Jag lagar all Zions mat själv, och känner att jag verkligen fått in ett system som passar oss jättebra! För många småbarnsföräldrar som lagar sin egen mat så är nog inte det jag skriver nedan en nyhet, men jag tänkte att blivande föräldrar eller föräldrar som precis vill börja göra sin egen mat kanske kan bli lite inspirerade i alla fall. Så ni är förvarnade – här kommer ett långt föräldranördigt inlägg!

Innan jag fick barn fick jag höra att det är jättesmidig att göra bebismat – det är bara att mosa den maten man ändå lagar till middag. Det funkar säkert för många föräldrar – good for them. Men sen fick jag veta att, ”Nej, bebisar får inte äta salt, så du måste plocka ut bebisens mat innan du saltar maten”. Och sen fick jag veta att ”Bebisars mat ska man minsann koka och inte steka”. Jaha? Jag vill salta min mat från början och vi kokar nästan aldrig vår mat här hemma! De två sakerna, och det faktum att vi kanske inte äter middag varje kväll och många gånger äter vi stark mat hemma, eller saker som inte passar en bebis, gjorde att det helt plötsligt kändes som att man skulle laga två olika måltider varje kväll. Och i vår familj är det inte realistiskt.

Så vi bestämde oss för att det bästa skulle vara att laga Zions mat i förväg och frysa in, redo att värmas inför varje måltid. Den vanligaste metoden för detta verkar vara att göra en puré och frysa in i iskubstärningar. Detta funkar ju jättebra när man börjar med små smakportioner, men när han började äta riktiga portioner så behövde man plocka ut väldigt många iskubstärningar, plus att det inte fanns något snyggt sätt att ta med sig maten när man gick ut. Som tur var fanns det en person som redan sett problemet och löst det!  Jag snubblade över barnmatsburken.se, och de säljer silikonformar som man kan frysa in puréer i. De finns en större form och en mindre form att beställa, och jag är heeeeelt såld på dem! Anledningen varför de är så smarta är att:

– Storlekarna på frysformarna är så väluttänkta – de mindre är perfekta för smakportioner, och sedan kan man kombinera de små och stora för att få en perfekt portionsstorlek för just sitt barn.

– Tanken är att, precis som man kan mixa hela maträtter som barnmatsburkarna i affären (tex kyckling och grönsaker i en burk) så kan man frysa in maten separat och på så sätt mixa och matcha olika maträtter varje dag (tex kyckling separat, morot separat och majs separat. Nästa dag kan man kombinera kycklingen med potatis istället, och på så sätt får bebisen äta olika saker)

– Omkretsen på de frysta bitarna är utformade för att kunna läggas i barnmatsburkarna som säljs i affärerna. Vi har ett lager tomma glasburkar hemma, och när vi ska ta med oss mat till Zion så lägger vi en kombination av frysbitar i en glasburk och kastar vi väskan för att tina i lugn och ro. Perfekt!

Så när man fryst in puré i formarna så kan man trycka ut bitarna i plastpåsar och ha ett helt lager mat i frysen, redo att mixas och matchas för varje måltid!

Här kommer några bilder från mitt senaste storkok!

 Potatis…

Lax…

 … och broccoli.

Mitt lilla ”lager” i frysen ser ut så här just nu:

Nästa vecka ska jag göra kyckling, morot och någon mer fruktpuré. Det gick åt snabbt. Ju mer man lagar desto mer variation att välja mellan!

Men för att ta ovanstående mat som exempel, så ser en typisk portion till Zion ut så här:

 En stor potatisbit, en stor laxbit och en liten broccolibit.

 In i micron och voilá! Om man vill så kan man avstå från att blanda ihop allt, då kan han smaka sakerna separat om man hellre föredrar det.

 

För dig som undrar hur jag gör puréerna…

För att göra puréerna (de som inte kräver mer ingredienser än själva råvaran) så skär jag maten i bitar (efter ev skalat det) och kokar det mjukt. Sedan häller jag av vattnet i en skål och häller lite fett på maten (smör eller rapsolja). Sedan använder jag en stavmixer och tillsätter kokvatten till önskad konsistens. Om bebisen är helt ny till mat så kan det vara en bra idé att trycka purén genom en sil också, för att få bort eventuella små bitar. In i frysformarna, sedan är man klar! Jag gillar att göra flera puréer på samma gång – om man är organiserad så hinner man förvånansvärt mycket på ganska lite tid!

För dig som undrar över Zions matschema…

Ca kl 08: Frukost (Välling)

Ca kl 10: Mellanmål (Tex fruktpuré, rån, banan, smoothie… Många gånger sover han den här tiden så att mellanmål inte behövs heller) :)

Kl 12: Lunch (Puré, med några teskedar frukpuré som efterätt)

Kl 15: Mellanmål (Tex fruktpuré, välling, banan, yoghurt, smoothie…)

Kl 18: Middag (Puré, med några teskedar fruktpuré som efterätt)

Kl 20: Kvällsmat (Välling)


Vi har definitivt blivit lyckligt lottade med en son som älskar mat! Han äter så mycket olika saker och har inte vägrat en enda maträtt! Han bokstavligen bara gapar och gapar tills vi slutar ge honom – han vänder aldrig bort huvudet eller tackar nej. Första gången vi gav honom välling (som dessutom var första gången han fick flaska – jag helammande innan utan att pumpa) så var det kärlek vid första ögonkastet och han bara älskade varje sekund av det. Så yay! Man kan definitivt säga att det också påverkar mig och gör att jag tycker om att laga mat till honom! Jag älskar att se till att båda mina grabbar är mätta och nöjda – då har jag gjort ett bra jobb!

Kommentera om ni har några frågor om dessa frysformar, barnmat i allmänhet eller matrutiner – annars får ni lycka till med att mata era små! Happy cooking!