En modern hemmafru

5 tips för att hålla ordning hemma


Även om jag är hemma hela dagarna nu för tiden, så ger det mig ändå inte mycket tid att fixa i hemmet. Zion behöver fortfarande konstant uppmärksamhet, och när han sover på dagen så sover han gott och länge om han ligger på mig, men om jag lägger ner honom så vaknar han inom en kvart. Inte helt ultimat, men allt är ju en fas. Det kommer finnas en dag då jag har möjlighet att städa lägenheten under dagen och ha middag färdiglagad när min man kommer hem på kvällen, men idag är inte den dagen, och det är lugnt!

Men. När jag är hemma hela dagarna så blir jag såklart mer påverkad när det är smutsigt eller rörigt här hemma. Så jag har kommit på några knep som är så tidseffektiva som möjligt för att hålla hemmet tillräckligt fint för att trivas varje dag :)


1. Fyll diskmaskinen och tvättmaskinen på kvällen

Vi är väldigt lyckliga över att ha en diskmaskin och dessutom en tvättmaskin/torktumlare i vårt hem. Om det står disk framme eller om jag behöver tvätta dagen därpå, så fyller jag båda maskinerna kvällen innan, och dessutom fyller dem med disk/tvättmedel. På det sättet kan jag bara gå upp på morgonen och klicka på två knappar, så har jag redan satt igång hushållssysslorna, utan att ens byta om från min pyjamas. Om jag verkligen vill ha försprång på dagen (tex när jag ska tvätta många olika tvättar på en dag) så ber jag Tobias sätta på maskinerna när han går upp på morgonen, så blir det till och med gjort ännu tidigare.

Denna rackare får jobba hårt hemma hos oss…

2. Välj en städdag

Många har en städuppgift att göra per dag, så det blir gjort lite i taget, men jag tycker det är skönare med en specifik dag då allt städas. Annars känner jag att det alltid är något som är smutsigt, plus att när man bara bor i en lägenhet så går det ändå ganska fort. Vi försöker städa på fredagar. Då är det rent och fint här hemma hela helgen!

3. Ha fördelade städuppgifter

Min man tycker inte om att städa toaletten, så det gör jag istället. Jag avskyr att dammsuga, så det är Tobias uppgift. De övriga uppgifterna har vi också delat upp, så vi båda vet precis vad vi ska göra när det är dags att städa. Detta räddar också tillfällena vi inte kan städa på fredagseftermiddagen, av olika anledningar. Då kanske jag hinner göra mina uppgifter på fredag dag, och Tobias gör sina saker på lördag förmiddag. Vi vet redan vad våra ansvarsområden är, så vi ser till att de görs på eget ansvar.

4. Plocka undan alla saker på kvällen
Om det är lite dammigt på golvet eller på tv-bänken så bryr jag mig inte så mycket, men om jag går ut i vardagsrummet på morgonen, och det är fullt med saker framme från gårdagen, då börjar inte min dag på topp! Därför har vi gjort det till en rutin att plocka i ordning i hemmet, det sista vi gör innan vi går och lägger oss. Alla Zions leksaker hamnar i hans låda, alla sladdar och datorer som Tobias har använt plockar vi undan, all disk åker in i diskmaskinen, tvätt laddas i tvättmaskinen, soppåsar knyts och lämnas i hallen så maken slänger dem på vägen till jobbet, värmeljus byts ut och filtar och kuddar placeras fint i soffan. Då spelar det ingen roll hur snabbt jag och Zion stökar till det nästa dag – min dag har redan börjat bra!

Om ni behöver mer motivation för detta steg, eller om ni vill involvera era barn, så är det en bra idé att ställa en timer varje kväll på en tid som är anpassad efter storleken på ert hem. 15 minuter, eller 30 minuter varje kväll, som går ut på att hinna plocka undan så mycket som möjligt! Gör det till en tävling!


Förvaring i Zions rum…

5. Ha en plats för allt

Jag blir verkligen helt galen om något inte har en plats i hemmet, och den saken därför bara ligger framme och skräpar. Nej, allt måste ha en plats! Mina personliga saker får plats i mina garderober, i mitt sminkbord eller i en liten korg under mitt nattygsbord. Tobias har lite mer ”prylar” än jag, så vi har sett till att han några hyllor i vår ”pryl-garderob” som han använder (ställer där vi annars förvarar alla våra saker till hushållet), och Zions saker har plats i hans rum. När han började leka med leksaker lite mer så märkte jag hur det alltid låg små leksaker och spydukar lite överallt i vardagsrummet. Då ställde jag dit en separat korg där vi förvarar småsakerna han leker med i vardagsrummet, så att vi slipper förflytta dem fram och tillbaka varje dag. När han blir äldre vill jag skaffa en större korg eller låda att ha på golvet i vardagsrummet, där han kan förvara sina favoriter. Så länge allt har en plats :)

Det var mina 5 tips för att hålla ordning i hemmet! Hoppas detta inlägg kunde hjälpa någon som behövde lite inspiration för hur man håller det fint hemma :)

 

 

6 kommentarer

 1. Sofia

  Vart är den där underbara Peter Pan figuren ifrån? ?

  • Julia Angelback

   Åh, det är min absoluta favorit! Den kommer från Disneyland. Är dock en del av en kollektion som heter ”Disney Traditions” av formgivaren Jim Shore, ifall du vill försöka hitta den online!

 2. Emelie

  Tack för tipsen! Ska försöka komma ihåg dem :) Bless

  • Julia Angelback

   Vad glad jag är att de kommer till användning!

 3. Caroline M

  Haha, jaa! Toaletten alla gånger före dammsugningen!! Jag hoppas jag och Emanuel kan ha samma deal i framtiden ;-) Toppen tips! Din blogg är en favoblogg <3

  • Julia Angelback

   Men eller hur?! Haha! :) Vad glad du gör mig, kram på dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑