Detta är receptet hörrni!
Världens godaste cookies med lite crunch på kanten, mjuk och gosig i mitten (men inte för mjuk) och med extra mycket chokladbitar som nästan helt smält i ugnen. Det var dessa cookies jag skrev om i ett inlägg för någon vecka sedan, och det bästa med att glömma att fota bakningsprocessen till bloggen, är att man har en anledning att baka dem igen!
Detta behöver du för att baka världens godaste cookies:
300 g smör
2,25 dl socker
2,5 dl brun farin
2 ägg
3 tsk vanillinsocker
7,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
4 msk kakao (välj bort detta om du vill ha ljusa cookies)
300 g blockchoklad (mörk eller vit, jag gillar att blanda. Originalreceptet kräver bara 200 g, så det är det mer konservativa alternativet) :)
Börja med att hacka chokladen så du blir av med det. Gör det grovhackat så att det fortfarande är ”chunks”, ett tips är att skära varje blockchoklads-ruta i 4 delar, då blir alla bitar lika stora. Jag kör 200 g mörk choklad och 100 g vit, men välj vad som gör dig gladast! Mörk choklad ger kakorna djupare smak, och vit choklad är mer kontrast.
Smält smöret också! På spisen eller i micron. Sätt ugnen på 175 g. Sedan börjar det roliga!
Vispa ihop farin, ägg och vanillinsocker.
Häll sedan i det smälta smöret och vispa in ordentligt.
Blanda sedan i resten av ingredienserna!
Blanda tills smeten blir som en stor fudge-boll, som på bilden. Skrapa ner smeten på kanterna om det behöver hjälp att blandas ner.
Då häller man ner chokladen! Woohoo! Blanda i försiktigt.
ALLTSÅ TITTA VAD VI SKAPAT! Om du nu har tillräckligt med självbehärskning för att inte äta upp hela härligheten direkt så fortsätter vi…
Ta fram alla ugnsplåtar du har, och lägg på bakplåtspapper. Se till att ugnen är varm, och börja plocka ut små bitar av smeten som du rullar till bollar och lägger ut på plåten. Du kan ge dem en liten klapp på huvudet så de vet åt vilket håll de ska smälta :)
10 minuter i 175 grader så borde de se ut så här…
Freakin’ glory!
Skåda denna smälta chokladbit som bara väntar på att ätas upp! Gaaah.
Kom ihåg att placera smetbollarna med mycket plats mellan sig, då kakorna blir mycket större i ugnen.
När du tagit ut dem ur ugnen så måste du låta dem svalna i plåten innan du försöker flytta på dem, då de är alldeles för mjuka först. Efter några minuter är de mycket fastare, och du kan flytta dem till en plåt för att låta dem svalna helt.
Förvara dem i en lufttät burk, frys in till senare, eller käka upp allt på en gång tillsammans med ett glas mjölk! Enjoy!
Lämna ett svar