En modern hemmafru

Hur jag lagar barnmat

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för babyland.se.

Jag lagar all Zions mat själv, och känner att jag verkligen fått in ett system som passar oss jättebra! För många småbarnsföräldrar som lagar sin egen mat så är nog inte det jag skriver nedan en nyhet, men jag tänkte att blivande föräldrar eller föräldrar som precis vill börja göra sin egen mat kanske kan bli lite inspirerade i alla fall. Så ni är förvarnade – här kommer ett långt föräldranördigt inlägg!

Innan jag fick barn fick jag höra att det är jättesmidig att göra bebismat – det är bara att mosa den maten man ändå lagar till middag. Det funkar säkert för många föräldrar – good for them. Men sen fick jag veta att, ”Nej, bebisar får inte äta salt, så du måste plocka ut bebisens mat innan du saltar maten”. Och sen fick jag veta att ”Bebisars mat ska man minsann koka och inte steka”. Jaha? Jag vill salta min mat från början och vi kokar nästan aldrig vår mat här hemma! De två sakerna, och det faktum att vi kanske inte äter middag varje kväll och många gånger äter vi stark mat hemma, eller saker som inte passar en bebis, gjorde att det helt plötsligt kändes som att man skulle laga två olika måltider varje kväll. Och i vår familj är det inte realistiskt.

Så vi bestämde oss för att det bästa skulle vara att laga Zions mat i förväg och frysa in, redo att värmas inför varje måltid. Den vanligaste metoden för detta verkar vara att göra en puré och frysa in i iskubstärningar. Detta funkar ju jättebra när man börjar med små smakportioner, men när han började äta riktiga portioner så behövde man plocka ut väldigt många iskubstärningar, plus att det inte fanns något snyggt sätt att ta med sig maten när man gick ut. Som tur var fanns det en person som redan sett problemet och löst det!  Jag snubblade över dessa supersmarta silikonformar som man kan frysa in puréer i. De finns EN STÖRRE FORM och EN MINDRE FORM att beställa (adlinks), och jag är heeeeelt såld på dem! Anledningen varför de är så smarta är att:

– Storlekarna på frysformarna är så väluttänkta – de mindre är perfekta för smakportioner, och sedan kan man kombinera de små och stora för att få en perfekt portionsstorlek för just sitt barn.

– Tanken är att, precis som man kan mixa hela maträtter som barnmatsburkarna i affären (tex kyckling och grönsaker i en burk) så kan man frysa in maten separat och på så sätt mixa och matcha olika maträtter varje dag (tex kyckling separat, morot separat och majs separat. Nästa dag kan man kombinera kycklingen med potatis istället, och på så sätt får bebisen äta olika saker)

– Omkretsen på de frysta bitarna är utformade för att kunna läggas i barnmatsburkarna som säljs i affärerna. Vi har ett lager tomma glasburkar hemma, och när vi ska ta med oss mat till Zion så lägger vi en kombination av frysbitar i en glasburk och kastar vi väskan för att tina i lugn och ro. Perfekt!

Så när man fryst in puré i formarna så kan man trycka ut bitarna i plastpåsar och ha ett helt lager mat i frysen, redo att mixas och matchas för varje måltid!

Här kommer några bilder från mitt senaste storkok!

 Potatis…

Lax…

 … och broccoli.

Mitt lilla ”lager” i frysen ser ut så här just nu:

Nästa vecka ska jag göra kyckling, morot och någon mer fruktpuré. Det gick åt snabbt. Ju mer man lagar desto mer variation att välja mellan!

Men för att ta ovanstående mat som exempel, så ser en typisk portion till Zion ut så här:

 En stor potatisbit, en stor laxbit och en liten broccolibit.

 In i micron och voilá! Om man vill så kan man avstå från att blanda ihop allt, då kan han smaka sakerna separat om man hellre föredrar det.

Som sagt, om ni är intresserade av att köpa samma formar som jag hittat så finns de att köpa HÄR (stora) och HÄR (små) (adlinks).

 

För dig som undrar hur jag gör puréerna…

För att göra puréerna (de som inte kräver mer ingredienser än själva råvaran) så skär jag maten i bitar (efter ev skalat det) och kokar det mjukt. Sedan häller jag av vattnet i en skål och häller lite fett på maten (smör eller rapsolja). Sedan använder jag en stavmixer och tillsätter kokvatten till önskad konsistens. Om bebisen är helt ny till mat så kan det vara en bra idé att trycka purén genom en sil också, för att få bort eventuella små bitar. In i frysformarna, sedan är man klar! Jag gillar att göra flera puréer på samma gång – om man är organiserad så hinner man förvånansvärt mycket på ganska lite tid!

För dig som undrar över Zions matschema…

Ca kl 08: Frukost (Välling)

Ca kl 10: Mellanmål (Tex fruktpuré, rån, banan, smoothie… Många gånger sover han den här tiden så att mellanmål inte behövs heller) :)

Kl 12: Lunch (Puré, med några teskedar frukpuré som efterätt)

Kl 15: Mellanmål (Tex fruktpuré, välling, banan, yoghurt, smoothie…)

Kl 18: Middag (Puré, med några teskedar fruktpuré som efterätt)

Kl 20: Kvällsmat (Välling)


Vi har definitivt blivit lyckligt lottade med en son som älskar mat! Han äter så mycket olika saker och har inte vägrat en enda maträtt! Han bokstavligen bara gapar och gapar tills vi slutar ge honom – han vänder aldrig bort huvudet eller tackar nej. Första gången vi gav honom välling (som dessutom var första gången han fick flaska – jag helammande innan utan att pumpa) så var det kärlek vid första ögonkastet och han bara älskade varje sekund av det. Så yay! Man kan definitivt säga att det också påverkar mig och gör att jag tycker om att laga mat till honom! Jag älskar att se till att båda mina grabbar är mätta och nöjda – då har jag gjort ett bra jobb!

Kommentera om ni har några frågor om dessa frysformar, barnmat i allmänhet eller matrutiner – annars får ni lycka till med att mata era små! Happy cooking!

 

12 kommentarer

 1. Johanna

  Tack för detta inlägg! Jag gick tillbaka till det nu när jag börjar klura på smakportioner till vår lilla stumpa :)

  • Julia Angelback

   Men åh, så roligt att det kommer till hjälp! Lycka till med allt! :)

 2. Sanna

  Fantastiskt inlägg. Jag har precis börjat laga barnmat med detta som inspiration. Hur gör du laxen och broccolin? Blandar du ut med något?

  • Julia Angelback

   Åh så glad jag blir! Jag puréade allt i sin ”renaste” form, så jag hade bara i olja och vatten tills jag var nöjd med konsistensen, plus kryddor om jag kände för det! Dill i laxen är ju en klassiker. Så testa dig fram, mixa det och tillsätt lite vätska i taget, tills du är nöjd!

   • Sanna

    Tack snälla för svar. Låter toppen att det fungerar endast med vatten och olja! Det ska jag testa nu i helgen.
    Ja lax med dill blir fint det. 👍🏽 Tack!

 3. S

  Hej! Hur länge håller puréer i frysen?

  • Julia Angelback

   Hej! Det beror på hur mycket extra fett du har i maten (tex smör eller rapsolja). Om du har i mycket fett så kan de vara frysta i ca 3 månader, om de har lite fett så kan de vara frysta ca ett halvår och om du inte har i något extra fett så klarar de sig ett år i frysen. Om man vill frysa dem länge, men ändå vill ha i extra fett så kan man självklart blanda ner det precis innan servering! Hoppas det hjälpte :)

 4. Julia

  Hej!
  Jag vet att det är ett gammalt inlägg, men du kanske kommer ihåg ändå;)
  Hur gjorde du med potatisen?. Har alltid hört att man inte kan frysa potatis. Mixade du bara den och frös in? för att den blir lite grynig spelar väl egentligen ingen roll när man ändå blandar allt? :)

  • Julia Angelback

   Hej! Det funkade toppen för mig att frysa in potatispurén! Den purén är klurigare att få till rätt, då den lätt blir klistrig om man övermixar, men att frysa och tina var inget problem för mig :) lycka till!

 5. Sandra

  Hej!
  Det här kan vara det smartaste jag läst! Ska definitivt testa! Undrar bara hur du gör med extra fett. Tillsätter du så det finns fett i alla ”tärningstyper”? Eller bara i proteinet till exempel? Och ungefär hur mycket? 😊 och kokar du laxfiléer? Eller är de ugnsbakade?

  • Julia Angelback

   Men åh, vad glad jag blir. Tack för din kommentar!
   Jag tillsatte fett i all barnmat jag gjorde, oftast rapsolja! Ganska rejält kan man ju hälla i, men anpassat efter hur stora satser barnmat man gjort. Så du behöver inte vara blyg med fettet, så länge det inte känns orimligt, haha. Tror ändå att rekommendationerna från BVC är att man ska tillsätta fett i varje portion mat de får, så det är bara skönt att ha gjort det i förväg :)
   Jag kokade laxfileerna, men det går också bra att ugnsbaka dem på låg värme så de inte får någon yta!
   Lycka till med barnmatslagningen! :)

 6. Hanna

  Undra om du ser den här kommentaren men jag chansar! :-) Använde du locket på formarna? Eller behövdes inte det? Vänligen, Hanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑