En modern hemmafru

Rensa skafferiet

När vår familj lade om våran kost för en månad sedan, så gjorde vi en rejäl skafferirensning. Vi ville inte behålla något som gick emot vår nya livsstil ”bara ifall att”, utan vi vill bara ha mat hemma som fyller våra kroppar med den bästa typen av bränsle! …som ni ser fanns det lite jobb att göra. #reallife

Jag började med att ta ut allt ur skafferiet, läsa bäst-före-datum, läsa ingredienser, och dela upp vad som skulle sparas, slängas, och ges bort. Jag torkade ur skåpet, och började planera hur jag ville att det skulle se ut framöver. Då vi nu lägger väldigt mycket betoning på att göra vår mat vacker och god med hjälp av olika topping såsom nötter, frön, kokosflingor osv, så ville jag att man skulle ha allt detta i ögonhöjd, och att allt skulle synas. Vackert skafferi = vacker mat. Ikea har så prisvärda glasburkar i olika storlekar, att jag gjorde en liten lista på hur många vi behövde av varje, och sedan åkte vi och bunkrade upp!

Vi fyllde glasburkarna, planerade hur allt skulle organiseras bäst, och sedan fyllde jag skafferiet igen! Vilken skillnad det blev! Vårstädning delux!

– På översta hyllan ser ni havregryn, linser, quinoa och fullkornsris. Bakom dessa stora glasburkar förvarar jag ”påfyllningspåsar”, alltså det som inte fick plats i glasburkarna.

– På mittersta hyllan ser ni främst ”matlagningsmat”. Sockerfria buljonger, oljor, mandelmjöl, popcornkärnor, kokosmjölk, tonfisk, honung, bönor, kikärter och krossade tomater.

– Längst ner har jag kokosolja (som vi använder till allt möjligt), te och kaffe (till gäster) en korg där jag förvarar potatis och sötpotatis, samt kakao (som vi ofta använder i nyttiga sötsaker eller smoothies).

Glasburkarna på ”halvhyllan” är mina favoriter dock! Valnötter, nyttig chokladgranola, kokosflingor och russin… Kokoschips (min favorit just nu), rostad frömix (som jag gjort själv i en het och torr stekpanna – underbart gott på sallader eller som nyttigt kvällssnacks då fröna smakar helt annorlunda när de rostas!), jordnötter… Och längst in har vi chiafrön, pumpafrön (mina favoritfrön!), solrosfrön, sesamfrön och linfrön.

Att öppna skafferiet och mötas av dessa burkar gör att man känner sig så inspirerad och taggad på att leva lite nyttigare, och de öppnas flera gånger om dagen! För att toppa yoghurt, chiapudding eller sallader, som en snabb eftermiddagskick när energin börjar dippa eller som ett gott kvällssnacks framför TVn. På helgerna kan vi till frukost ställa fram alla burkar och en naturell yoghurt, så har vi helt plötsligt en lyxig hotellbuffé att äta ifrån, på ingen tid alls! 

Mina största tips om du vill göra något liknande i ditt eget skafferi:

1. Planera i förväg! Skriv ner en lista på vad du vill lägga i glasburkar, så du vet exakt hur många du ska köpa i varje storlek. Annars ångrar man sig lätt när man kommer hem och ska börja fylla dem.

2. Var platseffektiv! Det du använder mest måste du nå lätt. Jag behöver en pall för att nå påfyllnadspåsarna, men det är ok då jag behöver nå dem så sällan. Jobba på höjden och djupet. Våra krossade tomater staplar vi både på höjd och djup, så vi har 6 kartonger i skafferiet, men man ser bara 2!

3. För allt i världen – om du häller saker i glasburkar som kräver instruktioner, tex ris, klipp ut den lilla instruktionen på påsen, och tejpa fast på undersidan av glasburken! Då glömmer du aldrig hur sakerna ska tillagas!

5 kommentarer

 1. Johanna

  Det här är SÅ inspirerande Julia! Vi skall gå tillbaka till vår nyttigga livsstil igen i höst, efter ca 2 års uppehåll…detta (och dina förra inlägg) fick mig att tagga till ordentligt! TACK!

  • Julia Angelback

   Åh vad glad jag blir! Tack för att du skriver det :) Alltså, om man ändå tänker göra det, så är det såå bra att börja när barnen är små! Då vet dem ingenting annat, och har ingenting att säga till om ;)

   • Johanna

    Just precis våran tanke också! Det kändes lite meckigt att hålla på där när det var nytt med barnen…men nu har vi lärt oss att vi kan bestämma vår egen väg och inte bara all in något som någon annan bestämt. Tack för dina inlägg!!!

 2. Emma

  Så inspirerande och grymma bilder på allt. Vilken fin blogg!!
  /mamma till en 6-månaders flicka <3

  • Julia Angelback

   Tusen tack för din fina kommentar! Jag blir så så glad! :) Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑