En modern hemmafru

4 tips och hacks inför julen

Här hemma är det fullt fart med förberedelser inför julafton! Julen ser ju såklart lite annorlunda ut för oss alla detta år, men jag har turen att bo i samma stad som min lilla, men väldigt tajta familj. Så de flesta av oss kommer kunna fira tillsammans i alla fall, och det känns väldigt skönt. Hur har ni behövt anpassa julen i år?

Jag har bakat till tusen denna vecka (ansvarig för julgodis, yay) och jag tycker det är så himla roligt! Vanligtvis bakar vi ju inte ”vanliga” saker här hemma, utan försöker hålla bakverken fritt från vitt socker och vitt mjöl. Det funkar också kanon, men för flera år sedan så var jag verkligen bak-drottningen och det är alltid roligt att återbesöka den känslan med lite klassiskt julgodis, haha. Pojkarna har hjälpt mig också, och det blir så mysiga julminnen då.

Rocky Road, brända mandlar, choklad- och cornflakes-godis, polkabräck, och knäck! Julköttbullarna är också rullade, stekta och frysta!

”Hursomhelst, sluta babbla nu Julia, du nämnde något om 4 julhacks? Om du inte kommer till dem snart så har julen kommit och gått!” Okej, okej, jag ska sluta babbla. Här kommer 4 jultips som jag tänkt på de senaste dagarna att jag måste dela med mig av!

Så. Vi gjorde knäck igår. Och då kom jag på ett superknep som vi använde för ett par år sedan, som gjorde att vi dog smartdöden. Ingen gillar att hälla knäck i formarna, och det blir lätt misslyckat. Men! Töm den där sirapsflaskan som du använt, så blir det den ultimata knäckupphällaren!

Häll i knäcken med hjälp av en sil…

… sätt på en ugnsvante så du inte bränner dig, och börja hälla!

Ni ser ju hur bra det funkar! Sirapsflaskor har ju en pip som gör att den bara häller när man trycker på flaskan. De första knäckarna så sprutade det lite mer då luften i flaskan ville komma ut, men även då var det ju lätt att hälla. Men efter det så har man full kontroll över var man häller, när man häller, och hur mycket man häller! Så sjukt enkelt och smidigt! Once you go sirapsflaska you never go back.

På föregående bilder så kanske du också snappat upp mitt andra tips, vilket också är knäckrelaterat. Jag föredrar att använda ischoklads-formar istället för knäck-formar! Du vet, de små aluminiumformarna? Jag tycker det är jättekonstigt att endast ischoklad får ta del av dessa godingar, medan knäcken måste oroa sig för att rinna över sina formar som viker sig för tyngd alldeles för enkelt, och dessutom oroa sig över att fastna i dem! En gammal farbror kommer liksom sitta och riva i pappret för att få loss knäcken tills de ger upp och slänger hela godisbiten. Inte okej. Aluminiumformar för alla säger jag!

Tips nummer 3 är att krossa polkagrisar eller polkastänger i blendern! Det blir som ett polkapulver som man kan sprinkla över vad som helst för att få lite julstämning! Men den personliga favoriten är definitivt att blanda det med vispad grädde – polkagrädde! Tänk en stor klick polkagrädde på en kopp varm choklad! Svårslaget.

Det sista tipset är till alla småbarnsföräldrar som fruktar en lång julafton med barn som inte orkar/vill/kan vänta hela dagen på att få öppna paket. Vi ger våra barn ett litet paket på morgonen (detta år får de varsin studsboll som blinkar – alltid något de kan leka med under dagens gång), men detta år när min äldsta är 4,5 år, så känns det som att han är så taggad på julklappar att han… inte riktigt kommer chilla på julafton, om vi säger så. Så! Jag har ritat ett julaftons-schema till honom!

På detta sätt behöver han inte fråga när vi ska öppna julklappar, för han kan se det på sitt schema! Min kille älskar sånt här också, han vill checka av och ha koll på nästa grej, så jag tror det kommer funka galant! Om ni gör detta, kom ihåg att inkludera fri ”lektid” i schemat (jag använde en stjärna för att representera det) då de annars kommer tänka ”nu är vi klara med fikat, då är det dags för att äta mat”, haha. Det barnen inte heller vet är att vi planerat aktiviteter/uppdrag för barnen för tillfällen då de ofta blir uttråkade (typ när vi vuxna lagar mat osv). Men de kickar vi igång när det verkar behövas!

Så! Ett julaftons-schema för små barn var mitt sista tips!

Idag har vi varit och inhandlat Jesus födelsedagsballong! Det blir roligt att släppa upp den till himlen efter frukost på julaftons morgon! Ska även baka lite brownies som födelsedagsfika på morgonen.

 

Hoppas ni alla får en fridfull och härlig jul, trots alla omständigheterna som gör den annorlunda än vanligt! Stora julkramar till er alla som hänger med här inne!

 

 

4 kommentarer

 1. Liz

  Ischokladformar och sirapsflaska, brilliant!

 2. Louise

  Har förstått att din pappa är pastor i Livets ord. Skulle vara intressant med ett djupare inlägg där du delade med dig av dina egna erfarenheter av rörelsen.

  • Julia Angelback

   Hej! Tack för förslaget! Det stämmer att pappa är pastor och jag hade en jättebra barndom. Jag tycker inte att ämnet passar så bra in på min lilla mammablogg dock, så du får gärna höra av dig till mig på insta pm eller mail om du har några specifika frågor :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑