En modern hemmafru

Januariplanerna

Nu är det bara några få dagar kvar till julafton! Åh så roligt, jag ser fram emot att spendera julafton och mellandagarna tillsammans med hela familjen! Vi flyttar in hos mina föräldrar några dagar i samband med julen så vi verkligen kan maxa tiden tillsammans! Så nu är det full rulle, och checklistor checkas av och packlistor skrivs. Men trots att jag har händerna fulla med dessa två busfrön, samt allt som hör julen till, så har jag ändå alltid en halv tanke på januari och tiden efter julen. Jag är en framtidstjej, trots allt, och lever för att planera :)

Utöver det rullande livet och små projekt här och där, så älskar jag att liksom leva i ett ”tema”. Jag har alltid älskat högtider, och det är därför vi dekorerade julen redan i början av november – om jag lever ”i julen” i november och december så blir det lättare att njuta av de månader som vanligtvis bara skulle kännas kalla, slaskiga och mörka. Så jag har liksom börjat ”koncepta” upp hela året och gett dem ett generellt tema för vår familj att leva genom. Jag vet, jag vet, du tänker ”Koncepta året? Det är redan gjort Julia, det kallas månader och årstider”, men det räcker inte för mig, haha!

Hittills har året sett ut såhär för mig:

 • Januari/Frebruari: Inget tema ännu
 • Mars/April/Maj: Birthday Mania (Samson fyller år i mars, Zion i april, och jag i maj), och allt går ut på att testbaka godsaker, planera teman på fester, och slå in paket!
 • Juni/Juli/Augusti: Sommar. Den enda årstiden som, för mig, räcker med att vara en årstid (min absoluta favorit). Nyttiga och färgglada sallader, smoothies, isglassar, vattenmelon, halloumi, utomhuslek, utflykter och eventuellt en resa någonstans. Då är jag nöjd!
 • September/Oktober: Halloween/Thanksgiving. Allt ska handla om doftljus, pumpor, fladdermöss, filtar, varm choklad, rotfrukter i ugn, och filmkvällar.
 • November/December: Full on Christmas! Adventsstjärnor, julgran och julstrumpor åker alla upp i början av november, och månaderna går ut på julmusik, pyssel, bakning, julklappsshoppande, och familjetid.

Ja, ni kan ju tänka er att jag inte tyckt januari eller februari känns speciellt roliga. Tills nu! Jag har hittat på världens bästa tema för dessa månader:

Rensa, sortera, organisera!

Det passar perfekt – inomhussyssla, skönt att ”declutter” när man plockar ner all juldekoration, samt att det passar perfekt i ”nyårs-tänket” om nystart och nytt och fräscht. Och det skadar inte att det är ett av mina främsta intressen, placerat under de tråkigaste månaderna :)

Jag ska alltså rensa och omorganisera skiten ur detta hem! Först ska varenda vrå av lägenheten jobbas igenom, och efter det blir det major förrådsrensning, då vi går igenom varenda kartong! Allt vi äger kommer endera sparas, säljas, skänkas eller slängas (oh! snyggt med att alla är ”S”-ord, ju!)

För att få lite inspiration, så kommer här en snabb lista på allt som behöver göras:

 • Sovrum: Gå igenom och rensa alla förvaringslådor, omorganisera dessa, rensa alla kläder i garderoberna, smycken, lakan, handdukar osv.
 • Badrum: Gå igenom badrumsskåpen och rensa ut allt som inte används.
 • Pojkarnas rum: Gå igenom och rensa alla leksaker och böcker. Extra skönt efter att de fått nya julklappar!
 • Vardagsrum: Gå igenom och rensa all förvaring, och se över allt som står framme, all dekoration, tex bokhyllan. Omorganisera detta vid behov.
 • Kök: Gå igenom alla lådor och skåp. Gör dig av med allt du inte använder, omorganisera resten. Gå igenom skafferi/kylskåp och rensa och omorganisera dessa. Även städskåp.
 • Hall: Rensa alla skor och ytterkläder, rensa och omorganisera förvaringslådor.
 • Förråd: Gör detta sist, då du antagligen har en stor hög saker i lägenheten som ska ut i förrådet! Gå igenom varenda kartong och släng allt som inte kommer användas! Organisera om resten, tillsammans med grejerna som ska ut från lägenheten! Allt kommer bli snyggt, organiserat och lättillgängligt där inne!

Alltså jag är så taggad. Är det bara jag som har denna ohälsosamma relation med organisering och rensning? Jag tänker mig att detta blir temat för varje januari/februari, då man hinner samla på sig så mycket onödigt på ett år, som bara kaosar till i alla lådor och hyllor. Däremot kanske vi bara gör förrådet varannat år, beroende på hur rörigt det hinner bli där inne. Jag vet att vi gjorde en helrensning av förrådet för två år sedan, och nu är det fullständigt kaos igen!

Så kom igen! Är någon med mig?! Vi kommer börja detta året på bästa sätt – rent, fräscht och endast med sakerna vi älskar och använder!

 

2 kommentarer

 1. Ulrika

  ””Koncepta året? Det är redan gjort Julia, det kallas månader och årstider”” – så roligt skrivet :)

  För övrigt önskar jag att jag var lagd mer åt detta peppiga vardagsnjutiga-kombinerat-med-vardagsorganiserande håll, men inspireras av dina planer för året, tror det blir väldigt mysigt. Ska försöka ta till mig av din lista på hur man kan rensa och få lite organisation och ordning under jan/feb iaf!

  • Julia Angelback

   Åh tack, vad glad jag blir av din kommentar! :) Ja! Låt oss tillsammans göra oss av med allt som ligger och skräpar nu när det nya året drar igång! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑