En modern hemmafru

Mitt veckoschema

Inga veckor är identiska, men när man är hemma med sitt barn (speciellt på vintern när man helst bara vill hålla sig inomhus) så kan många bli ganska lika varandra. Och inte mig emot, jag är en person som älskar rutiner och förutsägbarhet. Därför har jag ett löst schema för det jag vill få gjort i hemmet under en vecka. På det sättet har jag alltid något konkret att få gjort varje dag (vilket är skönt när man annars har en syssla – ta hand om sitt barn), men samtidigt inte så att det känns överväldigande (vilket är skönt när man annars har en syssla – ta hand om sitt barn) ;)


Dagarna kastas om beroende på hur veckan ser ut i övrigt, och vilka andra aktiviteter vi har för oss, men det lösa upplägget är följande:

Måndag: Skriva inköpslista och veckohandla. Detta gör vi nästan alltid på måndag förmiddagar, då min man är pappaledig på måndagar, och när vi veckohandlar så blir det en riktigt stor hög kassar! Oftast behöver vi inte småhandla alls under veckan, då allt är väldigt planerat i förhand (om du vill läsa mer om hur jag planerar vår veckohandling så kan du klicka här). Ett plus i kanten är hur folktomt Ica är på måndag förmiddagar!

Tisdag: Tillaga luncher och barnmat. Om Tobias behöver luncher för veckan (vi brukar ha ett gäng matlådor i frysen), och barnmaten börjar tunnas ut (jag lagar fortfarande plockmat till honom separat och förvarar i frysen, även om han börjar äta mer och mer samma mat som oss nu. Läs om hur jag lagar plockmaten här) så kan jag laga det denna dag.

Onsdag: Övriga ärenden/Pyssla om Zion. Det är skönt att ha en dag mitt i veckan då det finns plats att göra övriga ärenden, om de dyker upp. Hämta ut paket, fixa saker i hemmet, barnsäkra något som grabben precis upptäckt… På denna dag ser jag också till att Zion får ett bad (om han inte redan fått det pga smuts och kladd. Han har lite känslig hud, så vi badar honom bara en gång i veckan, helst) och får sina naglar klippta (om han inte redan fått det pga vassa naglar).

Torsdag: Tvätta, hänga upp och torktumla alla kläder. Varvar även handdukar och lakan. Om det är extra mycket så kan jag även börja detta på onsdagen, då vår tvättmaskin och torktumlare är samma maskin, och det tar lite längre tid.

Fredag: Städdag. Jag brukar städa köket, toaletten och alla ytor medan Tobias jobbar, och när han kommer hem så dammsuger han. För jag hatar verkligen att dammsuga.

Helg: Lediga! Woohoo!

Detta är som sagt de sakerna jag vill få gjort under veckans gång. Sedan fylls dagarna även med andra saker, men allt detta är återkommande.

 Allt tar ju lite extra lång tid när man har en hjälpreda, ironiskt nog. Tvättdagar blir väldigt speciella när Zion tömmer allt han får händerna på, och han hittar de torktumlare kläderna i en balja innan jag hunnit vika dem…

Rutiner som dessa är inte för alla, men för en riktig hemma-älskare så är de rena rama drömmen :)

 

2 kommentarer

 1. Amanda

  När en är hemma med barn är det verkligen skönt med ett schema tycker jag. Utan en ungefärlig plan skulle jag gå under. Är hemmamamma på heltid med två barn.
  I vanliga fall läser jag bara om andras rutiner och scheman på engelska, eftersom det inte är många som planerar att vara hemma med barn någon längre tid i Sverige. Kul att läsa!

  • Julia Angelback

   Ja, visst är det så? :) Vi tycker nog väldigt lika på den punkten, haha.
   Sant, till skillnad från de flesta svenska mammor så vill jag vara hemma så länge jag bara kan :) Välkommen till bloggen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑