En modern hemmafru

Vår nya livsstil

Både jag och min man har levt onyttigt och ohälsosamt typ hela våra liv, och vi har verkligen längtat efter förändring. Läsk och snacks varje dag kan liksom inte hålla på för evigt, kände vi. Så för några veckor sedan tog vi tag i saken, en gång för alla, och började leva nyttigt. Alltså, väldigt nyttigt. Vi har en tendens att köra allt eller inget, här hemma hos Angelbacks.

Vi ”testade på” vår nya livsstil för ca ett år sedan, men då gjorde vi det bara ett par månader och det visste vi om redan när vi började, då vi planerade att bli gravida strax efteråt och jag inte ville tänka på kost under graviditeten eller den första, krävande tiden med bebis. När Samson är omkring året, tänkte jag, så kanske vi sätter igång på riktigt. Då har vi orken. Men både jag och min man tyckte så mycket om våran ”testomgång” och resultaten vi såg så fort, så nu när Samson blivit 2 månader så kunde jag inte hålla mig längre, och Project Healthy är officiellt igång!

Jag lånade typ 10 böcker från biblioteket om kost och näring, för att bena ut exakt hur vi vill äta framöver, och varför. Sedan fortsatte vi radikalt, genom att städa ut hela vår kyl, frys och skafferi och endast behålla det vi ska äta framöver, allt annat gav vi bort. Det blev inte mycket kvar i början kan jag lova! Haha! Sedan fyllde vi upp det med massa nyttiga härligheter istället, och håller oss endast till detta. Det är så så så roligt och inspirerande! Att laga mat med ingredienser man aldrig använt förut, och spendera lite tanke på att göra maten vacker och inbjudande.

Vad äter vi då?

Grönsaker! Massor av grönsaker! Och frukt! Kyckling, fisk och mjölkprodukter äter vi än. Nötter, frön, ägg, linser, bönor, kikärter, quinoa. Vi dricker massa vatten och kanske någon mineralvatten då och då. Målet är att äta så rent som möjligt, så få ingredienser som möjligt i innehållsförteckningen och helst bara med ingredienser man känner till namnet på. Real food doesn’t have ingredients, real food IS ingredients. Typ så.

Absolut inget vitt socker. Inga produkter där socker står med i innehållsförteckningen (testa och läs på sakerna i ert kylskåp, helt galet hur många otippade produkter socker gömmer sig i!). Inga snabba kolhydrater som vit pasta, vitt ris, bröd osv. Enda undantaget är fullkornstortillas till maten, annars lagar jag mitt eget fröknäcke om vi vill ha en knäckemacka. Potatis äter vi, men inte allt för ofta, även typ fullkornsris ibland. Vi äter inte heller rött kött, korv eller chark här hemma, då man blir serverad tillräckligt av det när man är ute .

Så äter vi hemma, och även när vi är ute så försöker vi äta så bra som möjligt. Men vi kommer aldrig vara dem som sitter och dricker ett glas vatten när ens vän fikar, eller tackar nej till något man blir bjuden på när man är hemma hos någon annan. Vi tycker inte det känns snällt att vara så pass ”sträng” med sin kost att det påverkar andra. Så vi gör bara de bästa valen vi kan, utifrån situationen.

Våra söner påverkas av detta också, förstås. Vi äter ju kost som fyller våra kroppar med näring, så vi köper ju inte hem specifika saker till våra barn som istället är destruktiva för dem. De är så små att de inte vet något annat ändå, så det är perfekt timing. Istället för att Zion får pannkakor till lunch så får han nyttiga bananpannkakor, och istället för sylt fylld med vitt socker så får han lite honung eller kokosflingor. Han älskar det! Tack och lov så är han en fruktkille till att börja med så vi följer ju helt hans linje. Den enda saken vi köper hem till honom som vi själva inte äter är bröd, då han äter en kvällsmacka på aftonen, annars äter vi helt samma saker.

Det är inte förrän man ”blir nyttig” heller, som man förstår att det finns en hälsosam version att nästan vad som helst. Så vi lider inte en sekund av detta kan jag lova! Och vi kör på typ livstid, tänkte vi :) en av mina bästa sidor är hur mycket självdisciplin jag har, och om jag bestämt mig för något så finns inget annat, och jag blir inte frestad av något annat heller. Jag säger inte att jag aldrig kommer dricka en läsk igen, utan att jag aldrig kommer gå tillbaka till att leva ohälsosamt. Vi kommer justera kosten efter hur vi mår, och våra mål, och är ju därmed inte säker på om vi kommer köra nolltolerans i framtiden eller ej.

Vårat kortsiktiga mål är att gå ner lite i vikt och komma till en punkt då vi trivs i våra egna kroppar (obs jag har aldrig varit utseendefixerad eller brytt mig om vikt eller liknande, men efter 2 graviditeter så kan man lugnt säga att det finns plats för förbättring). Tänk att vara mer hälsosam vid 30 än vid 20 liksom! Det långsiktiga målet är att komma mer i form, se till att våra kroppar mår så bra som möjligt, och framför allt – se till att vi alltid kommer kunna hålla igång med våra två pojkar! Det är den största motivationen av alla! (inte för att vara den som är den, men nu när jag redigerar detta inlägg och ser alla underbara bilder på all ASGOD mat, så blir jag nästan till och med avundsjuk på mig själv…)

8 kommentarer

 1. Karin

  Vad har du i chokladbollarna? Fikon?

  • Julia Angelback

   Dadlar som sötning! Jag kan lägga upp receptet i ett framtida inlägg om du vill?

   • Karin

    Ja tack det går du gärna göra. Jag använder också dadlar men det kanske går att göra dem ännu godare. 😊

 2. Emelie

  Wow! Det ser drömmigt gott ut! Jag vill oxå 😋

 3. Emelie

  Kan du skiva receptet på ditt fröknäcke? :)

  • Julia Angelback

   Absolut, det ska jag göra framöver :)

 4. Linda Grön

  Men alltså wow, wow, wow. Detta är ju typ hur stort som helst! Jag blir både impad och livrädd samtidigt typ. Hur ska man själv någonsin palla att bli mamma och DESSUTOM va nyttig. Man jämför sig oundvikligt liksom. Även om jag är noll mamma osv osv. Jag älskar ALL IN-grejen dock. Är mycket mer taggad på en 210% omvändning än att ”bara hålla nere” på onyttigheterna. Ni är så sköna som kör tillsammans på nåt så rejält konkret och stort. Skulle tro att alla någonstans önskar att de var nyttiga, men att omställningen känns så svår. Din självdisciplin är magisk och inte minst din organisatoriska sida. Jag ringer dig den dagen vårt skafferi ska få sig en extreme home makeover, okej? ;) Kram!

  • Julia Angelback

   Haha, tro mig, när man blir mamma så ska ”äta nyttigt” vara typ prio NOLL! Då är prio överlevnad och sömn istället. När det är dags för tvåan så är man lite mer rutinerad och jag fick dessutom lite extra energi till annat, så som det här! Haha, yees ring mig då!! Haha! Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑