En modern hemmafru

Att gå från ett till två barn: 10 tips och råd

Inlägget är reklam för Babyland.se och innehåller annonslänkar

Jag har två barn, Zion är snart två och ett halvt, och Samson är ett halvår. Och idag tänkte jag ge dig lite tips och råd om hur man kan göra det lite smidigare att gå från att endast ha ett barn, till att ha två!

När jag gick i väntans tider för andra gången, så researchade jag så mycket jag bara kunde om hur där är att bli tvåbarnsförälder. Det är så jag förbereder mig för saker! Men det jag lärde mig av egen erfarenhet som jag läste alldeles för sällan är detta: Det beror på vilket barn du får!

Det gick hur bra som helst för oss att gå från ett till två barn – för lillebror är en såndär nöjd-hela-tiden/sitter-still-i-vagnen/behöver-ingen-uppmärksamhet- bebis. Han är 10 gånger enklare än storebror var, och tack vare detta så trivs jag mycket mer med att ta hand om två barn än ett! Och jag säger inte detta för att skryta, utan endast för att peka på att det beror på vilket barn du får! Om vi hade fått en kopia av storebror, så hade det nog varit kaos hela tiden då man skulle behöva ta hand om både en missnöjd bebis och en aktiv tvååring.

Men trots att det är den allra största faktorn, så finns det ändå saker ni kan göra för att förenkla den första tiden med två barn!

Innan småsyskonet kommer

1. Var inställda på det värsta

Det låter hemskt, men det funkar! Läs massor av historier om tvåbarnschocken och frågar runt hur det är/var för andra i er närhet – och lyssna bara på dem som säger att det är kaos! Prata om vad ni realistiskt kan komma att gå igenom och hur tuff första tiden kommer vara. På detta sätt blir det endera precis som det ni var förberedda på, eller så blir det en glad överraskning! (Alltså – lyssna inte på mig när jag sa att allt gick superbra för oss, haha)

2. Förbered storasyskon

Förbered storasyskon på vem som kommer komma till er familj, och anpassa detta efter hur just ert barn är. Zion är väldigt enkel känslomässigt, och behöver inte lång tid på sig att ställa in sig på saker, utan blir snarare förvirrad om man pratar om saker i för god tid. Han visste ju att lillebror låg i magen, men vi fokuserade mer på att lära honom vad en bebis är, då vi inte hade några i vår närhet. Vi tittade på många youtube-filmer med nyfödda bebisar, supertips! Vi viskade när de sov på filmerna, och vi visade även några filmer när de grät, så det inte skulle vara främmande. Det finns också många som filmat när deras storasyskon träffat bebisen för första gången, och då pratade vi om hur de klappade bebisen försiktigt, och sa att det är precis som lillebror.

3. Tänk igenom vagnen

Tänk igenom hur gammal din förstfödda är, och ifall det finns behov av en dubbelvagn! Vi har en dubbelvagn och skulle inte klara oss utan en, och det är knappt två år mellan våra pojkar. Zion sitter fortfarande jättemycket i vagnen och jag skulle inte kunna gå ut på promenader utan en sits till honom. Ifall han var äldre så hade jag köpt en ståbräda till enkelvagnen istället, men det hade vi inte klarat oss på som det är nu.

4. Planera in extra semester för pappan

Jag födde med planerat kejsarsnitt, så för mig var det näst intill nödvändigt då jag inte fick lyfta Zion på en månad, men jag skulle ändå rekommendera det! Pappan får 10 dagar att vara hemma med familjen, men om ni har lite extra semester intjänad som väntar på att plockas ut – ta ut den i direkt anslutning! Min man var hemma i fem veckor efter att Samson föddes, och det var verkligen ovärderligt då jag kände mig väldigt varm och bekväm i kläderna när det var dags för mig att vara själv!

5. Köp en present till storasyskonet

Om ni tror de skulle uppskatta det, köp en present till storasyskonet ”från småsyskonet”. När ni kommer hem från BB så kan ni plocka fram en inslagen present som ni gömt i garderoben sedan tidigare, och glatt utbrista att ”lillebror/lillasyster har tagit med sig en present till dig!”. Något härligt onödigt, beklätt i deras favoritkaraktär :)

Efter småsyskonet kommer

6. Bärsele eller sjal

Detta hjälper till enormt! Att ha en sele eller sjal som man kan bära bebisen i och samtidigt ha händerna fria till storasyskonet – helt ovärderligt! Jag har selen på mig varenda gång vi går ut till lekplatsen och när vi går och veckohandlar har jag Zion i kundvagnen och Samson i selen.

När jag skulle välja sele så läste jag på rejält (som jag alltid gör) för att se till att jag köper den bästa, och den som flest personer är nöjd med. Det blev utan en tvekan en Ergobaby 360 för vår del (adlink)! Barnet kan sitta inåt, utåt, på ryggen och på höften. Med extra spädbarnsilägg kan man bära bebisen från födseln och bebisen blir helt omsluten, som en varm kram. Både jag, min man, och vår bebis älskar den – den är ergonomisk, flexibel, bekväm och man får inte ont av den! Om du är intresserad av att kika vidare på den så finns den att köpa HÄR (adlink). Jag rekommenderar Babyland.se starkt, då de har fri frakt, snabba leveranser och till och med gratis hemleverans på beställningar över 1000 kr :) Hur bra?!

7. ”Glöm bort” bebisen

Vi hade noll syskonavundsjuka, och jag tror att det till stor del handlar om storasyskonens personlighet. Zion är som sagt väldigt enkel känslomässigt, och vi hade tur där. Men det var en sak vi gjorde som vi ändå tror hjälpte till massor – vi ”glömde bort” bebisen första tiden! När man har något så nytt och så gulligt så är det lätt att man alltid pratar om bebisen, och att det blir lite väl mycket ”Zion, visst är lillebror söt?” och ”Wow, vilken fin bil, Zion. Vill du visa den för lillebror?” och ”Zion, titta! Lillebror gäspar!”. Gör det som inte känns naturligt – glöm bort bebisen. Den sover ändå dygnet runt i början! Låt bebisen sova i fred, gå inte och titta på den, prata inte om den och ta inte upp namnet hela tiden. Vi pratade så lite om bebisen framför Zion, att han till och med kom på då och då att lillebror fanns, och då gick han kärleksfullt fram till vaggan på eget initiativ och ville visa upp sina bilar.

8. Äldst först

När du har hand om barnen på egen hand, så kommer det komma tillfällen då båda panikgråter samtidigt. Då kan du komma ihåg principen: Äldst först. Bebisen kan inte få sina känslor sårade av dig än, men det kan din förstfödda.

9. Sov mycket

När man hade en bebis så var man uppe hela nätterna och matade, men det var okej, för så länge bebisen sov på förmiddagen så kunde man själv också ligga kvar i sängen och sova. Nu är man istället uppe hela nätterna, och klockan 6 på morgonen så kommer storasyskonet och drar upp dig ur sängen. Not cool. Men därför måste du försöka sova så mycket du kan! För ett par veckor sedan så gick jag och lade mig typ klockan 20 varje kväll. Så fort pojkarna sov så sov jag. Kändes det jättekul? Nej. Fick jag egentid med min man? Nej. Blev mina dagar generellt bättre? Ja! Jag märkte stor skillnad mellan att somna kl 20 och somna kl 23. Det är ju självklart inte hållbart att gå och sova varje kväll kl 20, men när du känner behovet – bara gör det!

10. This too shall pass

Kom ihåg detta och påminn dig om detta ofta – This too shall pass.

När det är riktigt, riktigt jobbigt och du inte får sova och storasyskon har magsjuka och småsyskon har kolik och diskmaskinen gått sönder och du inte duschat på en vecka. This too shall pass och du kommer ha överlevt det!

Och när sommaren är här och du sitter barfota i skuggan med din lilla joddlande bebis som biter på sin svala bitring och ni tittar på när ditt äldre barn springer tjutande fram och tillbaka genom vattenspridaren medan du äter vattenmelon och känner att livet bara känns så himla bra just nu. This too shall pass och fastän livet ibland är kaos så är det dessa dagar du kommer se tillbaka på med ett leende när åren har tickat på, och önska att du kunde få återuppleva dem igen, om ens för bara fem minuter.

 

Det var mina 10 tips och råd för att gå från ett barn till två! Hoppas detta inlägg var hjälpsamt för någon, och lämna gärna en kommentar i så fall!

 

 

15 kommentarer

 1. Emelie

  Jättebra tycker jag! Väntar nr 2 i april, några veckor innan första barnet fyller 2, så det känns jätterelevant. Tack!

  • Julia Angelback

   Åh, så roligt! Stort lycka till med allting! :)

 2. Madeleine

  Bästa råden någonsin. Väntar min 2:a om 1,5 månad. Tack att du delar med dig :)

  • Julia Angelback

   Åh vad glad jag blir! Tusen tack för din kommentar :) Och lycka till med allt!!

 3. Elin

  Jättebra inlägg! Är helt enig i att det beror på barnen! Min första var också väldigt krävande och aktiv. Lillebror känns betydligt lugnare hitills men är fortfarande bara fyra veckor :) håller tummarna att det blir som för dig!

  • Julia Angelback

   Tack så mycket :) Åh vad skönt för er – hoppas det fortsätter! Lycka till med tvåbarnslivet!

 4. Sofia

  Min dotter är 14 månader och igår plussade vi TROTS spiral.. Jag är en planeringsmänniska ut i fingerspetsarna, och en till bebis 9 månader från idag var inte enligt plan. Hjärnan och känslorna går i skrivande stund, och dygnet runt sedan igår morse på högvarv. Vi har inte bestämt oss, och på tisdag ryker spiralen som steg 1. Men, så läste jag ditt inlägg och en liten smula lugn och hopp smög in i själen – så inatt kan jag nog i alla fall få sova. Varmt tack ♥️

  • Julia Angelback

   Kära du! Även jag är planeringsmänniska, så jag kan verkligen föreställa mig chocken och känslorna du bär på just nu! Helt otroligt. Din värld måste vänds upp och ner. Men jag lovar dig en sak! Låt det här barnet komma till er familj, och ni kommer aldrig att ångra er💛 detta kanske är menat att hända. Kanske inte planen, men kanske det bästa som kunde hända! Jag är så glad för din kommentar och att jag kunde skänka lite frid till er situation! Hör gärna av dig igen framöver om hur det går för er. Mina barn har precis samma åldersskillnad, och vid 4 och 2 så är de redan allra bästa vänner! Lycka till med allt!💛

 5. Lovisa

  Förra helgen installerade vi ny diskmaskin och denna helgen badkar. Tror det blir mer badande än duschande, i alla fall två ggr i veckan. Fint inlägg och visst finns det många guldstunder, även när man önskar att man fått en veckas ordentlig sömn. Än så länge är bara nr 1 här medan nr 2 bakas för fullt. Vi går och lägger oss absolut senast kl 21, ofta kl 20 för att orka kl 5 (!!!) när lillkorvas vill höra fem små apor… 😂

  • Julia Angelback

   Man gör det man måste som förälder, haha! Jag gick och lade mig kl 20 här om dagen också, och våra barn har ändå hunnit bli nästan 5 och 3 nu :) Ändå blir man trött! Tack för din kommentar, och lycka till med allt!!

 6. Evelina Hildorsson

  Men så fint av dig att dela detta. Tusen tack! Vi är bara någon vecka bort från att gå från ett till två barn nu och detta var underbart att få läsa. ”Äldst först” och ”this too shall pass” tror jag kommer vara något jag får stor hjälp av, jag lägger det i varje fall starkt på minnet. Tack!

  • Julia Angelback

   Tack för din kommentar!! Blir alltid så glad när jag får höra att det man skrivit gjort skillnad hos någon :) Stort lycka till med allt framför er! Jag hejar på er!

 7. Martina

  Hjälpsamt ☺️ Måste dock inflika att ett spädbarn i allra högsta grad kan få sina känslor sårade. De har inte den förståelse för världen som ett äldre syskon oftast har och kan i många fall lida mycket värre av att vänta.

 8. Lizette

  Wow vilket fint inlägg! Tack så mycket. ❤️

 9. Anonym

  Sitter här några år efter att du gjorde detta inlägg och funderar på barn nummer två (har en 15-månaders), men är så himla orolig då jag tyckt första tiden varit så tuff med ett barn… googlade ”två barn” och detta inlägg var bland de första träffarna. TACK för detta inlägg ❤️ jag fungerar uppenbarligen på liknande sätt som dig med att läsa på och förvänta mig det värsta 😂 ditt inlägg gör skillnad 🥹

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑