En modern hemmafru

Hur jag gör smoothies


Jag har verkligen hamnat i ett härligt smoothie-dike, och de tre sakerna jag gör mest är smoothies, smoothie bowls och nicecream.

Egentligen är dessa tre saker ungefär samma, fast med olika konsistens. En hög av frukt, bär eller grönsaker som man mixar och dricker eller äter, så man fylls av goda smaker och energi!
Smoothies är den mest rinnande av de tre (mest vätska) och man dricker den ur glas, smoothie bowls är samma sak fast med mindre vätska så konsistensen blir mer fast (så man kan dekorera den med diverse gott och vackert) och man kan äta den med sked ur en skål, och nicecream har ännu fastare form (så lite vätska som möjligt, bara det går att blanda), gjort på frysta saker, och konsistensen blir väldigt likt vanlig glass! Bara att den är så nyttig att man kan äta den till frukost om man vill!

 De allra flesta blandningar vi gör är på frukt och bär, och den viktigaste ingrediensen är frysta bananer! Det är dem som gör smoothien så uppfriskande och sval! Vi har testat med vanliga bananer, men det blir inte alls lika gott. Vi köper hem massvis av bananer, ju mognare desto bättre, skär dem i mindre bitar (som små mynt), lägger dem i plastpåsar, sprider ut de lite så de inte blir en stor klump, och fryser in. Frys gärna in bananerna en och en i påsarna, eller två och två, så länge du har koll på hur mycket banan som är i varje påse.

En sak att tänka på också är vilken typ av blender du har. Om den har en iskross som specialfunktion så kan du först kasta ner dina bananer, krossa dem, och sedan tillsätta fler ingredienser. Om du inte har en lika stark blender så är det bättre att krossa bananerna med en matberedare, och sedan flytta över dem till blendern.

Frukt och bär kan man tillsätta färskt eller fryst. Bär och mango brukar vi köpa fryst och alltid ha ett gäng i frysen. Ananas kan man också skära upp och frysa in. Äpple, päron, melon, apelsin, avocado och kiwi är några andra förslag på frukter som blir goda att blanda ner.

Vätska är en smaksak. Ibland kan man bara hälla i vatten, i andra fall mjölk. Nötmjölk ger det en lite nötig smak, och kokosmjölk gör smaken mer tropisk. Yoghurt kan man också hälla i för att dryga ut och ändra konsistensen (naturell är mycket bättre än smaksatt) och om man använder fet yoghurt som t.ex. Grekisk yoghurt så kan man tjocka till en lite för rinnig dryck.

Sen är det bara fantasin som sätter gränser! Börja med en eller två frysta bananer, häll i vilka frukter, bär eller grönsaker du vill, så mycket vätska som behövs för att få rätt konsistens, och mixa ihop!


Några förslag på smoothies och smoothie bowls:

Jordgubbssmoothie (fryst banan+frysta jordgubbar+mjölk)
Hallonsmoothie (fryst banan+frysta hallon+vätska)
Kiwismoothie (fryst banan+ett par kiwifrukter+vätska)
Blåbärsoch kokossmoothie (fryst banan+frysta blåbär+kokosmjölk)
Mangosmoothie (fryst banan+fryst mango+kokosmjölk eller annan vätska)
Tropisk ananassmoothie (fryst banan+fryst ananas+kokosmjölk)

Osv.

Bara att improvisera!

Smoothie bowls kan man toppa med allt möjligt för att göra det vackert och gott! Jag gillar banan, bär, kokosflingor, hackade valnötter och frön. Anpassa toppingen efter smaken!

Jag gjorde en grön smoothie till frukost idag, och bara kastade ihop saker som fanns hemma. Blev fryst banan, äpplen, gurka, massor av fryst bladspenat (fryser in när det blir över från sallader – jättebra att gömma lite i vilken smoothie som helst, då det knappt ger någon smak!) och kokosmjölk. Jag önskar att jag kunde säga att jag svalde den på 10 sekunder, men det var någon annan som hade en egen plan…

Jag hann få ner ett par klunkar, men han började gråta varje gång jag försökte låna sugröret, så det blev Zions mellis istället, haha! Han älskar mina smoothies, så ifall ni har problem att få ner grönsaker i era barn så är ett hett tips att göra dem till en dryck istället! Funkar för oss!

 Nicecream (nyttig glass) är egentligen bara mixade, frysta bananer. Tillsätt lite vätska så att de går att mixa ihop, men inte mer än så. Om du vill ha någon mer smak än banan så är det bara att mixa ner de frysta ingredienserna! Frysta bär blir supergott, och vi brukar även göra chokladglass genom att hälla i lite kakao. Sååå gott! Var beredd på att blendern behöver pulsera en hel del, och att man behöver skrapa ner kanterna flera gånger. Men bli inte nervös om konsistensen blir lite för ”fluffig” i blendern när glassen bearbetas – det är bara att skopa upp i en skål och ställa in i frysen en liten stund, så blir den mer glassig på nolltid!


Lycka till med alla era smoothies, och hoppas de ger er riktiga sommarkänslor!

2 kommentarer

  1. Ann-Charlott

    Det ser så jättegott ut…
    Förstår att du inte får behålla
    dom själv. ?

  2. Karin

    Tack för tips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑