Som julklapp till julen 2019 så bakade jag hemgjort bröd till mamma, helt fritt från vitt mjöl och tillsatser. Och helt ärligt så blev hon så tokig i dem att hon har tagit varje tillfälle sedan dess att önska sig nya satser varje gång hon ätit upp dem :) högsta betyg kan man säga! Att fylla hennes frys med dessa har blivit den ultimata kärleksgåvan för henne, haha.
Dels så brukar jag göra detta fröknäcke i några satser, och nu senast testade jag även att göra nyttiga scones med blåbär och citron. Utöver dem så har jag också två standardlimpor som jag brukar laga till henne – en paleolimpa som nästan är som ett fröknäcke, fast i form av en mjuk limpa istället! Och en LCHF-limpa, som är lite mer likt en vanlig brödlimpa, fast med mer mastiga ingredienser. Båda bröden är väldigt mättande och proppfulla med nyttigheter! Recepten delar jag med mig här nedanför!
Paleolimpa
Som ni ser, en limpa som är helt full av nötter och frön. Som ett fröknäcke, fast i bröd-form! Löjligt lätt att laga och definitivt det coolaste brödet jag sett!
Du behöver:
- 3 dl mandlar
- 3 dl pumpakärnor
- 1,5 dl linfrön
- 1,5 dl sesamfrön
- 1,5 dl solrosfrön
- 1,5 dl valnötter
- 1 msk brödkrydda
- 2 tsk salt
- 6 ägg
- 1 dl olivolja
Sätt ugnen på 150 grader, och blanda därefter alla torra ingredienser i en bunke.
Knäck i äggen och häll i oljan. Blanda ordentligt. Kan ni ens fatta att ni redan är färdiga?!
Bred ut smeten i en non-stick brödform (använd annars bakplåtspapper).
Grädda på 150 grader i en timme! Stäng sedan av ugnen och låt brödet svalna med ugnsluckan på glänt.
Färdig! Alltså hur coolt bröd?!
Skiva försiktigt upp limpan med en vass kniv, och förvara i frysen. Jag brukar förvara den i en plastpåse med en liten bit bakplåtspapper mellan skivorna så de är lätta att plocka ut.
Skivorna är lika goda som de är vackra. Rosta direkt ur frysen för att värma upp dem snabbt!
LCHF-limpa
Denna limpa är lite mer likt vanligt bröd, men även denna är fri från vitt mjöl och är istället fylld med mättande, goda ingredienser!
Du behöver:
- 2,5 dl mandelmjöl
- 1,75 dl kokosmjöl
- 0,75 dl sesamfrön
- 1,25 dl linfrön
- 0,5 dl fiberhusk
- 1 msk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1 msk brödkrydda
- 6 ägg
- 200 g färskost
- 1 dl rapsolja
- 2 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175 grader, och blanda därefter alla torra ingredienser i en skål.
Ta resten av ingredienserna och lägg i en annan, stor skål…
… och vispa ihop till en jämn smet.
Tillsätt sedan den torra blandningen och blanda väl.
Häll i en brödform…
… och pensla med lite olja och toppa eventuellt med lite extra linfrön.
Grädda långt ner i ugnen på 175 grader i ca 45 min.
Ta ut brödet ur ugnen (titta så fint!)
Och ställ brödet på ett galler på en gång för att svalna.
Skär upp i skivor, och förvara i frysen! Jag brukar lägga bitarna i en plastpåse med en liten bit bakplåtspapper mellan skivorna så det blir enkelt att plocka ut bitar. Rosta i brödrost för att värma upp från frysen!
Lämna ett svar