Jag hittade ett gäng klädnypor i trä här hemma som vi inte använder, så med en penna och några minuter av min tid så hade jag gjort om dem till en läs-övningsaktivitet för Zion!

Superenkelt. Jag skrev först en bokstav per klädnypa (jag gjorde små bokstäver på ena sidan och stora bokstäver på andra sidan, för variation). Jag hade nästan tillräckligt med klädnypor för hela alfabetet, men letade och hittade några mini-klädnypor där jag kunde komplettera med de minst användbara bokstäverna.

Sedan tog jag några av våra glasspinnar vi vanligtvis använder för pyssel eller för att sprida ut lim på papper, och skrev ord på ena kanten av dem. Orden behöver vara korta, 3-4 bokstäver för nybörjarläsare, och inte innehålla två av samma bokstav. För att göra en röd tråd och tema på mina så bestämde jag mig för att skriva namnet på djur. Sånt håller ju alltid barns uppmärksamhet längre också :)

Så jag skrev namnet på ett djur på varje sida av glasspinnarna. Och jag skrev mina med små bokstäver, då Zion är så sjukt flytande på stora bokstävers läte att vi vill öva in lika bra hur de små bokstäverna låter. Tanken är sedan att man ska välja en glasspinne och hitta samma bokstäver och klämma fast bredvid. ”Bygga” ordet man ser.

Detta ger barnet tillfälle att öva mer på bokstäverna, att ljuda ut dem i lugn och ro, och lära sig på ett långsamt och väldigt praktiskt sätt hur lätena i ord sätts ihop och hur man kan läsa dem! Dessutom gör klädnyporna detta till en fantastisk träning för de små fingrarna som fortfarande behöver mycket styrkeövning i den här åldern. Helt perfekt ju!

Det blev ju också jättespännande att ta reda på vilket slags djur som man hade valt med sin pinne!

 

Snabbt tips på liten lärorik aktivitet man kan slänga ihop, endast med hjälp av klädnypor och glasspinnar :)