Cupcakes19

Jag har bakat mer cupcakes i mina dagar än jag kan räkna, men dessa är några av mina absoluta favoriter. Det som skiljer dessa cupcakes från mängden är att istället för den klassiska frostingen man brukar toppa cupcaksen med (vanligtvis gjort på mjukost eller florsocker), så är denna toppad med underbart god vaniljcreme! Så fräscht!

Och en hallon-surprise i själva kakan skadar inte heller.

Receptet är taget från The Hummingbird Bakery’s bok Söta Dagar. Definitivt en personlig favorit!

För ca 15 stora cupcakes behöver du dessa ingredienser:

Cupcakes1

(OBS, efter jag hade fotat så såg jag att jag hade råkat ställa fram det extrasaltade smöret, istället för det osaltade. Men det ska egentligen vara osaltat smör!)
Kaksmet:

75 g osaltat smör
3 dl strösocker
3 3/4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
2 1/4 dl standardmjölk
2 ägg

Fyllning och topping:
5 dl standardmjölk
5 äggulor
1 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 dl majsstärkelse
2 dl vispgrädde
24-32 färska hallon
100 g hallonsylt

Cupcakes2

Du börjar med att värma ugnen till 200 grader, och fyller muffinsplåten med muffinsformar. Sedan börjar tillagningen av själva kakorna! Vispa ihop torrvarorna med smöret, med en handvisp eller matberedare.

Cupcakes3

Blandningen ska bli finsmulig.

Cupcakes4

Vispa ihop mjölk och ägg separat för hand. Tre fjärdedelar av mjölkblandningen kan du blanda ner i smulblandningen, medan du vispar på låg hastighet. Kom ihåg att skrapa ner det som fastnat på sidorna. Tillsätt resten av mjölkblandningen och vispa på medelhög hastighet tills smeten är slät.

Cupcakes5

Ungefär som den här skönheten!

Sedan är det dags att fylla formarna med smeten! De ska fyllas till två tredjedelar med smet. Då jag hade begränsat antal formar hemma så fyllde jag några stora…

Cupcakes6

Och några små…

Cupcakes7

Vilket gick jättebra!

Grädda dem i 15-20 minuter, eller tills topparna känns spänstiga när du trycker på dem. Alltså tills de ser ut ungefär såhär:

Cupcakes8

Cupcakes9

Låt svalna helt, så de får lugna ner sig lite.

Då fortsätter vi med den lite klurigare delen med receptet – vaniljcremen.

Cupcakes11

Koka upp mjölken i en kastrull, och blanda resterande ingredienser (förutom grädden, hallonen och sylten) i en separat skål.

Cupcakes10Cupcakes12

När mjölken har kokat upp så flyttar du kastrullen från värmen, blandar i 4-5 msk varm mjölk i ägguleblandningen och när det är blandat så häller du i hela ägguleblandningen i mjölken och ställer tillbaka kastrullen på spisen.

Cupcakes13

Koka upp under vispning och låt koka i 1 minut. Den kommer då se ut ungefär såhär:

Cupcakes14

Yum. Häll upp cremen i något som inte är lika varmt (jag använde en plastskål), täck med plastfolie och låt svalna i 30-40 min.

Cupcakes15

Rör den sedan slät, vispa grädden tills det blidas mjuka toppar, och vänd ner den i vaniljcremen. Det blir liksom inte godare än så.

Sedan vänder vi tillbaka vår uppmärksamhet på de små fina cupcakesen.

Cupcakes16

(Kommande steg gjorde jag endast på mina ”stora” cupcakes, eller normalstora vilket de egentligen är. Dina är antagligen denna storlek, så kör hårt i så fall!)

Du ska skära små fina hål i din kakor, och plocka bort locket.

Cupcakes17

Lägg i ett hallon…

Cupcakes18

Klicka på lite hallonsylt, och lägg sedan tillbaka locket som skydd. Där fick vi in hallonöverraskningen!

Sedan fyller du en vanlig spritspåse med vaniljcremen, spritsa på cupcakesen, och lägg på ett hallon! Där har vi det! Perfektion!

Cupcakes19

Cupcakes20

De gånger jag bjudit på dessa cupcakes så har de stulit hela showen, och just såhär på våren och sommaren så är det så ruskigt gott med den där äkta bärsmaken, eller hur?

Jag hoppas ni blev inspirerade av detta recept, och att ni – om ni testar det – tycker om resultatet lika mycket som jag!

Cupcakes46 (kopia)