En modern hemmafru

Mina top 4 julfilmer

Nu är det snart adventstider, och då blir det är dags att börja plöja sig igenom julfilmerna. Jag vet, jag vet,  titeln på blogginlägget hade varit mycket mer stimulerande om siffran var 10, eller ens 5, men jag kom bara på 4 julfilmer jag tycker om över huvud taget…

Jul är inte riktigt min favorithögtid, mest för att min avsky av vintern står i vägen och distraherar mig lite för mycket. Men även om jag älskade vintern, så är det något visst med julfilmer, eller hur? De är generellt inte jättebra. De har en tendens att endera bli för hysteriska eller för sentimentala, varav jag har problem med de båda.

Så det blev 4 istället! 4 julfilmer jag tycker om. Jag skulle räkna med majoriteten av Harry Potter-filmerna, då jag tycker att det passar väldigt bra att titta på dem under vintern. I mitten av filmerna, när man verkligen kommit in i den, så faller ju snön och det är dags för jullov igen. Men det är ju inte så konstigt när nästan alla filmerna utspelar sig under ett helt läsår, så de fyllde inte upp kvalifikationerna för min lista. Anyways, here we go…

 

Die-Hard-2-Die-Harder-Christmas4. Die Hard 2

Jag hade kunnat säga Die Hard 1 som en normal människa (ifall det är normalt att tycka Die Hard är en av de bästa julfilmerna), men Die Hard 2 utspelar sig precis lika mycket på julen som den första filmen, och den är lite mindre blodig. För mycket blod = ingen julstämning :) John McClane springer runt på en flygplats och räddar julen och sin fru once again, och det finns inget att inte älska.

 

the-holiday3. The Holiday

Om du är en man och läser denna lista så är det en stor chans att din flickvän/fru har sett denna film, och du har somnat under den. En klassisk rom-com, fast ändå inte som alla andra. Jag gillar verkligen denna film, och man kan se den hela vintern, då själva juldagen går ganska obemärkt förbi i den. Jag hoppas ni inte dömer mig för hårt för att älska denna – den har bra skådespelare, story med hjärta och fantastiskt soundtrack.

 

9351846_orig2. Love Actually

Det är inte många som har sett denna film utan att älska den. En omedelbar klassiker med ett flertal kärlekshistorier som går in i varandra.  Engelsk, charmig och fylld med julstämning utan att trycka upp det i ditt ansikte, som amerikanska julfilmer har en tendens att göra. Några vuxna scener som kan skippas, annars hittar man inte mycket fel i den.

 

Scene-from-Nativity-2009-0011. Nativity!

En liten, underskattad och hysteriskt rolig julfilm med låg budget och hög charmfaktor. Man får följa en grupp skolelever och deras lärare när de ska sätta upp en julpjäs som är alldeles för ambitiös för sina låga talanger. Den är rolig just för att den är så opolerad och ärlig – engelsk i ett nötskal. Barnen ser ut som, och beter sig som, faktiska barn och inte polerade modellbarn som ofta dyker upp i filmer nu för tiden. Allt är lite krokigt och mumlande, men de tar sig igenom och gör en show som man nynnar på flera dagar efter att ha sett filmen.

 

Det var mina top 4! Vilken julfilm är din favorit?

 

3 kommentarer

 1. G

  Lite besviken att inte ’Elf’ va med på listan.
  Håller med om HP. Ingen jul utan Harry Potter and the Sorcerer’s Stone, onion-rings och Zeunerts

 2. Emma K

  Ingen jul utan The Holiday :) Och på senare år klarar jag mig inte utan klassikern Meet Me in S:t Louis där Judy Garland sjunger originalversionen av Have Yourself a Merry Little Christmas. Magisk :)

  • Julia Angelback

   Oh, aldrig hört om. Den måste jag spana in i jul! Tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑