En modern hemmafru

Första och andra graviditeten – en jämförelse

Som efterfrågat kommer här en liten jämförelse på min första och andra graviditet! Jag har valt att göra inlägget i ett frågor- och svar-format :) hoppas ni tycker det är spännande att läsa!

FÖRSTA GRAVIDITETEN

Planerad? Ja

Symptom? Illamående i första trimetern (inte på morgonen specifikt, utan hela dagen). Inte alls så illa som många andra får, jag spydde kanske 5-10 gånger totalt (dock med den SÄMSTA tajmingen – på jobbet när kollegorna pratar om lunchen, så de var några av de första att veta, på en snobbig restaurang i Los Angeles när vi var bjudna på middag med några bekanta, och – värst av allt – ombord ett flygplan (!)). Åt dock åksjukepiller varje dag till typ vecka 16, så det lindrade ju något.

Cravings? Inga specifika cravings, men mina smaklökar förändrades definitivt! I vanliga fall så dricker jag stora mängder Cola, men under andra trimestern så smakade, helt plötsligt en dag, vanlig Cola som avslagen Cola. Ni vet? Inte alls gott. Så i mitten av graviditeten kunde jag inte dricka det, antagligen kroppen som sa till att den behövde mindre socker.

Allmänt mående i övrigt? Jättebra! Jag trivdes verkligen med att vara gravid och kunde njuta av det. Ingen smärta, och jag var lika rörlig som alltid (förutom när jag skulle raka benen i duschen eller måla tånaglarna, förstås. #pregnancyproblems). Sista månaden fick jag högt blodtryck dock, vilket resulterade i mängder av extrakontroller för att se till att jag inte skulle få havandeskapsförgiftning. Behövde ta mig till sjukhuset för kontroll flera gånger i veckan trots att jag mådde jättebra. Det var sjukt jobbigt!

Bästa med att vara gravid? Att förbereda för bebisen (list-galningen i mig var i lyckochock). Och att en stor mage för en gångs skull är en bra sak, så man kunde klä sig för att framhäva den.

Sämsta med att vara gravid? Att ständigt gå på hälsokontroller. Och när bebisen rörde sig i magen. Är det bara jag som tycker det kändes sjukt äckligt? Som en ailienfilm? Usch och fy.

Bästa ögonblicket? Min babyshower tror jag! Den satsade vi riktigt hårt på, och blev ett riktigt härligt minne.

Sämsta ögonblicket? Definitivt förlossningen! Annars, hela sista månaden, med alla sjukhusbesök.

Vad hade du gjort annorlunda? Börjat använda gravidjeansen tidigare, haha! Så galet sköna. Och jag hade köpt en gravidkudde! Tror jag snålade lite, då det inte kändes nödvändigt, men under andra graviditeten märkte jag vilken skillnad det gjorde!

ANDRA GRAVIDITETEN

Planerad? Ja

Symptom? Illamående i början igen, men spydde bara två gånger denna gång (gravidrelaterat, i alla fall)! Åksjukepiller varje dag var ju dock räddningen…

Cravings? Samma som första gången! Inga cravings, men inte heller någon Cola under andra trimestern.

Allmänt mående i övrigt? Mycket jobbigare än första gången. I början mådde jag illa, i mitten var jag övertrött hela tiden, och i slutet hade jag ont. Ont i höfter, bäcken, rumpa, rygg – olika varje kväll. Att vara gravid samtidigt som man tar hand om befintligt barn gör verkligen enorm skillnad! Blodtrycket blev aldrig högt denna gång, tack och lov, utan pendlade mest vid gränsvärdet. Det blev därför några extra kontroller, men inte alls som förra gången! Tack och lov!

Bästa med att vara gravid? Gravidjeansen igen, haha. Och att jag fick låna en gravidkudde av min vän – gamechanger! Jag såg fram emot att gå och lägga mig varje kväll, och innan hade jag bara haft ångest då jag aldrig kunde ligga bekvämt.

Sämsta med att vara gravid? Att leva med sådan trötthet och smärta, som gör en till en sämre mamma.

Bästa ögonblicket? När det bestämdes att jag skulle genomgå ett planerat kejsarsnitt.

Sämsta ögonblicket? När jag och hela min familj fick magsjuka/vinterkräksjuka några dagar innan förlossningen. Att kräka sig igenom en natt när man är fullgånget gravid var något av det värsta någonsin, speciellt när resten av familjen också var lika svaga som en själv.

Vad hade du gjort annorlunda? I slutet, när jag fick såna smärtor på kvällarna, så bestämde jag mig tillslut för att säga nej till allt jag inte tvunget behövde göra. Det resulterade i att vi knappt lämnade hemmet på ett par veckor, men också att smärtan minskade något. Jag skulle börjat säga nej tidigare!

Sammanfattning: Jag grodde två pojkar i min kropp. Om man inte tänker på det för hårt så är det ändå rätt coolt (tänk på det för hårt och det känns bara lite äckligt, haha). Så jag har liksom presterat nog känner jag, allt annat jag gör nu är bara en bonus :) High five på alla mammor där ute!

 

5 kommentarer

 1. Emelie

  Tack! En till fråga, hände det något speciellt vid första förlossningen? Skulle du kunna skriva om det? Jag tänker att det måste ha varit något om du fick snitt.

  • Julia Angelback

   Mitt snitt planerades pga humanitära och inte medicinska indikationer. Kroppen gick in i trauma efter den vaginala förlossningen och jag fick PTSD pga en smärtchock när min epiduralbedövning försvann precis när jag var 10 cm öppen. Smärtan gick därför från 0-100 på för kort tid för kroppen och psyket att hänga med. Det var den värsta dagen i mitt liv, men mitt planerade snitt var fantastiskt, så allt slutade lyckligt tillslut :)

   • Emelie

    Oj vad hemskt!! Men skönt att du fick snitt den här gången. Vill ni ha fler barn i framtiden?

 2. Linda Grön

  Så fin slutkläm på inlägget. Att allt bara är en bonus från och med nu. Älskar den inställningen. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑