Detta blogginlägg hittade jag bland mina utkast, men hade missat att publicera det. Det skrevs för ca en månad sedan, men jag vill ändå publicera det nu, då jag älskar att ha såna här update-inlägg på min blogg att se tillbaka på i framtiden.

Zions bästa saker i världen är dinosaurier, alfabetet, siffror och engelska. Han älskar att göra ”skola” varje dag, och för ett tag sedan bad han om att få skriva ”Brachiosaurus” (hans favoritdino)…

… samt ”Vasstand” (namnet för de farliga dinosaurierna i Landet för Länge Sedan-filmerna). Jag sa till honom vilka bokstäver det var, och han skrev dem samt ritade tillhörande bilder :) så duktig!

Han pysslar mycket i sin hemskola-bok som är köpt i USA, samt några böcker som man kan sudda ut efter man skrivit i dem. Perfekt! Engelska är också en väldigt stor passion just nu! Han kan massor av ord och fraser! Han räknar till 10, kan alla regnbågens färger på engelska, namnet på de flesta djur och djurungar och lite andra ord. När han fantasileker med sina leksaker så hör man alltid ”come on guys, let’s go!” från hans rum :) Allt detta har han lärt sig av några youtube-filmer, samt att titta på sina vanliga filmer på engelska. Han vill bara se Landet för Länge Sedan-filmer nu, och innan jag hade fixat dem på engelska så grät han för han inte ville titta på svenska, haha!

Jag kom på ett väldigt enkelt men roligt sätt att få honom att öva på att räkna, skriva siffror, faktatänkande och eget arbete. Varje dag typ, när vi ska äta frukost, så är han mitt uppe i en lek med små plastdjur eller dinosaurier. Så han ber alltid om att de ska få mat (”De här äter kött! De här äter blad! Men den här äter också kött! Osv). Tillsammans med pojkarnas yoghurt så ger jag djuren också mat (pumpafrön som blad, solrosfrön som kött och russin som frukt, typ), men det är väldigt projekt att få det rätt. Men jag tycker ändå om att göra det för honom för att uppmuntra fantasileken.

Hur som helst! En morgon gjorde jag tre spalter åt honom på ett papper. Sedan bad jag honom räkna och skriva hur många av varje mat jag skulle göra, sen skulle han ge mig lappen när han var färdig!

Jättebra idé om jag får säga det själv, då han verkligen gick in för det! Ibland räknar han fel och behöver kryssa över och fixa det med lätt addition. Superstolt blir han när han lämnar lappen till mig! Vardagsmatte när den är som bäst.

Och denna godbiten är helt otrolig. Till skillnad från storebror som var sen i talet så har denna böna pratat sedan han var typ 1,5 och nu (2 år och 3 månader) så snackar han loss om allt mellan himmel och jord. Hans meningar kan vara så sjukt långa, och dinosaurienamn som Spinosaurus, Parasarolophus och Ankylosaurus är vardagsord för honom, haha. Han säger typ allt som Zion säger, helst direkt efter Zion sagt det. Zion var snabb i grovmotoriken, Samson var snabb i talet. Det är verkligen två helt olika upplevelser att se dem växa upp!

Idag så räknade jag och Zion några saker i en bok, och jag hörde hur Samson räknade med tyst i bakgrunden, så efteråt bad jag Samson räkna i boken. Han kunde räkna till 20 själv! 20! Jag är typ i chock, för verkligen allt har han lärt sig bara genom att vara tillsammans med mig och Zion hela dagarna. Jag har aldrig försöka lära honom. Lite engelska har han snappat upp också, och om man frågar vad hundvalp heter på engelska så får man alltid ett glatt ”puppy!” som svar.

Han har alltid gillat att rita och måla väldigt mycket, och nu kan han ju vara med i mitt och Zions pyssel lite mer också :) på Sveriges nationaldag så fick pojkarna göra sina egna flaggor. Zion klippte och limmade, och Samson fick limma sin egen. Jag hjälpte honom med att vända och placera papperet rätt, men stolt kille som fick använda det flytande limmet!

Lycka är att spendera varenda dag med dessa vetgiriga, glada och lekfulla pojkar! Och speciellt såhär på sommaren när vi kan göra hemmagjord jordgubbsglass tillsammans…

Gunga tills vi somnar…

Busa på morfars motorcykel…

Äta goda uteluncher….

Bada med sin farbror i kusinernas stora pool…

… och köra så slut på mig att jag lägger mig i soffan för att få en. sekunds. lugn. och. ro. Men de ba, neeej, kom igen vi kan köra lite till, och klättrar upp på mig för att buffas och knuffas :) Gotta love momlife!