Här kommer mitt bästa recept på mjuk pepparkaka som är fri från vitt socker och mjöl! Och jag avslutar verkligen den här blogg-adventskalendern med ett BANG kan jag lova, för av alla recept jag lagt ut denna månaden så är denna den godaste! Du lär inte hinna baka den innan julafton imorgon, men se det som ett mysigt mellandags-bak!

Du behöver:

  • 15 dadlar
  • 4 ägg
  • 4 dl mandelmjöl
  • 1,25 dl kokosmjöl
  • 1,25 dl vispgrädde
  • 1,25 dl vatten
  • 2 msk pepparkakskrydda
  • 2 tsk bakpulver

Slå igång ugnen på 175 grader, och mixa ihop dadlar, ägg och grädde med en stavmixer eller i en blender. Jag valde min blender denna gång!

Sådär!

Blanda ihop de torra ingredienserna (Zion är min gästbakare idag)…

… och blanda ihop detta med äggvispet och vattnet.

Om du vill göra precis som Zion, så är smeten redo att provsmakas nu :)

Klä en brödform med folie. Bakplåtspapper går säkert också bra, men det hade jag slut på.

Och häll ner den ljuvliga smeten! Fördela den fint i formen, och ställ in i ugnen. Där inne ska den baka ganska länge – min var färdig efter 50 minuter, men kolla den efter 45, och anpassa den därefter. Du kan känna efter när den är färdig genom att trycka lite lätt på toppen, och känna hur den nästan ”fjädrar tillbaka” istället för att sjunka ihop. Jag har gjort den två gånger på typ samma tid, och en gång fick den en hårdare topp och mjuk insida (som på bilderna), och en annan gång var den mjukare rakt igenom, så jag tror det är de där sista få minuterna som spelar roll beroende på vilken typ du föredrar!

There we go!

Plocka ut kakan ur formen, ta försiktig bort folien och ställ på ett galler för att svalna (tyvärr kunde jag inte göra detta, då jag fortsatte använda ugnen och gallret direkt efter), och när den har svalnat kan du plasta in den eller servera direkt!

Så smaskig är den! Vänligen sätt igång att njuta över din socker- och mjölfria mjuka pepparkaka! Det kommer i alla fall jag göra nu :)