När jag lagade puréer till min son så gjorde jag detta inlägg om hur jag gick tillväga: Hur jag lagar barnmat. Nu är det plockmat som gäller här hemma, och jag tänkte dela med mig om hur jag gör även denna gång. Jag har fått lite olika frågor om det från andra småbarnsföräldrar, och tänkte dela med mig av lite inspiration här!

Så hur tänker jag?

Precis som när Zion åt puréer så gillar jag att ha all hans mat färdiglagad och redo att plocka upp ur frysen. Ingen stress och ingen panik. Då hans mat ännu inte får innehålla salt så väntar jag några månader till med att ge honom samma mat som oss.

Jag brukar gilla att ge honom en blandad kost, grönsaker tillsammans med potatis/pasta/ris och kyckling/kött/fisk. Dock är jag verkligen inte en sådan som har koll på hans vitaminintag och grejer, jag tänker att när han äter samma mat som oss så kommer hans portioner definitivt inte vara perfekta ändå, haha.

Det jag tyckte var svårast med övergången från puré till plockmat var portionsstorlek. Med puréer blev portionsstorleken så självklar efter så lång tid, och nu började man från ruta ett igen. Folk säger, mata tills bebisen inte vill ha mer, och jag skrattar dem rakt upp i ansiktet, för dagen har fortfarande inte kommit då Zion stängt sin mun vid matbordet. Ett bra problem dock. Så jag har bara fått lära mig efter hand, och helt enkelt bestämt själv vad en bra portion är. 

Vad och hur lagar jag?

Potatis och morot älskar Zion. Jag skalar dem och skär dem i stavar, tänk pommes frites. Sedan kokar jag dem mjuka.

Som pasta så räcker det bara med att koka makaroner, gammeldagsa om man vill ha lite större. Kom ihåg oljan efteråt!

Broccoli brukar jag köpa fryst, koka och i efterhand brukar jag skära buketterna till små och smala istället.

För att få in nötfärs så kan man laga köttfärslimpa utan salt, och tillaga i ugn. Skär i bitar och när det serveras kan man bara bryta biten till mindre delar. Lax tycker jag om att skära filéer till mindre bitar (så att man kan tina en bit till en måltid), och när det är dags att äta så kan man ”bryta” ner biten till plockbitar. Kyckling kan man också skära i små stavar och koka, men min favorit är att tillaga en hel kyckling i ugn till familjen. Många tycker det känns lite läskigt, men det är verkligen superenkelt om man bara läst på lite hur man ska gå till väga. Jag skär isär kycklingens delar när den är tillagad (info om hur man gör kan man googla sig till), och då tar jag brösten och bara drar ut kycklingstrimlor av det, perfekt plockmat.

Ägg kan man laga på flera sätt. Koka ett par och ha i kylskåpet under veckan, så är det bara att skära i bitar när det är dags att äta. Gör scrambled eggs. Jag har även gjort Kesoplättar: hälften grönsakspuré, hälften keso, ett eller ett par ägg och lite mjöl. Jag stekte dem i mycket olja, så att det inte blev någon stekyta, vilket man ska undvika innan de fyllt ett år.

Ärtor och majs är bara att köpa fryst och koka, eller micra! Superenkelt. Man kan ju självklart servera råa saker också, Zion älskar smala bitar av tomat till exempel.

Det senaste vi provade var ugnspannkaka med blåbär. Det tyckte han om, och det är ju superenkelt att tillaga. Jag skar bort kanterna, och resten skar jag upp i fyrkantiga portionsbitar (det blev 6 st utifrån receptet jag använde mig av). När jag serverar en bit så skär jag först upp den i bitar, eller ännu hellre, stavar.  

Hur förvarar jag maten?

Ugnspannkaka, plättar och liknande saker kan man frysa i en plastpåse, om man lägger typ bakplåtspapper mellan varje bit. Då är det bara att plocka upp en och tina. Potatis, morötter och egentligen all mat som är en stor mängd av små bitar brukar jag frysa in platt i några plastpåsar, så att bitarna inte blir frysta i en klump. När bitarna är genomfrusna så kan man hälla ihop innehållet i alla påsarna, då bitarna inte fastnar i varandra längre. Vår frys har massor av olika påsar med olika innehåll konstant, och så det är bara att öppna frysen, plocka ut någon middagskombination och micra. Om jag verkligen vill spara tid (då Zion inte har så mycket tålamod när han känner på sig att maten är på gång), så kan jag plocka ut portioner dagen innan (en tallrik till lunch och en till middagen) så det tinar i kylskåpet över natten. Då behöver jag bara micra tallriken i 20-30 sekunder, sedan är middagen serverad!

Mellanmål, då?

Plockmat som mellanmål är enkelt! Man kan servera bär, tärnad mango, skuren banan, avocado, majskrokar, mjukt päron osv. Eller Zions favorit, smörgås med leverpastej. Den brukar jag också skära i stavar, och det slukar han på två sekunder. Sedan behöver ju självklart inte allt vara plockmat, utan detta kan ju kombineras med fruktpuréer, lite yoghurt, gröt, eller smoothies! För att läsa mer om hur jag gör hemmagjorda klämmisar till Zion, tyck här!


Hoppas detta inlägg gav dig lite matlagningsinspiration, ifall du också har en liten ”kan-självare” där hemma :) Det är mycket enklare än man kanske tror!