även min mors absoluta favoriter – och jag har bakat många olika sorter!
Det var dessa cupcakes jag visade upp för några inlägg sedan, på Zions halvårsdag, och receptet är från Leila. Bilderna är lite halvtaskiga, för jag bakade väldigt sent och utan bra belysning. Men det är smaken som räknas! :)


Du behöver (ca 12 cupcakes):

Kakorna:

3 ekologiska ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
2 tsk malen ingefära
1 1/2 dl solrosolja
4 1/2 dl rårivna morötter
100 g valnötter

Cream Cheese Lime Frosting:

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
100 g philadelphiaost
Valnötter till garnering

 

Innan du börjar baka, börja med att preppa! Jag glömde detta, och därför blev det lite panik och ”Tobias, jag behöver förstärkning!” mitt i hela bakprocessen. Inte idealt. Så hacka valnötterna mycket grovt och råriv morötterna. Passa på att sätt ugnen på 175 grader.

När du ändå håller på att förbereda så kan du sätta cupcakeformarna i plåten. Jag köpte dessa fina till Zions halvårsdag från Åhlens, och de är mer hårda och höga än traditionella formar. Detta påverkade baktiden, men det pratar vi mer om sen. Men titta vilka söta tillhörande djur-dekorationer som följde med! Love them!

Ägg och strösocker, häll i det i en bunke.

 Vispa tills det blir vitt och pösigt!

I en annan skål kan du blanda de torra ingredienserna.

Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten, så det ser ut så här!

Och nu kommer den bästa delen! Häll i solrosoljan, morötterna och valnötterna. Då  börjar man verkligen se det där höstiga, mysiga i de här kakorna!

Blanda ihop! Smaka lite med ett finger, det går inte att motstå.

 Fyll formarna till 2/3 med smet. Lite kladdigt och klumpigt, men det är det värt! In i ugnen ca 12-15 minuter!

 Yum! Tiden är från ursprungsreceptet, och tiden stämmer säkert om man använder traditionella cupcakeformar (kolla med en tändsticka eller liknande), men då mina var mer smala och höga så behövde mina vara inne en stund längre. Värt att tänka på!

Låt svalna lite i plåten, sedan kan du plocka upp dem och låta de kallna helt! Kakorna – check!

Dags för frostingen! Detta är en cream cheese lime frosting som är jättegod till den kryddiga kakan. Ta alla ingredienser (förutom valnötterna) och rör ihop så det blir riktigt krämigt.

Häll upp i en spritspåse om du har en, och toppa cupcakesen! Om du inte har en spritspåse så kan du bara frosta kakorna med en kniv – det blir en helt annan look men precis lika gott!

En valnöt på varje cupcake så är de redan perfekt dekorerade! Eller så går du nuts som jag och slänger på ett lejonhuvud. You do you! :)

Bon appetit och glad höst allihopa!