En modern hemmafru

Ocean weeks, del 1

För ett tag sedan så var det World Ocean Day. Hemma i vår lilla ”hemskola” så är min plan för året att ta roliga dagar och högtider i kalenderåret, och göra det till någon typ av lek och lära. Året är ju fullt av udda och roliga dagar som man kan göra något av – dagar som uppmärksammar olika djur, saker eller naturgrejer.

Så när World Ocean Day närmade sig så tänkte jag förbereda något experiment eller lärorik lek av något slag, så vi kunde lära oss lite om havet. Jag gick in på Pinterest och skrev in ”ocean activities for kids” eller ”ocean experiments for kids”, och blev mind-blown över hur mycket saker det fanns som jag ville göra med dem!

Jag skrev ner alla idéer på saker jag kunde göra med pojkarna, och om det fanns eventuella saker jag skulle behöva köpa in (för min del var det bara lite glitterlim som saknades), och här nedan kommer de grejer vi gjorde tillsammans för någon vecka sedan!

Vi tittade på allt hav på en karta, pratade om hur mycket hav det finns, vad för saker som man kan hitta i haven osv.

Och sedan gick vi och gjorde ett par havsflaskor! Vår första flaska (eller, det blev en glasburk) skulle visa hur havsvågorna rör sig! Vi hällde vatten och blå hushållsfärg i burken, och fyllde resten med babyolja, och lämnade så lite luft i burken som möjligt.

Eftersom vattnet och oljan inte blandar sig så blir det en vågliknande gungning på vattnet när man rör burken. Så häftigt! Och aningen beroendeframkallande att titta på. Lite lavalampa-känsla på rörelsen.

Den andra flaskan vi gjorde skulle visa hur det ser ut under havsytan. Vi hällde i vatten, en liten droppe grön hushållsfärg, och blått och vitt glitterlim. En liten burk vanligt glitter också, men detta failade lite då det glittret vi hade inte blandades, utan flöt. På med locket och skaka tills glitterlimmet lösts upp!

Sedan fick pojkarna lägga i små snäckor och pärlor (anknyter till samtalet vi hade om vad man kan hitta i havet), och vi fyllde resten av flaskan med mer vatten. Små leksaksfiskar hade också varit jättegulligt att lägga i!

Resultatet blev en flaska som man ska skaka på! Då virvlar glittret runt runt i vattnet, medan man kan hitta både snäckor och pärlor i det havsfärgade vattnet. Rofyllt att titta på när glittret lägger sig, eller spännande att skaka på den och försöka hitta en pärla eller något annat speciellt man lade ner!

Båda flaskorna har vi fortfarande kvar, och den första är lika perfekt som när vi gjorde den, medan den andra flaskan höll sig perfekt första dygnet eller liknande, men limmet höll sig inte upplöst mycket längre än så, och den har blivit mycket mer dunkel och mindre glittrig sedan dess. Men pojkarna älskar fortfarande att titta på båda två!

Vi har också gjort matte med snäckor! Jag har en stor påse med olika typer av snäckor hemma som passade perfekt för detta.

Zion fick räkna snäckor, räkna olika grupper av snäckor och säga vilka grupper som var mer och mindre i. Han fick 10 snäckor som han skulle lägga upp i storleksordning. Om han fick 5 till, vart skulle de ställas in i ledet?

Han fick öva på mönster. Dela upp snäckorna i platta och snurriga. Om mamma lade fram en platt, platt, snurrig, platt – skulle han då lägga dit en snurrig eller platt för att följa mönstret? Jättespännande saker för en fyraåring som verkligen kunde utmana honom! Denna aktivitet ska vi göra flera gånger, och nästa gång ska vi plocka fram en linjal och lära oss mäta! Kanske föra ett stapeldiagram över vilka snäckor vi har? Så mycket möjligheter att utveckla detta!

Pojkarnas bord för sensorisk lek får ni höra mycket om här på bloggen, men den har verkligen ett nytt äventyr varje dag här hemma! Att fylla den med havsfärgat vatten och vattendjur är inget nytt, det gör jag ofta (med skopor framme, handdukar bredvid och ett stort badlakan under! Oändligt med lek och all städning är färdig efter en enkel torktumling!).

Denna gång hade jag dock köpt in dessa nya vattendjur, då de bara haft några få tidigare och verkligen älskar att leka med dem! Detta 12-pack kostade 69 kr på Lekia, så det var verkligen prisvärt tycker jag! Lite pengar för så sjukt mycket lek, i alla fall för mina små fantasipojkar.

Hur som helst så vaknade de till detta bord en dag, och lekte hela morgonen med sina nya vattendjur. De har för övrigt väckt massor av lärorika frågor från barnen och vi har både behövt googla de olika djurens föda och tittat på youtube hur de olika djuren rör sig i vattnet.

När jag sedan kom upp ur sängen så berättade jag för pojkarna om hur haven fylls av plast och skräp så fiskarna fastnar, och hur viktigt det är för oss människor att alltid slänga skräp i soptunnan. Efter vi hade pratat om det så dumpade jag innehållet av en förberedd skål ner i deras hav.

Åh nej, havet är fullt med plast och skräp! Djuren fastnar och ni måste rädda dem! Städa havet!

Detta blev så spännande för pojkarna som på en gång plockade upp sina verktyg för att städa upp havet igen! Det var så roligt för dem, att när havet var städat så ville de börja om igen och göra allt från början :)

Men tillslut så avslutade vi leken genom att pojkarna fick ta hinken med skräp och slänga det där det skulle vara – i soptunnan!

Det kändes verkligen som att pojkarna tyckte detta var jättespännande och att de förstod det viktiga i det. Jag ler när jag tänker att framöver, när de får höra mer om havets nedskräpning och människans påverkan på naturen, så kommer de förhoppningsvis känna igen det, och kanske minnas deras aktivitet när mamma lärde dem om att vi måste hålla haven fria från plast och skräp.

Detta var alltså del 1 av våra ”ocean weeks” då det var allt vi hann på en vecka. Fortsättning följer, för vi har många havsaktiviteter kvar att göra! Och dessutom massor av reserverade böcker att hämta ut på biblioteket, alla barnböcker jag kunde hitta om hav. Så mycket roligt att göra! Håll utkik efter del 2 som förhoppningsvis kommer ut om ett tag, och lämna en kommentar om du tyckte det var roligt att läsa om våra havsäventyr!

 

2 kommentarer

 1. Ina

  Hej
  Vilka roliga grejer du kommer på och vilken bra idé att ha som team vecka.
  Tack för en fin blogg.
  Mvh
  Ina

  • Julia Angelback

   Tack för så fina ord! Är alltid glad att höra att jag inspirerat någon :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑