fightclub3fightclub1flightclub4fightclub5

Mitt i Los Angeles finns det en stor kyrkogård som heter Hollywood Forever Cemetery. Där inne visar de filmer varje helg hela sommaren och hösten, projicerat under stjärnorna. Endast kultförklarade filmer också, som Ferris Bueller’s Day off, Donnie Darko och the Goonies.

Första kvällen vi var i Los Angeles visade de Fight Club, och det kunde vi ju inte missa. Vi beställde biljetter och visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss, utöver vad som visas i den där scenen som utspelar sig just där i filmen Valentine’s Day. Vi tog med oss filt, kuddar och take-out mat från Taco Bell, och när vi kom fram såg vi massvis av likasinnade människor strömma genom entrén med picnic-korgar, låga solstolar, vin med plastglas och filtar.Tillsammans med folkhavet tog vi oss genom kyrkogården tills vi nådde filmområdet. En DJ stod och spelade musik medan folk hittade platser att sätta sig på på de stora gräsfälten, och popcorn och dricka såldes förstås. Det var bokstavligen tusentals människor där.

När filmen väl satte igång så blev man en del en en kollektiv Fight Club-fanclub. När kultrepliker sades eller Brad Pitt för första gången visas på skärmen så möttes det av rop, jubel och applåder. Svårt att förklara känslan, men det var en väldigt magisk kväll.

Framförallt beundrar jag människorna som genomför detta varenda helg. Alla biljettvakter, parkeringsvakter, värdar och försäljare gjorde det så proffsigt och med sådan glädje, så att alla skulle få en oförglömlig kväll. God bless America, kan man lugnt säga.