En modern hemmafru

Hemskola för treåringen, del 2

Här kommer fortsättningen på mitt förra inlägg!

Okej, vart var vi? Just det, jag ville dryga ut vårt mycket uppskattade bibelpyssel och testa om Zion nappade lika hårt på andra kunskaper, då han för första gången i livet faktiskt verkade vetgirig och nyfiken.

Oj, vad killen nappade!

Jag spenderade tid på Pinterest (ljuvliga Pinterest), och hittade massa blandat material som var gratis att skriva ut. Testade om han tyckte det var roligt, och när han första dagen avklarade 7 olika arbetsblad (alltså alla jag hade fixat) så förstod jag på en gång att detta skulle bli en hit.

Vi köpte ännu en pärm, så han nu hade en Bibelpärm och en Hemskolapärm, och jag började läsa lite mer om ”preschool skills” och sökte mig fram till massor av olika arbetsblad och aktiviteter.

Vi kan hålla på hur länge som helst egentligen, han vill bara fortsätta. Det är jag som sätter stopp på ”hemskolan” tillslut, bara för att jag måste spara något till morgondagen :)

Och detta är så stort för mig! För många treåringar kommer alfabetet och siffror ganska naturligt, för barn ställer frågor. Men det är just det – Zion har aldrig ställt frågor! Men detta älskar han. Att mamma har förberett aktiviteter då han får lära sig nya saker, och att varje dag kunna sätta sig med hemskolapärmen och stolt bläddra igenom sina bedrifter samt repetera, och på så sätt börja memorera, det han håller på att lära sig. Stort, för oss båda!

Vi använder oss ibland av andra material, men oftast utskriva papper från Pinterest (Sök Preschool Worksheets eller Pre-K worksheets till barn i Zions ålder. Och sen kommer Kindergarten, som är för barn på ca 5 år). Det är ju så himla enkelt när hemskola i USA bara blir mer och mer populärt, och det finns så mycket material att ta del av!

Om ni vill ha lite inspiration, så ser indexet i pärmen ut såhär!

Vi har pennfärdigheter, former, bokstäver, siffror, övrigt (typ en samling av olika arbetsblad som hör ihop), konst och natur, jämförelse (större, mindre osv), världen och jag, samt saxfärdigheter! Ämnena helt påhittade av mig anpassat efter vad jag har hittat för kul :)

Pennfärdigheter (sök bara på pre-writing worksheets på Pinterest) är att lära sig använda pennan rätt.

Former lär vi oss namnen på dem, att hitta dem och att rita dem.

Bokstäver gör jag tre arbetsblad per bokstav, på tre olika dagar (repetition you know). Först introduktion då han får rita, skriva, jag får rita ord som vi hittar på på den bokstaven (c- c- citron), och sen får han försöka hitta bokstaven.

Dagen efter får han måla en bild. Obs att bokstavsaktiviteter är svårare att hitta online eftersom att bokstäverna inte matchar orden på engelska (cykel skulle hittas vid bokstaven B till exempel).

Dagen efter får han göra en bokstavslabyrint! Då får han öva på att hitta bokstaven. Dessa är så bra att jag struntar i att bokstaven inte matchar bilderna, jag säger mest ”vi måste hjälpa katten hitta sin säng!” och inget mer med det :)

Till siffrorna använder vi oss av färgpennor och klistermärken.

Och under Övrigt så hamnar små ”paket” med arbetsblad, då han får öva på lite olika saker.

Under konst/natur så gör vi oftast konstverk som har att göra med natur, årstider eller högtider. Här tejpade vi fast höstlöv på ett papper och så fick han måla papperet innan vi tog bort löven. Papperet från vår naturskattjakt hamnade också här, till exempel.

En liten avstickare för att nämna att övrig konst (alltså när de bara målar på frihand eller målar bilder man skrivit ut), hamnar i deras mappar istället! Supersmidigt att ha ett ställe där diverse teckningar kan samlas.

Vi fyller på den när de målar eller ritat, och lite nu och då kan jag gå igenom dem och rensar ut de mer… halvhjärtade papperna ;) Okej, tillbaks till pärmen!

Vi har en flik då han får jämföra saker – vilken sticker ut, vilken är liten och stor?

Vi gjorde nyligen ett pyssel som blev den ultimata geografin för en treåring! Vart bor alla favoritfigurerna?? Denna tar jag faktiskt full cred för själv ;)

Vi började med Zion/Samson och fortsatte med alla favoritfigurerna från filmer. Ett litet bokstavsklistermärke på figuren, och ett klistermärke med samma bokstav på det land/den kontinent där de bor! Så roligt, nu säger han alltid när han tittar på film, ”Mamma, var bor Dusty? I USA!”.

Och det sista är saxfärdigheter! Han har länge klippt små klipp med saxen, men just de där med att dra in saxen och vinkla den perfekt för ytterligare ett klipp, det är ju en riktig kluring. Vi började nyss med det, och han tycker det är jättekul!

Och såhär ser mammas mapp om det är någon som undrar, haha! Blir sjukt mycket papper att hålla reda på annars.

Och självklart lär han sig massor genom att leka också! Att leka är ju det enda som behövs i den här åldern, jag blev bara så glad över hur han fullkomligt ÄSKAR att sitta ner och lära sig, för det har aldrig hänt förut!

Sen var min mamma i USA nyligen, och de spelar ju i en hel annan liga, såklart. Hon kom hem med denna till oss…

En aktivitetsbok med pre-writing skills, som man kan sudda ut och göra om, igen och igen. Som en whiteboard-bok. Genialisk!

Och denna tungviktare på över 300 (300!) glada, färgglada sidor med just aktivitetsblad för Preschool. Mycket är för avancerat för Zion (lära sig skriva bokstäver själv osv), men mycket är i hans liga nu, så denna kommer vi kunna dra fram lite nu och då, och använda länge fram över tror jag.

Tidigare gjorde vi alltid hemskola när lillebror sov på dagen, vilket var helt perfekt. Men nu när Samson inte sover de flesta dagarna (jag vet, vi tog bort naptime för en 18 månaders, vi är galna), så är det svårare. Sam vill sitta med, men är bara nöjd i några minuter, sedan vill han ner och få uppmärksamhet. Medan Zion vill hålla på för alltid. Så det blir kortare, och det är inte varje vardag. Vi funderar faktiskt på att flytta hemskolan till helgen istället, då min man är hemma lörd-mån, och kan ta hand om Samson samtidigt. Vi får se hur vi ska göra, men vilket som så är det en ren fröjd att få lära sin underbara, nyligen nyfikna son saker som han tycker känns så spännande!

 

PUST! Hur långa inlägg får man skriva egentligen?! Nu får det vara nog! Nu har jag skrivit av mig, haha! Men förhoppningsvis finns det någon där ute som tyckte detta gav inspiration och svar på frågor, ifall man är sugen på att göra något liknande för sitt egna barn! Det var så roligt att få höra fin respons på mitt förra inlägg. Säg till om ni även tyckte detta var roligt eller intressant, det skulle vara så kul att höra i så fall :)

 

2 kommentarer

  1. Tanja

    SÅ roligt! Jag blev super inspirerad – hade inte ens tänkt på att leta upp sådana print-outs på nätet. Kul! Tack för detta :)

    • Julia Angelback

      Så glad jag blir att jag kunde inspirera lite! Det är ju sjukt bra vad mycket saker det finns gratis att ta del av för barnen på internet :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑