En modern hemmafru

Favoritböcker för barn (och ett par för föräldrarna också)

Inlägget innehåller reklam för Bokus genom annonslänkar

För ett tag sedan så fick jag frågan om jag inte kunde dela med mig av boktips, och självklart kan jag det!

Jag själv läser bara böcker på engelska, och har gjort det så länge jag kan minnas. Och även  flera av barnens böcker är på engelska (jag direktöversätter – skriver anledningen här nedanför) men de finns ofta översatta till svenska också!

 

Barnböcker

Som jag skrev innan, så är många av våra favoritböcker inte köpta i Sverige. Jag ska vara helt ärlig och säga att jag kan bli typ illamående när jag är på barnavdelningen på biblioteket ibland. Vi har ju alltid mängder av biblioteksböcker hemma, och vi älskar många av dem, men hjälp! Jag behöver verkligen sålla ut rejält för att hitta bra barnböcker! Måste illustrationerna vara så… fula? Och måste handlingarna vara så mörka och deprimerande? Varenda gång jag går och bläddrar böcker där så känns det som att 80% handlar om döden, saker man blir rädd för, eller barn som är nyfikna på saker i vuxenvärlden (vilket aldrig är särskilt muntert). Illustrationerna är mörka eller obehagliga… ja, ni fattar. Eller så kanske ni inte fattar. Men om ni fattar så får ni kommentera så jag vet att jag inte är ensam! Men i alla fall. Jag får jobba hårt på bibblan, haha!

Många av de böckerna jag skulle rekommendera är amerikanska eller engelska (många finns nu översatta!) då handlingarna och illustrationerna… ja, de är ljusa och glada, och låter barn vara barn lite längre tycker jag!

Allt av Oliver Jeffers

”Allt” är alltså inte namnet på boken, utan jag menar alla böcker han skrivit och illustrerat! En sådan underbar samling böcker han skapat – roliga, charmiga och fyllda av fantasi! Min favorit är Den Sitter Fast (adlink) om en pojke vars drake fastnat i ett träd. Jag bokstavligen skrattade så jag grät första gången jag läste den. Andra bra böcker är Det var en gång en pojke-böckerna, Kritorna protesterar och Här är vi (adlinks). Om du klickar HÄR (adlink) finns även resten av hans böcker, och jag ser fram emot att läsa What We’ll Build som kom ut tidigare i år.

Bob the Artist av Marion Deuchars

En enkel men fin bok om fågeln Bob, som har spinkiga ben som alla de andra fåglarna skattar åt. En bok om att vara nöjd med dig själv, som samtidigt lär barn om konst och konstnärer. Finns HÄR och uppföljaren Bobs Blue Period finns HÄR (adlinks).

The Girl and the Dinosaur av Hollie Hughes

En bok som verkligen visar på det jag menar om fantasifulla och vackra böcker för barn. En flicka gräver upp en dinosauriefossil på stranden och på natten väcks den till liv och hämtar henne till en hemlig molnstad uppe i himlen, där alla barn leker hela natten… jag menar…wow. Kan vara något svåröversatt då den är skriven på rim, men bilderna väger upp för det. Finns att kolla in HÄR (adlink).

Allt av Peter H. Reynolds

Även här så menar jag inte en speciell bok. Hemma har vi The Dot, Sky Color och Going Places (adlinks). Alla dessa underbara böcker fokuserar på barns kreativitet, och tro på sig själva! Typ, du kan göra vad som helst / du är visst kreativ / think outside the box osv. Så sjukt bra böcker! Korta, vackra och bra budskap. Har inte läst några av hans andra böcker än (adlink) än, men vill!

5 minute nighttime Bible Stories av Thomas Nelson

Om ni är en kristen familj som oss så är DETTA  tveklöst den bästa bibeln vi har här hemma! Sjukt vackra bilder, barnvänligt, glatt, väldigt korta historier, frågeställningar och en Jesus som är avbildad glad och snäll! Vi alla älskar den!

Julens löfte av Alison Mitchell och En Jul för Alla av Max Lucado

Tänkte slänga in ett par julböcker om ni är på jakt efter bra, kristna sådana! Den ena (adlink) är kortfattad, roligt tecknad och en sammanfattning av julevangeliet och dess innebörd, och den andra (adlink) boken är lite som filmen ”the Star” att man följer djuren i julevangeliet, närmare bestämt två möss som försöker ta reda på vad som händer. Båda lånade vi på biblioteket och båda är jättebra tips!

 

Föräldraböcker

Ända sedan jag började lyssna på ljudböcker så har jag betat av dem flitigt (innan dess hade jag en bok-svacka på typ 8-9 år). Jag tror jag lyssnade igenom 8 böcker första månaden, haha! Så sjukt smidigt. Men det finns en nackdel med ljudböcker. För 90% av böckerna så är det perfekt, men när man lyssnar på en bok som är inom de där 10% av ”bästa jag läst”, då önskar man att man hade läst den i en riktigt bok istället. Så man kan stryka under, sätta klisterlappar, och återkomma. Det jobbiga är att man aldrig vet vilka böcker detta gäller förrän man redan lyssnar på dem, haha. Här är i alla fall två av mina, ”De förtjänar en fysisk bok”-böcker!

Parenting av Paul David Tripp

Skrivit om denna för evigheter sedan på bloggen, så du kan egentligen läsa allt HÄR. Men denna bok rekommenderar jag verkligen så högt för kristna föräldrar, och för mig var den life-changing! Den har översatts sedan dess och finns här på engelska och svenska (adlinks).

 

How to talk so little kids will listen av Joanna Faber och Julie King

Om du är någorlunda insatt i föräldraböcker så känner du nog igen titeln, då bokens ”föregångare” (How to talk so kids will listen and listen so kids will talk) är oerhört känd. Själv har jag inte läst den, men lyssnade på denna bok, vilket är en liknande bok, men inriktad endast på 2-7-åringar, alltså väldigt små barn. Detta är verkligen en bok som jag ångrade att jag lyssnade på, och jag kommer garanterat inskaffa en fysisk kopia som jag kan kludda i! Det är en föräldrabok som är sjukt praktisk, med massor av pratiska tips, verktyg och alternativ på hur man kan prata och välja sina ord så att… ja, små barn lyssnar, gör det du säger, och i sin tur kan prata med dig. Supertips om du vill ha lite mer kött på benen när det kommer till att kommunicera med små barn, trots gnäll, trots och bråk. Den finns att köpa HÄR och föregångar-boken (ej inriktad på mindre barn) finns att köpa HÄR (adlinks).

 

 

Puh! Så, jag tror nog det var allt. Det var i alla fall mina bästa tips på våra absoluta favoritböcker här hemifrån. Som du ser så har jag dragit oss bort lite från det typiska svenska utbudet till barnen, men jag ser mig själv lite som en väktare här hemma. Jag vill fylla mina barns sinnen med allt som är glatt, vackert och livgivande!

 

 

4 kommentarer

 1. Emelie

  Bra tips! Jag ska absolut kolla om de finns att låna på biblioteket.

  • Julia Angelback

   Så roligt att du tyckte om det :)

 2. Josefine Wallin

  Bara så du vet att du inte är ensam, har också reagerat på att vissa barnböcker – i mina ögon- är fult ritade (förlåt till de illustratörer som jag tänker på 🙈). Kul med tips! Föräldraböckerna ska jag definitivt kolla upp. Tack för en intressant och rolig blogg!

  • Julia Angelback

   Haha, skönt att veta att jag inte är ensam! :) Så roligt att du uppskattade det! TACK för så fina ord!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑