En modern hemmafru

Tips och trix för flaskmatning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för babyland.se.

Lystring alla som inte kan eller vill amma sitt barn! Detta blogginlägg kommer göra ditt liv mycket enklare!

Just såna här inlägg måste ju alltid börja med: Ni som är ammande mammor – fy vad bra ni är. Och ni som är flaskmatande mammor – fy vad bra ni är. För jag tror inte alla får höra det. Jag har gjort båda, och jag var en lika awesome mamma båda gångerna. Och gissa vad? Båda mina pojkar mår lika bra!
Min förstfödde ammade jag i 5 månader tills han gick över till puréer. Vi hade aldrig några problem med amningen, och det funkade jättebra. Men vet ni vad? Jag hatade det. Jag hatade varenda sekund av det, och det är något man inte hör om varje dag. Innan tänkte jag, ”Endera så kan vi amma, och då gör jag det, eller så går det inte, och då ger jag ersättning”. En ganska avslappnad inställning. Det jag inte var beredd på var att det kan gå bra att amma, men att man själv inte trivs med det. Det var svettigt och bökigt och klibbigt och usch! Jag kände som att min kropp aldrig var min egen och att jag hade blivit en kossa. Jag var arg när jag ammade. Inte mysigt för fem öre.

Men då jag är en väldigt målmedveten människa, så gav jag det ett par månader innan jag jag för första gången sa orden högt ”Jag hatar att amma”, du vet, ifall det bara var något jag kände när det var nytt (spoiler: det var det inte). Men då kände jag ändå att jag bara fortsätter, för nu är vi ändå igång med eländet och snart ska han ju ändå börja äta puréer. I efterhand inser jag ju hur dum jag var som tänkte så, och jag hade mått mycket bättre om jag bara slutade och började med mordersmjölksersättning istället. Men jag var så mycket uppe i bubblan, att jag hade inte riktigt något perspektiv där och då.

Så när lillebror var på väg så visste jag att det var flaskmatning som gällde för hela slanten! Och oj, vilken skillnad det gjorde! Denna gång har jag varit så mycket gladare, så mycket mer tillfreds och harmonisk och varje dag när jag står där och diskar våra flaskor så gör jag det med ren glädje!

Okej, det var slutet på storytime.

Några månader in så känns det som att vi hittat en massa tips och trix på hur man gör flaskmatning så enkel och smidig som möjlig. Ja, ungefär lika smidig som amning faktiskt! Vi tycker inte det är omständigt för fem öre, och jag tror att det är tack vare våra grymma rutiner!

Så vad behöver man egentligen för att det ska gå så smidigt?

1. Flaskor

Köp ett gäng flaskor (såklart). Vi har älskat Mams Anti Kolik-flaskor (finns att köpa i BLÅTT och ROSA här (adlinks)! Mam har också GLASFLASKOR för den som föredrar det (adlink)), och vi har haft 6 st här hemma. Det gör att vi endast behövt diska dem 1 gång/dygn. Om ni inte älskar att stå och diska så rekommenderar jag det, då flaskmatning ändå brukar pågå i några månader.

2. Pulverdoserare

Vi har två pulverdoserare med 3 fack var, vilket gör att om vi fyller dem i samma veva som vi diskar, så har vi alltid lika många uppmåttade fack som flaskor. Varför är det bra då? Jo, istället för att stå och måtta upp pulvret (då mängden måste vara väldigt exakt) varje gång bebis ligger bredvid och gråter av hunger så tar det bara 2 sekunder att hälla ner det färdigdoserade pulvret i flaskan. Plus att om man gör 6 fack samtidigt så tar det kanske 1-2 minuter totalt, och man behöver inte plocka upp den där stora kartongen dagarna i ändå. Förslag på snygga pulverdoserare har du HÄR (rosa), HÄR (blå), HÄR (grön), och HÄR (adlinks). Den sista är den vi har).

3. Termos

Men att ha en ren flaska och färdigdoserat pulver spelar väl ingen roll om man ändå måste stå där och fixa perfekt temperatur på vattnet varje gång bebis gråter, eller hur? Det är därför man behöver en termos. Eller två, rättare sagt. En stor till hemma och en mindre till när man är ute. Men vi pratar om den sen, nu fokuserar vi på den stora. Köp en stor! Och en rejäl som verkligen håller temperaturen. I samma veva som vi diskar flaskorna och fyller pulverdoserarna, så blandar vi även ihop dagens vatten. Vi tar kallt kranvatten (eller kokat och nedkylt vatten, om du har egen brunn eller känner för att vara lite extra noga) och blandar med nykokt vatten. Kanske typ 70/30 eller 80/20. Man lär sig mängden fort, jag lovar! Och eftersom du har köpt en sån stor termos så behöver du bara fylla den en gång på morgonen, för alla dagens flaskor, och en gång för natten.

Så om du en gång per dygn ställer dig och diskar flaskor, fyller pulverdoserare och fyller termos, så är du färdig sen! När det är matdags tar du fram en flaska, fyller med vatten från termosen och häller ner pulvret från ett fack. Exakt 10 sekunder tar det. Lika lång tid som att lyfta på tröjan och knäppa upp bh-n.

Natten då?

Bra att du tog upp det. Jag har hört om så många som tycker det låter så bökigt med ersättning, då man måste gå upp och ner ur sängen på natten för att fixa flaskor. Ha! Mina nätter är precis lika smidiga som när jag ammade. Så här gör du…

Ta med flaskor (så många som behövs under natten), fyllda pulverdoserare och färdigtempererat vatten i din stora termos, och ställ allt detta på ditt sängbord. Tillsammans med några handdukar, kanske, om du har ett barn som kräks mycket. Lägg till och med napp-delen av flaskan bredvid resten av flaskan, så de inte behöver skruvas upp. Allt detta brukar min man fixa på kvällen, när jag sitter i sängen och matar bebis en sista gång innan han somnar. Och enklare blir det inte: Bebis låter, du vaknar, sätter dig upp och sätter på mobilficklampan (om det behövs), fyller en flaska med termosvatten, häller i pulver, på med nappen och skaka! Dinner is served, och du behövde inte lämna sängen en enda gång. Denna rutin sätter sig i ryggmärgen efter bara någon vecka.

Men – när man är ute på språng då?

Japp, precis lika enkelt! Så länge du ser till att du packar med dig flaskor, fyllda pulverdoserare och en termos med vatten när du lämnar huset, så tar det 10 sekunder när du är ute också! Bara att denna gång så använder du din mindre termos (om du inte ska vara ute större delen av dagen, förstås)! Om du är stressad och inte har tid att blanda vattnet innan du måste springa så kan du hälla kallt vatten direkt i flaskorna och kokat vatten i termosen så kan du blanda i efterhand. Men vi har aldrig behövt göra det. Vi tycker inte det känns bökigt att packa ner dessa saker i vår skötväska när vi ska ut, då vi ändå måste se till att vi har med blöjor, handdukar, ombyte osv. No big deal.

Så! Det var våra rutiner kring flaskmatning. Lämna gärna en kommentar om något av detta kunde hjälpa dig något! Självklart är du även välkommen att skriva om du har frågor!

Några extra tillbehör som förenklar vardagen är också en torkställning för nappflaskor så de inte ramlar omkull hela tiden. Vi tycker verkligen det är värt pengarna då den används varje dag! HÄR, HÄR och HÄR finns några tips (adlinks). Och en bra flaskborste såklart! DENNA gillar vi (adlink)!

Till sist, här kommer lite allmänna råd om flaskmatning:

1. Vi använder Nan, och alla jag träffat inom vården har sagt att den verkar vara den ”snällaste” ersättningen, så den kan jag rekommendera att börja med.

2. Trots detta hade vårt BB (i Uppsala) bara Semper, så vi använde det i 2 dygn, sedan när vi kom hem fortsatte vi med Nan. Detta gjorde att vår son fick lite ont i magen i några dagar, men det var bara för att vi bytte märke, och sedan gick det över! Så det var helt rätt av oss att byta till Nan, men om detta händer er också – ge det några dagar och stressa inte! Magontet kommer säkert gå över så fort magen har vant sig! Efter denna händelse har vår lillkille inte haft magont en enda dag, och han mår prima!

3. Det finns doseringsrekommendationer på baksidan av modersmjölksersättningen. Detta är endast rekommendationer, och bebis ska såklart äta tills han/hon blir mätt. Vår taktik har varit att om han oftast tömmer flaskan, så ökar vi mängden. När bebis lämnar lite i flaskan så kan du säkert veta att bebis blev mätt!

4. Se till att det alltid är fullt med ersättning i nappflaskans napp. Det är nyckeln till att bebis inte sväljer luft och får magont!

5. Till sist, ta ingen skit. De flesta bryr sig inte om du ammar eller ger ersättning. Och om någon skulle tycka du är en sämre mamma för det så har de fel. Om du känner dig ängslig över detta, läs på! Så mycket av det negativa man hört om ersättning har helt motbevisats, och att ha med sig all fakta och forskning som finns om detta idag gör att man verkligen inte behöver skämmas över att plocka fram den där ljuvliga flaskan!

You go mama!

 

24 kommentarer

 1. Alex

  Kanske dum fråga, men kan man inte lägga pulvret direkt i flaskan? Så slipper man ha med pulverdoserare? Eller de kanske inte funkar så 😅
  /Kvinna utan barn (än sålänge)

  • Julia Angelback

   Jättebra fråga ju! När det gäller modersmjölksersättning så är mängden vatten/pulver jättenoga (så barnet inte får näringsbrist eller förstoppning, då det är dess enda föda), så man måste ha full koll på exakt hur mycket vatten man häller i, innan man tillsätter pulvret. Även om man skulle kunna ”lära sig” den blandade mängden istället, så är det en stor chans att pulvret inte blandas helt om man häller vatten över det, utan det kan samla sig en liten klump längst ner utan att man märker det innan barnet ätit upp = inte bra🙈☺️

 2. Natalie

  Hej, tack för denna givande info. Vi har precis börjat med ersättning till vår son på två och en halv vecka pga att han inte blir nöjd med den mjölk jag får fram och att jag har otroligt ont. Jag undrar dock om du/ni stannar/stannade upp och rapar ibland eller om ni låter barnet dricka i flaskan tills han blir mätt och kanske rapar sen. Vi har fått lite kräk emellanåt och tänkt att det är för att han svalt fått i sig för mycket luft, vi ser dock till att nappen är full i vätska så att han inte ska få i sig luft. Vi försöker mata i en lite upprätt vinkel men de kanske inte är de bästa. Kanske skall han ligga ner mer som när man ammar. Känner mej så ovetande om allt detta.

  • Julia Angelback

   Hej! Så glad jag är att du hittat mitt inlägg!
   Vi pausade aldrig matningarna, utan rapade honom istället efter att han hade ätit färdigt. Det kändes helt enkelt som att han inte ville pausa, utan bara äta på! Det är säkert lite olika från barn till barn. Om nappen är full så är det säkert inte för mycket luft, jag hade bara reagerat om mitt barn fått ont i magen! (Ska dock tilläggas att barnet kan få lite ont i magen när man byter från bröstmjölk till ersättning, bara för omställningen. I så fall är det nästan alltid en väldigt kort tid).
   Kräkningar skulle jag säga är något individuellt och betyder oftast inte att det är något fel, utan att de har outvecklad magmun. Vår första son (helammad) kräktes typ hela dagarna tills han började äta mat, först då började det försvinna. Yngsta sonen kräktes betydligt mindre. BVC har ju mycket erfarenhet av detta om man har frågor också :)
   Ersättning känns överväldigande i början, och så känns det för alla. Men du kommer bli expert på nolltid! Heja dig!

 3. N.

  Tack för tydlig och trevlig läsning. Tycker du förklarar livet med ersättning väldigt tydlig.
  Själv får min lilla både ersättning och bröstmjölk just nu. Just nätterna känns dock inte mysiga. Därför som jag hittade din blogg. Så extra tack för nattipsen!

  • Julia Angelback

   Tack för din kommentar, det är så roligt att höra när man kunnat hjälpa någon! :) Stort lycka till med både amningen och flaskan!

 4. J.M.L

  Vilket otroligt bra inlägg! Jag tror alla nyblivna mammor borde läsa detta för precis som du säger är det helt ok oavsett om du ammar eller flaskmatar! Jag hade också blandad amning och flaskmatning till min dotter redan efter 1,5 månad på grund av att amningen inte kom igång ordentligt och det blev en stressfaktor. Fick då verkligen dumma kommentarer från folk i närheten som kunde amma, men hade noll förståelse för varför jag flaskmatade. Min dotter mådde hur bra som helst. Inga allergier och sov 10 timmar i sträck på nätterna och blev en tjock liten bebis. Jag hade tur med en bra barnmorska som sa, precis som du, att det viktigaste är att jag som mamma mår bra, amning eller ersättning spelar mindre roll. Så tack för en jätte bra blogg och för de goda tipsen om flaskmatning!

  • Julia Angelback

   Men åh! Hur glad blir inte jag av din kommentar?! Tack så mycket! Och så glad jag är att din flaskmatning fungerade så bra :) det är ju så ljuvligt att det finns som alternativ om man inte kan eller vill amma! Att amma eller flaskmata är ju bara ett val mellan två väldigt bra saker :) Kram!

 5. Hedvig Egerö

  Tack för ett toppeninlägg! Jag ammade första barnet men pga attest car helvetet på jorden (opererades för bröstböld flera gånger) så kommer jag nu flaskmata den lille i magen. Tyckte ditt inlägg var oerhört upplysande när man försöker orientera sig i ämnet. Jag är nyfiken på en sak bara. På natten, vilken position matar ni i då? Sitter ni upp och tar barnet i famnen eller matar ni barnet liggande? När jag ammade på natten låg jag ner med bebis luggande bredvid mig. Det gjorde att han ofta somnade i samband med matningen, vilket var väldigt praktiskt eftersom man slapp momentet att han vaknade när man skulle försöka lägga ber honom ur famnen. Kan man göra liknande vid flaskmatning eller måste de rapa efteråt?

  • Julia Angelback

   Åh! Tack, så glad jag blir av din kommentar! :)
   Det är verkligen toppen att det finns ett sådant smidigt alternativ till amning! Att flaskmata när man ligger ner är nog, som mycket annat, från barn till barn. Jag behövde inte rapa någon av mina söner egentligen, och att mata liggandes med flaska är väldigt likt att amma liggandes! Det enda du nog ska tänka på är att se till att nappen på nappflaskan är fylld med ersättningen (alltså att flaskan kanske kan hållas aningen snett uppåt), och att hålet på nappen är rätt storlek (man vill inte att det ska vara för stort så det kommer för mycket på en gång).
   Stort lycka till med flaskmatningen! Bara att kommentera igen om du kommer på fler frågor! :)

 6. Ida

  Hej!
  Vill bara säga tack för en bra läsning!! Så många bra tips och trix och framförallt bra ord om flaskmatning. Mitt första barn fick både bröst och flaska (delamning), med mitt andra barn fungerade amningen klockrent. Trodde att det skulle fortsätta så med mitt tredje barn men så blev det inte. Det är så olika från barn till barn och från gång till gång.
  Behövde läsa dina ord om att allt är okej ändå och att det går att underlätta med bra tips vid flaskmatning!
  Tack ska du ha! :)
  / Ida

  • Julia Angelback

   Åh, tack för din kommentar, den värmde verkligen! Och det är ju som du säger – det är både från barn till barn och från mamma till mamma hur det funkar med amning. Vare sig man inte kan eller vill amma, så är det aldrig något som man ska känna skuld över! Lycka till med flaskmatningen, och tack igen för fina ord :)

 7. Karin

  Hej!
  Superbra inlägg för ny mamma där amningen inte fungerade! En fråga – menar du att ni kokade vattnet endast en gång per dag och fyllde termos? Höll sig temperaturen rätt hela dagen i den stora termosen då?

  • Julia Angelback

   Hej! Vad glad jag blir att du får användning för mina tips :)
   Ja – vi fyllde termosen en gång på morgonen (för alla dagens flaskor) och en gång på kvällen (för alla nattens flaskor)! Temperaturen höll sig bra under den tiden, men detta är ju olika från termos till termos, så det är någonting ni får se om det funkar för er! Om ni har en rejäl och riktig ”friluftstermos” så borde det funka :)

   • Emelie

    Får man fråga vad du använde för märke på din termos? ☺️ Jag födde i februari, första barnet. Amningen funkade fint tills vi insåg att han var mjölkproteinallergisk och han började ta bröstet mindre och mindre och hade extremt ont, jag som vegetarian fick bara i mig mindre och mindre mat och valde därför att börja med ersättning. Är en stor sorg och jag har mycket ångest att jag tar ifrån honom något som funkade och som jag gillade. Förutom att jag kände mig låst. Överväger nu att börja amma igen, delamma. Mycket för att våra nätter är hemska med mycket skrik och magont. Vilket de inte var när jag ammade.. Skall dock tilläggas att pojken är allvarligt förstoppad och äter mindre, kräks och behandlas med laxerande och lavemang varje dag . Så det kommer kanske att bli bättre.. fick mycket hopp när jag läste ditt inlägg! 😍Jag vet ju att hans problem och smärta inte bara kommer
    Lösa sig för att jag börjar amma igen.. men man känner sig ju hjälplös 😩 jag kör med flaskor, pulverdoserare och en vattenkokare med kokat vatten som jag värmer till 40 grader varje gång han ska äta! (Finns förinställd temperatur på vattenkokaren) men termos känns smidigare 😍

    Tycker förövrigt att du borde skicka in detta inlägg till en mamma tidning och typ som flygblad på bb och bvc! 😍Tror det skulle hjälpa många mammor där ute! Och kanske även ensamstående pappor!

    • Julia Angelback

     Först och främst måste jag säga – du är en riktig supermamma! Att leva med oro och ångest över att ens bebis har ont utöver all sömnbrist och slit som kommer med sin första bebis – verkligen! Vilken mamma du är!
     I den här situationen så ska du komma ihåg att du är den bästa mamman till ditt barn, och du ska följa din magkänsla (samt doktorns rekommendationer för ditt barns hälsa såklart). Men om ditt barn får flaskan istället för bröstet så ska du veta att du inte berövar honom någonting! Mitt helammade barn är nu 4 år, och mitt flaskbarn är 2 år, och de är båda superhälsosamma, pigga och glada barn som inte har påverkats av mina beslut på något sätt! Så det ska du ha med dig :)
     Termosen köpte jag bara en vanlig typ frilufts-termos från Biltema eller liknande :) Den var rejäl och höll värmen perfekt för en låg prislapp.
     Tusen tack för dina uppmuntrande ord! Det är så roligt att höra när någon hittat hit och fått uppmuntran och tips från mina inlägg. Skriv gärna igen om du snubblar över fler frågor! Och lycka till med allt!! Allt kommer att lösa sig.

 8. Martina

  Hej! Å så glad att jag hittade hit, precis gått från färdigblandat tetrapack till pulver då Semper sensipro som vi ger inte finns i färdigblandat. Tycker det enda jag gör är att diska de j-a flaskorna 🙈 Så tack! Men en fråga, vilken temperatur har vattnet du häller i termosen? Står på paketet att man ska låta vattnet svalna till ättemperatur 40 grader innan man blandar, men är det inte lite för varmt för bebis att äta? Tänker att det mer ska vara runt 37 grader?

  • Julia Angelback

   Hej! Åh, så kul att höra att inlägget är till hjälp! Välkommen hit :)
   Jag blandade kallt kranvatten med nykokt vatten, ca mängd 70/30 eller 80/20. Det var lite varmare än det ”skulle” vara, då vattnet svalkar av lite när man blandar ner pulvret. Men vi var aldrig sådär jättenoga! Ett par gånger blev det säkert lite för varmt, men det är lättfixat. Annars så lär man sig att blanda rätt mängd väldigt snabbt!
   Min flaskmatade son är nu 2,5 år – aktiv, glad, full av energi. Gör det enkelt för dig själv! Allt kommer att gå jättebra! :)
   Kram!

 9. Mamma till 2

  Blandade du 70/30 eller 80/20 direkt ner i termosen så vattnet blev drickfärdigt direkt eller hade du kallvatten bredvid tills du blandade i flaskan?

  • Julia Angelback

   Jag blandade så att det blev drickfärdigt vatten direkt i termosen så att jag bara behövde hälla färdigtempererat vatten i nappflaskan och tillsätta pulver!
   Jag lät vattnet vara aningen varmare än perfekt temperatur dock, då jag kände att vattnet svalkades ner något när man blandade ner pulvret.

 10. Linn

  TACK för detta välskrivna inlägg med massa bra tips! Min 4 månaders som vägrar amma, jag vet inte om det beror på tuttförvirring eller bara preferens av flaska, och jag har varit så ledsen över detta. Hade varit en grej om det var mitt medvetna val.. fast nu när jag skriver ner det så kanske det är jätteskönt att det är just min bebis val? 😄 anyways! Tack för toppentips!

  • Julia Angelback

   Åh, tack för din snälla kommentar!! Förstår att det är en jättebesvikelse när det inte är ditt egna val… Men du klarar detta! Glad bebis och glad mamma är det viktiga, så försök hitta ett sätt att mata som funkar för er båda. Och kom ihåg att denna fas i ditt barns liv är så himla kort när man ser det långsiktiga. Sätt därför ingen stor prestige i valet, utan gör det som känns enkelt och bra för er båda, och bry dig inte om någon annans åsikt! Lycka till med allt!

 11. Anjela

  Hej! Jag är en nybliven mamma som delammar. Nu är det ju så att min son blir väldigt hungrig flera gånger per dag och jag försöker förtvivlat få honom till att ta bröstet i första hand. Ibland går det, ibland inte. Du har inga tips på hur man kan göra för att få honom att göra det? Dessutom när han är vrålhungrig och skriker och jag ska göra ersättningen så skär det i mammahjärtat att det inte går fortare än det gör. Han skriker så han blir röd i ansiktet och tårarna kommer och då tar det ändå bara max 10 min från det att jag sätter på vattenkokaren tills dess att ersättningen är ätklar. Har du tips på detta?

 12. Jennifer

  Hej,
  Vill bara säga att jag uppskattar att någon skriver om detta. Har haft tufft med amningen och bebisen får ersättning. Hade velat amma men det funkar inte. Min bebis är så mycket gladare när hon får flaska än att brottas med amningen.
  Tack 🙏

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑