En modern hemmafru

Våra familjetraditioner

Jag fick en fråga nyligen om jag kunde dela med mig av alla våra familjetraditioner i ett inlägg! Superbra idé tycker jag, speciellt i adventtider, så här kommer ett (vad jag kan tänka mig blir väldigt långt) inlägg om vad min lilla familj brukar göra runt olika högtider! Som ni kommer märka så är jag generellt en ”allt eller inget”-person när det kommer till firande.

Jag tänker att vi börjar kronologiskt, utifrån vilken tid på året det är just nu. Alltså…

 

Advent

Just jul och påsk firar vi lite speciellt då vi är en kristen familj som därför firar Jesus på dessa högtider. Adventtiden uppmärksammar vi genom att lägga varsin liten present i pojkarnas julstrumpor varje advent.

Någon gång under advent så får pojkarna också välja varsin julkula från Åhlens (deras julkulor är både fina och roliga) som vi hänger upp i en mini-gran på deras rum. I den hänger endast julkulor som de valt under åren – en härlig mix av flygplan, elefant, racerbil osv. Helt underbart.

Utöver det så började jag förra året att göra en liten ”adventsskattjakt” under december månad (Vilket innebär att jag placerade ut ett ”samlarkort” någonstans varje dag hela månaden som barnen hittade. Figurer från julevangeliet, så att de varje dag i december blev påminda om vad vi egentligen firar). Det var verkligen superlyckat, så jag tänker återanvända korten i år också! Du kan läsa mer om samlarkorten HÄR.

Adventsljusstake har vi inte, då jag får panik av att tända ett ljus men lämna de andra stäckta. Spelar ingen roll vad det representerar, de släckta ljusen får mig att känna mig fruktansvärt omysig, haha.

 

Jul

Vi firar jul hos våra respektive familjer varannat år. Ena året är vi hemma hos barnens farmor och farfar som bor väldigt långt borta. Då kör vi dit innan och spenderar flera dagar hemma hos dem och följer deras rutiner. När vi firar jul med barnens mormor och morfar så vaknar vi här hemma och åker hem till dem på förmiddagen, och bor normalt sett kvar under mellandagarna.

Oavsett vart vi är så börjar vi i vår lilla familj morgonen med ett litet födelsedagsfirande till frukost, för att fira Jesus födelsedag det första vi gör. Endera bakade jag något kvällen innan eller så bara köper vi färdig kladdkaka, haha. Sedan går vi ut med en heliumballong som barnen har fått välja ut i en affär någon dag tidigare, och släpper den så den flyger upp till himmelen! På detta sätt blir det så konkret vems födelsedag det är vi firar.

Resten av dagen är ganska klassisk. Mycket mat, mycket mysig gemenskap, kanske/kanske inte Kalle Anka (vi bryr oss inte, men vi anpassar oss efter vilka vi är med), julevangeliet, ev julsånger, julklappar. Barnen har ibland gjort julkort till folk, och de har köpt små julklappar som de ger till varandra, så de får vara med att ge. Tidigare har jag bara tagit med dem till Flying Tiger eller liknande billig affär så de får välja ut vad de tror den andra skulle bli glad av att få, och i år har Zion egen veckopeng så han kommer betala sin julklapp till Samson själv :)

 

Nyår

Traditionen är att hoppas på ännu ett år då barnen inte vet vad nyår är, så dagen kan vara som vanligt och jag kan somna vid 22, haha :)

 

Alla hjärtans dag

Har inga speciella traditioner än. Jag och min man firar inte denna dag på något speciellt sätt, men försöker göra något för pojkarna ändå. Har uppmärksammat dem lite extra, de har fått vakna upp till lite hjärt-godis. Har försökt göra det till en ”uppskatta alla lite extra, speciellt flickor”-dag, och de har fått göra och skicka alla hjärtans dag-kort i posten till vänner :) Försöker göra fokus på att uppmuntra andra människor, främst. Ska planera vidare denna högtid!

 

St. Patricks Day

Min favorithögtid när jag var ung. Fråga mig inte varför, haha! Man klädde sig grönt och hade på irländsk musik och dansade och var glad. Tro mig, de andra eleverna kunde inte missa att det var St. Patricks Day på min skola, haha. Detta väldigt random firande försvann tyvärr då dagen nästan sammanfaller med en av mina söners födelsedag…

 

Födelsedagar

I mars och april fyller barnen år! Nästa år blir de 5 och 3. Det är 3 veckor mellan deras födelsedagar (alltså är det pyttelite mindre än 2 år mellan dem), så det är fantastiskt skönt att ha en ”födelsedagssäsong”! Nu har de hittills haft en gemensam fest för kompisar och en gemensam fest för familjemedlemmar, och när de blir äldre så kanske delas kompisfesten i 2. Ett kalas i mars, en familjefest i månadsskiftet, ett kalas i april. Haha, vi får se.

De vet ännu inte vilket datum de fyller år på, så vi har alltid flyttat runt det, haha. Så har vi alltid gjort i min familj, att om man fyller år på en dålig dag (tänk jobb hela dagen, eller att man är ensam just den dagen eller liknande) så byter man bara ut den. Förutom eventuella gratulationshälsningar i telefonen så behöver inte det riktiga datumet uppmärksammas alls, utan vi väljer hellre den mest närliggande helgdagen då alla kan vara tillsammans och ha en riktig kanonfödelsedag!

Så. Den dagen vi ”valt” att ha deras födelsedag på så har vi hittills förberett vardagsrummet med ballonger och inslagna paket på soffan! Finns inte en chans att vi kan väcka och fira barnen då de är så morgonpigga och alltid väcker oss, så sängfirandet slipper vi (har aldrig varit förtjust i den traditionen ändå). Syskonet har också fått välja ut en liten födelsedagspresent, och i kortet som de får av mig och min man så har vi båda skrivit någonting vi älskar med dem just nu. Hoppas på att kunna samla alla kort till en slags tidskapsel sen, då de kan läsa om saker de gjorde i olika åldrar.

Vi vaknar, de får öppna alla paket från oss, och det är egentligen den enda traditionen vi har gjort hittills! Jag tror dock vi alltid spenderat dagen med att åka hem till mormor och morfar och fortsätta fira där med gofika! Sedan startade Zion sin egen tradition när han blev 4, och det var att han absolut skulle ha en födelsedagspiñata, haha! Han hade sett det i någon film eller serie eller något, och tack och lov så fixade mormor och morfar en lejonpiñata fylld med godis och gott :) Han har redan börjat prata om sin 5-års piñata, så jag antar att detta har blivit en av våra traditioner nu, haha! Skön kille ändå.

Och sedan, som sagt, kalas för vänner och kalas för familj på andra dagar!

Påsk

Ännu en kristen högtid här hemma! Precis som med jul så gör vi mycket småaktiviteter tillsammans inför själva högtiden. Småpyssel, göra kort med fina klistermärken, måla ägg, baka… det är lite olika. Nästan varje år har jag gjort en uppståndelseträdgård, typ påsk-versionen av julkrubban.

I år startade vi dock en ny tradition på påskafton med mormor och morfar som vi nog kommer fortsätta med, då det blev succé! Pojkarna ville verkligen leta efter gömda ägg, så vi gjorde en påskjakt till dem.

Mormor och morfar ville ge dem påskgodis, moster ville ge dem påskpyssel och vi brukar ge pojkarna en påskkorg med små roliga vårsaker i (Easter Basket är vanligt i USA istället för påskägg fyllda med godis som vi alltid har här i Sverige, och vi föredrar den traditionen). Så vi gömde dessa 3 olika presenter på olika ställen i mormor och morfars gård, och fyllde hela deras gräsmatta på baksidan med massor av billiga, färgglada plastägg. Alltså jag tror det var 50 ägg! Så uppdraget började på baksidan, att pojkarna behövde hitta alla ägg och samla i korgar. När de hade hittat alla 50 och vi hade räknat dem, så förtjänade dem 3 skattkartor, som egentligen var papper där det var ritat var presenterna gömde sig. De försökte tyda bilden och fick sedan springa och hitta sina påskpresenter. Det var SÅ lyckat, och Zion pratade om påskjakten i månader efter, haha. ”Mamma, ett ägg var gömt under morfars bil!”

Påsken är ju rörlig och i år sammanfaller Påskdagen med Zions födelsedag, så det blir spännande att se. Overload, haha.

Valborg

Nej. Kallt. Vill gå in.

Midsommar

Firar ej, och har aldrig riktigt gjort, haha. Vi hakar på människorna vi är med – om någon bakar jordgubbstårta så är det gott! Förutom det så kommer den och går.

Last Day of Summer-Icecream

31 augusti äter vi en glass från valfritt ställe för att fira sista sommardagen! Efter den är det fritt fram att plocka fram pumporna!

Halloween/Thanksgiving

Detta har vi inga satta traditioner med, utan vi känner oss fortfarande fram. Jag har alltid rejält höstpyntat här hemma, med en kombination av båda högtiderna. Vi har aldrig firat Halloween officiellt, och jag tycker verkligen inte om den läskiga och äckliga delen av högtiden, men jag älskar den gulliga, småkusliga och mysiga delen av Halloween. Inga speciella traditioner än, men Zion gick verkligen igång på den amerikanska traditionen av utklädd Trick or Treat när han fick höra om den i år, så nästa år får vi göra ett riktigt firande tror jag. Han har redan bestämt vad han ska klä ut sig till :)

Tacksägelsedagen firar vi ingenting vissa år, och har härligt mysiga Thanksgiving-måltider andra år.  Vi får jobba på att förbättra oss med dessa högtider!

 

 

Då tror jag att jag gått året runt! Jag kanske har glömt någon, och jag kanske har kastat in någon oväntad högtid :) Skriv gärna i kommentarerna om ni fick inspiration och vill ta efter någon av våra traditioner! Och skriv gärna om er familj gör några speciella grejer ”utöver det vanliga” under högtiderna! Alltid roligt att få nya idéer!

 

 

6 kommentarer

 1. M

  Åh vilket roligt inlägg! Och mycket igenkänning. Det är också så intressant med traditioner när man får egna barn, för de blir ju ändå en stor del av deras uppväxt och barndomsminnen.

  Jag är heller inte så förtjust i varken nyår eller midsommar, men övriga traditioner gillar jag. Halloween tycker jag är väldigt mysig med pumpor och mys-rys. Julen är ju toppen med småbarn, helt plötsligt har den genom barnens ögon blivit ”magisk” igen, som den var när man själv var liten.

  Födelsedagar tycker jag dock är lite svåra, vår äldsta son är 3 år och vi har inte riktigt funnit fäste i hur vi ska fira, med vem, etc. Från min egen barndom minns jag framförallt barnkalasen med andra barn som det roligaste, men där är det klurigt vem man ska bjuda, hur många, hur stort etc. Kanske lite tidigt att börja med redan? Sen bor ingen av våra egna föräldrar nära där vi bor, så det är ett himla ståhej om alla mor/farföräldrar ska resa långt för att komma hit och ”äta lite tårta”. Isåfall känner vi att vi vill slå på stort och göra någon större grej av det, men det blir också lite overkill när man har flera barn som ska hålla födelsedag, inte kan vi hålla stort varje gång? Hoppas det ger sig med tiden ☺️

  Första gången jag kommenterar härinne men gillar verkligen din blogg! Så mycket inspiration till hur man kan aktivera och stimulera barn, och inte minst att få harmoniska dagar. Toppen!

  • Julia Angelback

   Så roligt att läsa! Jag håller helt med om att julen blir magisk på en helt nu nivå när man har barn! Allt förändras då :)
   Födelsedagar är verkligen kluriga att få till, speciellt när det blir långt att resa för familj, som du säger. Om de fyller år under samma del på året så kan man ju alltid ha små enskilda födelsedagar, men ett större gemensamt firande som man kan bjuda hem familjen på? Sådana saker kommer nog falla på plats lite mer med åren också, det är ju ingen stress än. Man hittar traditioner som funkar praktiskt men gör alla glada :)
   Tusen tack för så snälla ord, de gjorde min dag! Kram!

 2. Linda Grön

  Åh, magiskt. Kul att läsa! Ser fram emot att hitta på en massa mys kring högtider om jag själv får barn någon gång. Har alltid älskat din ”go big or go home”-inställning till allt. Gillar särskilt er last day of summer osv. Är taggad på att hitta på helt egna högtider och traditioner som ingen annan har. Det borde jag ta tag i redan nu. Behövs ju inte barn för att det ska bli verklighet egentligen. Pelle får helt enkelt ställa upp haha. Och tack för tipset om påsk-”krubba”. Det ska jag komma ihåg! Har alltid vart så opepp på att endast höja upp kycklingar och fjädrar liksom. Känns så irrelevant.

  Kram på er!

  • Julia Angelback

   Tack Linda! Och klart du kan börja nu! Kör bara kör :) då är de redan befästa om ni får barn att dela dem med senare :) kram!

 3. Bea

  Tack för ett inspirerande inlägg om era traditioner! Har faktiskt själv funderat en del på traditioner den senaste tiden och särkilt sen vi fick barn (dec 2018 och juli 2020). Vi har nog ganska ”vanliga” traditioner och det är framförallt jul, påsk och midsommar som vi firar. Älskar er ”last day of summer ice-cream” :) jag har funderat mycket på såna annorlunda/egna traditioner och inte bara jul som alla andra ändå firar, men det är svårt att komma på något bara sådär. Men en glass sista dagen på sommaren ska jag absolut införa i min familj, så himla härligt! Något som jag har funderat på som en egen tradition är att fira in sommaren eller sommarlovet med jordgubbstårta :)
  Nyfiken fråga: Har du någon amerikansk koppling? Tänker eftersom du skriver om bland annat Thanks giving, easter basket :)

  • Julia Angelback

   Åh så roligt att höra att du blev inspirerad! Tack för din kommentar! :)
   Haha, nej, jag får den frågan ofta dock. Jag är från en helsvensk familj men vi är väldigt osvenska på många sätt ändå. Reste hela min uppväxt (hade varit i 30+ länder i mellanstadiet) och svengelska är någonting vi alla pratar mer eller mindre. Det är värre i talform dock, när jag skriver försöker jag redigera det lite, men det verkar ändå dyka upp en del, haha :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑