Kaffechoklad12

Vad ska man baka när man är sugen på en sockerkaka, men vädret inte riktigt inspirerar en att äta något så luftigt och somrigt? En kaffe- och chokladkaka! För att vara en person som inte riktigt är en kaffedrickare, så kan jag intyga att denna kaka går hem hos alla!

Kaffechoklad1

Du behöver:
200 g osaltat smör, rumsvarmt (plus extra till formen)
2,25 dl vetemjöl (plus extra till formen)
2,5 dl farinsocker
3 stora ägg
1,25 dl kakao
1 tsk bakpulver
1,5 msk standardmjölk
1 msk starkt kaffe (bryggt och avsvalnat)
+ 1 brödform (ca 17,5 x 8,5 x 7,5). Jag använde en rund istället.

Kaffechoklad2

Börja med att värma ugnen till 175 grader. Smörj formen och pura den med mjöl.

Kaffechoklad3

Brygg kaffe redan nu så det hinner svalna.

Kaffechoklad4

Vispa smöret och sockret ljust och fluffigt med en elvisp eller matberedare.

Kaffechoklad5

Tillsätt äggen en i taget och vispa ordentligt efter varje (kom ihåg att knäcka dem först :))

Kaffechoklad6

Det är viktigt att du skrapar ner smeten från skålens kanter med jämna mellanrum så att allt kommer med och blandas.

Kaffechoklad7

Sikta ihop mjöl, kakao och bakpulver i en skål.

Kaffechoklad8

Blanda kaffet och mjölken i en annan.

Vispa ner de torra ingredienserna i smeten i två omgångar, varvat med mjölkblandningen. Efter varje omgång vispar du ordentligt på låg hastighet, samt skrapar smeten från skålens kanter. När allt är i vispar du på medelhög-hög hastighet tills smeten är slät.

Kaffechoklad9

Yum. Så här ska det se ut!

Kaffechoklad10

Lägg över smeten i formen och grädda kakan i ca 1 timme eller tills den känns fast och inte längre är kladdig i mitten (känn efter med en provsticka). Låt kakan svalna i formen och ta sedan upp den på ett galler för att svalna helt.

Kaffechoklad11

Servera den som den är eller, om du vill ha den lite sötare, med chokladglasyr ovanpå.

Enjoy!