En modern hemmafru

Lemon Loaf

lemonloaf14

Hösten har stått på startlinjen och taggat, och så fort det blev september så sköt den iväg. Den här kakan är för dig som vill hålla kvar vid sensommaren några dagar till.

En lemon loaf – mjuk, saftig och fräsch! När den kommer ut ut ugnen ser den ut som en brödlimpa, men den är mer som en citronsockerkaka utan en uns torrhet. Plus att man äter den med händerna. Vilket alltid är ett plus.

Recept är från Hummingbird Bakery’s Lyxiga Cupcakes och Läckra Kakor!

lemonloaf1

Du behöver:

Kaka:
320 g strösocker
3 ägg
rivet skal av 2 citroner
350 g mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
2,5 dl mjölk
0,5 tsk vaniljessens
200 g osaltat smör, smält

Citronlag:
Nypressad saft och rivet skal från 1 citron
50 g strösocker

En avlång form, ca. 23×13 cm

lemonloaf2

Jag börjar med att sätta ugnen på 175 grader och smälta smöret…

lemonloaf3

… samt riva citronskal.

lemonloaf4

Lägg socker, ägg och citronskal i en bunke och vispa samman ordentligt med en elvisp.

lemonloaf5

I en separat skål, sikta ner och blanda mjöl, bakpulver och salt. Blanda ner mjölk och vaniljessens i en annan bunke (eller stor mugg, som jag gjorde).

Tillsätt en tredjedel av mjölblandningen i äggblandningen och vispa ordentligt, och tillsätt sedan en tredjedel av mjölkblandningen. Upprepa proceduren två gånger tills allt har blandats ner. Öka till hög hastighet och vispa tills smeten är lätt och luftig.

lemonloaf6

Häll i det smälta smöret. Vispa på låg hastighet tills det helt har blandats ned.

lemonloaf7

Smörj och mjöla en brödform medan det blandas ihop.

lemonloaf8

Och när härligheten är så här vacker…

lemonloaf9

… så är det dags att hälla ner smeten i formen.

In i ugnen! Låt kemin göra sitt jobb!

Den ska stå där inne i ca 1 timme och 15 minuter, eller tills kakan är gyllenbrun och fjädrar tillbaka när du trycker lätt på den med fingertoppen. Men var inte orolig, jag har något för dig att göra medan du väntar:

Citronlagen! Detta är en stor del av vad som gör kakan så galet saftig. Så skippa inte detta.

lemonloaf10

Medan kakan gräddas häller du citronsaft, citronskal, socker och 1 dl vatten i en liten kastrull och låter det koka upp på svag värme. Höj värmen och låt lagen koka tills den reducerats till hälften, eller har fått en tunn, sirapsliknande konsistens.

lemonloaf11

Ta ut kakan ur ugnen när den är klar, så att den fortfarande står på gallret. Kolla vad fin den är.

lemonloaf12

Pricken över i:t blir när du häller citronlagen över kakan, och den bara står där och suger upp fukten. Killing me softly.

Låt den svalna lite i formen innan du ställer upp den för att kallna på gallret.

Sedan är det upp till dig hur du vill servera den! Du kan ställa upp den som en limpa, så att man kan skära sin egna bit, eller så skär du upp den i bitar, som jag gjorde.

lemonloaf15

Skär den inte för tunt bara, så att den faller isär när man plockar upp en bit. Det är bättre att skära tjockare bitar, men att sedan skära bitarna på hälften.

Eller så bara du struntar du i att skära upp den, och sväljer kakan hel innan någon annan kommit hem. Jag dömer ingen!

Och där har ni det! A little piece of summer.

lemonloaf14

 

2 kommentarer

  1. Rahmo

    Tusen tack du dela med dig dessa otroliga recepter.
    Jag lärt så mycket ifrån dig

  2. Rahmo

    Kan man använda Vaniljsocker istället?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑