Okej. Det bästa med att få barn är självklart själva barnet, och kärleken man känner till barnet, privilegiet att se barnet växa upp och känslan av att vara en hel familj. Då har vi det sagt.

Men om vi stänger av den sentimentala kranen en sekund, vad är egentligen det bästa med att få barn? Detta är min lista!

1. Man har alltid något att göra när man är bland folk! Ni vet när ni är på en fest eller en social samling ni inte är bekväma med, och ni frågar värdinnan om ni kan tömma hennes diskmaskin så ni inte behöver mingla med en massa främlingar? No more! Du har minsann en bebis att ta hand om!

2. Man har en ursäkt! Om man inte känner för att göra någonting kan man bara skylla på bebisen. Man måste hem pga läggdags, jag måste gå pga byta blöja, man kan inte den dagen pga bebisen fulla schema. Ursäkterna är oändliga! …inte för att det var det jag gjorde mot dig den där gången jag sa att jag inte kunde pga bebisen… ;)

3. Man har en anledning att shoppa! Bebisar växer så det knakar och det är så kul att köpa bebiskläder. För första gången köper man kläder för att det helt enkelt är en nödvändighet

4. Främlingar är trevligare mot en! Kan vara någonting som är begränsat till det första året visserligen, men jag kan lova att till och med den tjurigaste flygvärdinnan som scannade in boarding-kortet när vi skulle gå ombord på ett plan log när hon såg två-månaders gamla Zion i selen på pappas bröst, och Tobias var minsann den enda som fick ett ”have a nice flight” i hela kön. Just sayin’.

5. Högtider betyder mer! Traditioner och hur man gör saker är inte så viktigt när man bara är två, men i år är jag taggad på julen för första gången på 10 år, och jag undrar inte vad det beror på.

6. Man får mer komplimanger! Folk liksom förväntar sig att man sunkar ner sig totalt när man får barn, i alla fall första tiden. Och visst, jag spenderar de flesta dagarna hemma i mysbyxor och fett hår, men när jag lämnar huset så fixar jag alltid en outfit och mitt vanliga smink – där har inget förändrats. Ändå låter folk lite förvånade när man ses, liksom ”Vad SNYGG du är!” eller ”Alltså, vilken fräsch mamma!”. Jag är precis lika fräsch som innan (med undantag av torrschampo istället för riktigt schampo, sshhhh.), men folk blir glatt förvånade av det. Jag blir också glad!

7. Man får gå ombord först på flygplan! Detta behöver ingen kommentar.

8. I kyrkan kan man sitta på barnvagnsraden! Där har man jääättemycket benutrymme! Och inte för att vara den lata i gruppen, men man behöver inte stå i kö för nattvarden heller, utan man får den serverad. Score.

9. Man får parkera på familjeparkeringar! Extra breda rutor vid matbutiker och shoppingcenter. Bara det är nästan anledning att skaffa barn.

10. Man jobbar hemifrån! Alltså jag är hemma på dagarna. Och tar hand om min son. Det är ju det viktigaste jobbet i hela världen, men man behöver inte vakna av väckarklockan 06.30 och sätta på sig kläder och ta sig ut i kylan och skrapa bilrutan för att ta sig dit. Don’t get me wrong, det är inte lätt att vara hemmamamma (och det säger jag med bara ett barn!). Det är många gånger mycket mer krävande än ett vanligt kontorsjobb och man går ibland upp tidigare än 06.30, men mellan gråten och blöjorna och matandet och spyorna så blir det några riktigt härliga stunder då man gosar tillsammans i sängen, leker tillsammans på golvet, tittar på lite tv till fikat, går på promenader, skrattar, pussas, vilar, busar.
Och allt detta hemifrån, där jag uppfostrar en riktigt skön medlem av morgondagens samhälle. Inte mycket att klaga på då, inte.

Att få barn? Kort sagt, jag rekommenderar det.