En modern hemmafru

Utmaningar som förälder

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus

 

Om du är förälder, vad tycker du är den största utmaningen?

Jag och min man har tyvärr svårt med exakt samma sak – tålamodet. Vi är båda ganska korrekta människor, och gillar när saker är på ett visst sätt, och därför började det bli en utmaning för oss när Z blev så pass stor att han började testa gränser och gå emot det vi sa. När han gjorde detta tappade vi båda lätt tålamodet och blev arga. Och det värsta var ju att vi båda hade problem med just tålamodet.

Redan innan detta problem började så hade jag funderat över just uppfostran, och hur jag skulle vilja uppfostra mina barn på ett medvetet sätt. Alltså, som om jag visste vad jag gjorde, och inte bara känna att jag chansade hela tiden. Men jag visste ju ingenting om att uppfostra barn! Därför sökte jag runt på massa böcker om barnuppfostran – både litteratur om att uppfostra specifikt pojkar, och mer generella böcker om att vara förälder, fast av kristna författare (då jag är kristen och vill uppfostra mina barn på ett kristet sätt).

Detta resulterade i att jag fick en hög av dessa böcker när jag fyllde år och jag har nu läst ut den första – Oj. Oj. Oj.

Jag ville börja med att läsa en bok om barnuppfostran generellt, men med ett kristet perspektiv. Den boken jag till slut önskade mig blev en bok som hade toppat många nya listor över just denna typ av bok. Parenting heter den kort och gott, skriven av Paul David Tripp (adlink).

Denna boken har helt klart förändrat mig som förälder, från introduktionen, och fram till sista sidan! Så sjukt bra, praktisk, radikal och enkelt skriven! Jag försökte förklara den för min familj, och sa ”Jag mår typ fysiskt illa av det faktum att jag har halva boken kvar att läsa, då den redan förändrat mig så mycket”, haha! Min man läser inte böcker, så istället behövde jag ha en uppdaterings-session med honom efter varje kapitel, då jag var så mån om att han skulle ha samma information som jag, och på detta sätt har denna bok hjälpt oss båda.

Boken förklarar varför dina barn gör sakerna de gör, varför du reagerar på det sätt som du reagerar, vad du istället bör göra, och varför, samt hur man jobbar förebyggande, och vilka saker man faktiskt inte kan göra någonting åt.

Denna bok rekommenderar jag starkt, och den har utan tvekan gjort mig till en mycket mer tålmodig förälder med mycket mer nåd till mina barn! Om du är en kristen förälder som har en längtan att uppfostra dina barn på ett mer Kristuslikt sätt, läs denna bok! Den har verktyg för massor av olika utmaningar, från småbarnsåren fram tills barnen flyttar hemifrån.

Om du vill köpa hem den här boken så finns den att köpa HÄR (adlink), och det kommer du nog inte att ångra!

Nu när jag läst ut den, så har jag istället börjat läsa en (ännu en kristen) bok inriktad på att ta hand om just pojkar, och av det lilla jag hunnit läsa så verkar den fokusera mycket på hur pojkars psyken utvecklas medan de växer, så man förstår lättare vad de går igenom och vad de behöver i varje livsfas. Perfekt för någon som mig själv som växte upp i en tjejfamilj och inte vet någonting alls om pojkar egentligen, haha!

Den har också ett sätt att fokusera och förklara mycket av pojkars vildare, fantasifullare och lite ”galnare” sidor, och hur man kan ta vara på dessa drag och forma det till något positivt, istället för att försöka tämja dem till hur samhället ofta tycker de ska bete sig. Den refererar till exempel mycket till klassikern Where the Wild Things Are när den går in på pojkars olika beteenden. Det var precis något sådant jag var ute efter, då Zion har en väldigt härlig, explosiv personlighet :)

Wild Things – the art of nurturing boys är namnet på boken, skriven av Stephen James och David Thomas (haha, kändes som att jag skrev fyra separata förnamn…) och den kan man köpa HÄR! (adlink)
Som sagt, denna har jag bara läst början av, men om du är på jakt efter en kristen bok om pojkar och hur man tar vara på deras vildare sidor, så tror jag du har hittat rätt!

 

Och om du själv har några föräldraböcker att rekommendera, så gör gärna det i kommentarsfältet!

 

2 kommentarer

  1. Jennie

    Hej! Jag behöver ändra min kost och äta nyttigt eftersom jag riskerar att få graviditetsdiabets. Skulle du vilja om du orkar dela med dig av ert matchema för en vecka och även inköpslista Jag har velat prata med en dietist men tyvärr finns det ingen att få tag i via Mvc. Mitt blodsocker är högt och på gränsen men inte tillräckligt högt för att få hjälp. Som gravid är det svårt att lägga om kosten när energin inte finns.
    Tack för en inspirerande blogg ! Att vara hemmamamma är det viktigaste och bästa yrke man kan ha!

    • Julia Angelback

      Hej! Åh vilken jobbig situation! Jag äter ju generellt nyttigt, men jag har ingen aning om hur man ska äta när man har diabetes, så jag kan ju inte säga att min kost är rätt för dig! Det finns säkert mycket information på Google om det, men jag kan tänka mig att det handlar om att ta bort allt socker och kanske minska rejält på snabba kolhydrater (då det omvandlas till socker i kroppen)? Vi äter ju mycket frukt, till exempel, och jag vet inte hur det fungerar med diabetes. Men om du vill läsa lite om vad jag handlar in på en vecka så har jag två såna inlägg ute redan (sök ”veckoinhandling”). Det sköna är att det finns ett nyttigt substitut till allt! Skriv gärna igen om du har några fler frågor! Lycka till! Det är, som du säger, inte det roligaste att ta tag i något sådant där när man är gravid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑