En modern hemmafru

Världens godaste havregrynsgröt

Jag har aldrig varit stor på havregrynsgröt – däremot så har jag älskat risgrynsgröt sedan jag var liten.

Men havregrynsgröt gör att kroppen blir gladare, och det är att föredra framför risgrynsgröt om jag vill äta gröt regelbundet. Jag har testat mig fram och experimenterat, och nu har jag äntligen hittat ett sätt som gör min havregrynsgröt lika god som risgrynsgröt! Alltså, jag har ätit detta som lunch nästan varje vardag i ett par veckor… jag tröttnar inte! Den är så sjukt god, med smak av kanel, kardemumma och sötning av en dadel som nästan ger lite karamell-smak. Jag är officiellt såld på havregrynsgröt!

Det första steget man behöver göra, läste jag som tips från Ekotipset på Instagram. Man mixar havregrynen! Då blir man av med den grova konsistensen, och den blir mycket slätare och godare att äta. Jag mixar en hel del när jag ändå ska göra det, och det tar bara några sekunder.

Förvara ett lager i en burk, så tar det bokstavligen bara ett par minuter att göra din gröt!

Blanda…

  • 1,25 dl mixade havregryn
  • 2 dl vatten
  • 1 dl valfri mjölk
  • 1 färsk dadel, urkärnad
  • 1 nypa salt
  • Massor av kanel (som i, ”den stora öppningen på kryddburken”-massor)
  • Massor av kardemumma

 

Sätt plattan på full värme och blanda tills det blivit en gröt! Toppa med lite honung, mer kanel och mjölk!

Nu är det ju inte direkt enkelt att bli såld på en gröt genom en bild, då det är en av de mindre fotogeniska maträtterna man kan välja… men jag tycker verkligen att detta är världens godaste havregrynsgröt!

 

31 kommentarer

  1. Gunborg Ström

    Hej Julia!
    Nu har jag skrivit av ditt recept på Havregrynsgröt.
    Jag tackar så mycket, det ska bli intressant att prova.
    Jag gillar den gröten, men detta blir ju lite annorlunda.
    Det ska bli spännande.
    Önskar dig allt gott!
    Kram!

    • Julia Angelback

      Så roligt att höra! :)

    • Micke

      Måste bara testas!

  2. Sandra

    Hej

    Sitter och googlar på recept på havregrynsgröt då jag inte gillar konsistensen på vanlig gröt.
    Hittade då ditt recept som lät väldigt gott.
    Men… var gör jag av dadeln? Ska den med mixas? 😃

    • Julia Angelback

      Den lägger jag i som den är när jag kärnat ur den, och den liksom löses upp lite av värmen när jag rör om i gröten! Hjälper om jag mosar den lite med vispen under tiden också. Supergott! Om du föredrar utan dadel så går honung bra att lägga i istället :)

    • Jenny

      Funderade oxå 🥳

  3. Margaretha Brunström

    I Finland kan man köpa färdigmalet havregryn, men då det i inte finns här har jag gjort som du kört de i mixern.
    Men nu ska jag testa din smaksättning med både kanel och kardemumma…det låter såå gott.

  4. Rebecca

    Funkar havremjöl? Eller ska det vara havregryn?

  5. Anonym

    Kan jag köra den i mikron som jag gör med havregryns gröt ?
    Mvh Monika

  6. Kenneth Halleen

    Kokar mion dagliga havregrynsgröt i riskokaren varje morgon blandar i 1 dl frysta blåbär o svarta vinbär.(totalt 1 dl)
    2.5 dl vatten
    1 dl Fiber havregryn
    Salt

    Rör om ordentligt med en träslev , sätt i riskokaren så sköter den sig själv..
    Låt den stå 10 minuter efter den slagit om till grön.
    Diska aldrig kokkärlet i diskmaskin, då håller den mycket längre

    • Susanne

      Hej!
      Har du mikrovågsugn så går det fortare och du kokar den i ät-skålen!
      Plus du slipper diska riskokaren 😇

  7. Kenneth Halleen

    Kokar mion dagliga havregrynsgröt i riskokaren varje morgon blandar i 1 dl frysta blåbär o svarta vinbär.(totalt 1 dl)
    2.5 dl vatten
    1 dl Fiber havregryn
    Salt

    Rör om ordentligt med en träslev , sätt i riskokaren så sköter den sig själv..
    Låt den stå 10 minuter efter den slagit om till grön.
    Diska aldrig kokkärlet i diskmaskin, då håller den mycket längre

  8. carsten

    Hej
    Är det inte det som är grejen att havregrynsgröt skall vara lite ”fibrig”. Jag kör själv med fiberhavregryn. Dessutom använder jag egengjord havremjölk som jag gjort i matberedaren, superenkelt! Tillsätter sen lite pumpakärnor, nötter, blåbär och granatäpplekärnor.
    Ibland lite honung också. Däremot ingen salt..tycker det blir lika gott ändå.
    //Kattmakaren

    • Theresia

      Hej!
      Hur gör man havremjölk?
      Skillnad mellan ”vanliga” havregryn och ”fiber”? Finns dessa som glutenfria?
      Hälsningar//Theresia
      therezia30@hotmail.com

      • Inga-Britt Ahlbäck

        Fiber havregryn är inte glutenfritt

  9. Karina

    Mixade havregryn blir havremjöl som finns att köpa i en del affärer eller på nätet.
    Kanel är gott men rådet från livsmedelsverket är 1 tsk per dag och det känns som du har betydligt mer än så.
    Stora mängder under en längre tid kan skada levern, kan vara bra att ha i åtanke.

    Men det ser gott ut men jag håller mig till max 1 tsk.

  10. Anonym

    Finns ju inge äkligare än när gröten blir slät o slemmig.

    • Anonym

      Haha, anonym då rekommenderar jag dig att inte göra denna gröt! Att du ens orkar kommentera din fina kommentar 😂😂🙌🏻..
      Folk har verkligen för mycket fritid.
      Heja mordenhemnafru!

      //mvh anonym 😂🙌🏻🥰

  11. Erling Linné

    jag har också läst att det kan vara skadligt med mer än en tesked kanel. Men även jag skall testa denna havregrynsgröt för den verkar väldigt god.
    Erling Linné

    • m

      Erling, testa att köpa Ceylonkanel (bla Renee Voltaire säljer den i storpack) som vad jag förstår är nyttigare för levern än vanliga Kassiakanelen.

  12. Erling Linné

    Jag tycker att den där anonyma borde testa först med kanel så kanske denne ändrar anonyma sig innan hen uttalar sig. Hen med den ”Fina munnen”

  13. Anonym

    Har börjat mixa havregryn och det blir godare gröt

  14. Anonym

    Skräddmjöl skulle ju kunna fungera också. Den är ju av havre.

  15. Malin

    Vi har kört med havremjöl men tycker att det blir väldigt slätt. Någon som vet om det blir skillnad att mixa havregryn och att ta havremjöl? Tänkte om det blir som ett slags mellanting med mixat? Har en dotter som inte gillar konsistensen på havregryn så därför har jag testat havremjöl men då blir det väldigt slätt istället.

    • Anonym

      Blanda havregryn och havremjöl så blir det nog bra. Du kan ju testa 😊

  16. Camilla

    Tycker om all gröt utom havregrynsgröt vilket varit jättetråkigt, för jag vet ju att det är bättre för en än risgrynsgröt eller mannagryn. Vilken genialisk idé att mina den! Tack!! Det blev jättebra. Sen att kunna justera o göra det till precis vad själv vill ha för smaker i. Superenkelt o gött!!!!! Hatten av😍

  17. Nora A

    Jag har också läst att man inte skall inta mer än en tsk kanel per dag (några bevis för att en annan kanelsort ger färre påverkan ?). Man kan ju alltid pröva att ta med annat gott plus ändå nyttigt ! 😋

    • Anonym

      Ceylon kanel är jätte nyttig och inte farlig för levern som kassia kanelen är. Det finns absolut bevis för det. Det är bara att googla så hittar du massor om det 😊

  18. Susanne Persson

    Hade också samma känsla för havregrynsgröten innan. Istället för dadeln så river jag ett halv äpple och kokar med tillsammans med kanel, kardemumma och lite hela linfrön.

  19. Anneli Berg

    Jag vispar gröten ordentligt med stålvisp under kokningen, då blir den lagom slät och lättäten. Alla sätt är bra!

Lämna ett svar till Gunborg Ström Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑