En modern hemmafru

En bra mamma

Hej alla mammor!

Tänkte bara snacka med er en liten stund. Jag bloggar ju här regelbundet, men är ännu mer aktiv i mina Instagram storys. Där kan jag snabbt lägga upp ett klipp på någon rolig aktivitet jag gör för barnen, och lite bilder här och där på saker vi gör. Jag försöker inte alls måla upp en bild av ett perfekt liv på någon av mina plattformer (ofta försöker jag visa hur kaos-stökigt det blir här hemma också!) men då man inte direkt känner för att plocka upp mobilen och fota när man är stressad, svettig och barnen skriker så kan det ju lätt se ut så.

Jag får meddelanden och kommentarer ibland om hur mammor jämför sig med mig och de tycker jag är så duktig eller påhittig eller produktiv när de inte är något av de sakerna. Jag tar alltid dessa kommentarer som komplimanger, men vill bara ta ett tillfälle att uppmuntra alla er mammor som läser min blogg!

Vi har alla starka sidor, och vi har alla svaga sidor. När man följer människor online så är det lätt att se människors starka sidor, och tänka att de gör allt det så sjukt bra, PLUS att de gör allt det där andra. Meeeeeen så är det aldrig. Det finns ingen perfekt mamma som gör allt bra!

Och jag vill göra detta konkret! Här kommer jag skriva en lista på saker som jag är superbra på! Detta är sakerna ni säkert snappat upp, och många kanske (tyvärr) jämför sig själva med.

 • Baka, och en del matlagning
 • Förbereda roliga och lärorika aktiviteter för mina barn
 • Pyssla med dem
 • Läsa för dem
 • Läsa på och researcha mycket om barn, inlärning, aktiviteter. Fylla mig av idéer.
 • Skriva listor och vara sjukt organiserad
 • Vara i fas med tvätt och disk
 • Dammsuga varje dag (all sensorisk lek kräver detta – en sladdlös dammsugare är typ det viktigaste i mitt hem, innan vi hade den så dammsög jag helst aldrig)
 • Plocka i ordning hemmet i slutet av varje dag

Okej, fantastiskt, kanske du nu tänker. Ett inlägg där hon skriver hur grym hon är och hur mycket hon får gjort.

Inte riktigt. För alla har som sagt saker som de gör bra och saker de inte alls är bra på! Här kommer därför en lista på saker jag inte gör, för att visa på hur jag har tid och energi att göra det jag faktiskt gör…

 • Duscha och tvätta håret. Alltså jag gör det. Men inte i närheten så ofta som samhället kanske tycker man borde, haha. Alltid varit lite av en lortgris.
 • Gör iordning mig varje dag. Många dagar är jag inte tillräckligt representabel för att lämna lägenheten. Vilket passar perfekt, för min nästa punkt är…
 • Gå ut med mina barn. Nu går vi ut typ varje dag, så jag tänker att det är en förbättring, men sen kommer jag på att det är för att det är sommar… övriga årstider, not so much. Vinter, inte alls. Promenad till och från bilen, annars får deras far ta ut dem.
 • Badar våra barn. När möjligt så försöker vi stretcha ut detta till våra veckoliga besök hos mina föräldrar som har ett stort badkar i ett stort badrum. Lortgrisar uppfostrar lortgrisar.
 • Tvätta sängkläder. Vänta lite… är det någonting man borde göra ibland…? :)
 • Leka med mina barn. Allt de vill göra är att fantasileka, och det är allt jag inte vill göra. Om jag skulle ge vika och göra det så avbryter jag efter 15 minuter.
 • Skärmförbud. Mina barn har alltid fått titta på film varje dag. Begränsat till en viss stund på dagen dock, och de har aldrig hanterat en mobil eller iPad heller, men ändå en generös klump film/serier per dag får dem. Och jag ser alltid fram emot det kan jag lova.
 • Bra städning. Jag veckostädar oftast (men om vi inte ska spendera så mycket tid hemma den veckan, eller om jag inte orkar/hinner så skippar jag att städa, bortsätt från dammsugningen), men det är aldrig på den nivån att vi skulle kunna få besök utan att jag behöver städa igen för deras skull, haha. Dammiga lister, kladdiga fönster och skitiga fläckar på golvet är något jag är hemmablind för.
 • Lär barnen att somna själva. Vi stannar i rummet tills de sover. Har aldrig orkat ta kampen med små tassande fotsteg och gnäll när vårat ”föräldrapass” officiellt är slut för dagen. Vi nattar dem fortfarande, och tycker inte det är värt kampen för självständig insomning.
 • Involvera mina barn i hushållssysslor. Tvätta, städa, diska… jag vill bli bättre på detta (och håller på att bli det då min yngsta är 100 gånger mer intresserad av att hjälpa till än min äldsta var), men det går bara så mycket snaaaaabbare om jag gör det själv…
 • Jobbar utanför hemmet. Jag vill aldrig att en arbetande mamma ska jämföra sig med mig. Visst, jag jobbar också hårt men på ett helt annat sätt, och när man jobbar i hemmet så har man inte delad fokus, inga hämtningar/lämningar och mycket mindre stress. Jag skulle aldrig orka göra sakerna jag gör med barnen nu, om jag också hade jobbat.

Det var några saker, fastän det finns mer, som jag faktiskt inte gör! Min poäng med detta då?

Jo, fastän du ser allt ”bra” jag gör och undrar hur jag får allt att gå ihop så vill jag bara visa att – det får jag inte! Och det är okej! Och du har också saker, många saker, som du är bra på, och som gör dig just den bästa mamman för just dina barn! Tänk på vad du är grym på. Kanske skriv ner det, som jag. Om du till exempel är en rolig lekmamma som gör dina barn glada av din fantasi och dina roliga tillgjorda röster – det är ju helt sjukt! Jag hade aldrig kunnat vara det! Eller så har du kanske alltid involverat dina barn i matlagning utan att det gör dig stressad eller frustrerad. Wow, ditt tålamod är på en annan nivå! Du kanske brukar ta ut dina barn för att leka fastän det är kallt och snö ute. Vad är du, en viking?! Eller, vad vet jag, du kanske tvättar dina sängkläder lite nu och då? ;) isåfall kommer jag att be dig ta dig an mitt hem ibland, haha.

Jag hoppas att detta inlägg varken gav skenet att jag upphöjer mig själv, eller klankade ner på mig själv, för det tycker jag inte om att göra. Jag vill bara visa på att jag inte är en perfekt mamma. Jag är bara mina barns mamma, som är supergrym på vissa saker och skiter fullständigt i andra saker. Precis som du :)

 

 

4 kommentarer

 1. Ulrika

  Tycker detta var ett otroligt bra inlägg, balanserat utan att vara självnedvärderande! Jag inspireras massor av din blogg och vet samtidigt att mina förutsättningar ser annorlunda ut. Men tror det ärb ra för många att få påminnelsen!

  • Julia Angelback

   Tack för din kommentar, så glad jag blir! :)

 2. Emelie

  Åh så härligt att höra! Då känner jag mig duktig som tvättar sängkläder varje vecka 😂 Och går ut även när det är vinter 😂 men jag har oxå svårt att ”leka” fantasilekar, trodde jag skulle vara bättre på det eftersom jag har gått estet men jag är för trött för att orka.

  • Julia Angelback

   Ja, känn dig jätteduktig! Haha :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑