En modern hemmafru

En hemmamammas rutiner

Här kommer ett inlägg om hur jag lägger upp mina dagar, när jag är hemma med grabbarna! Våra lösa rutiner i vårt ganska fria liv. Zion är snart 4 år, och Samson är snart 2 år, så det är full rulle. Det ser alltid lite olika ut, såklart, men om vi har en helt ledig dag så ser den ofta ut såhär.

Måste börja med att säga att även våra vecko-rutiner som familj ser lite annorlunda ut än standard. Jag är hemma på heltid, och min man är pappaledig måndagar så vi kan spendera mer tid ihop. Han jobbar söndag förmiddagar, och kompar ut det tisdag förmiddagar istället.

Så lördag och måndag har vi helt ledigt med familjen, söndag fm jobbar min man, men vi har resten av dagen ihop, och tisdag fm kickar vi igång veckan med att handla mat! Sen tisdag eftermiddag, onsdag, torsdag, fredag är vardagar, och min man kanske jobbar kväll en gång i veckan. Sammanfattningsvis har vi en slags ”långhelg” varje helg vilket är underbart! Jag får oftast färdigt all tvätt och städ under vardagarna så vi inte behöver tänka på det under vår familjetid :)

Men! En vardag för mig då? Den ser ofta ut såhär..

Kl. 06

Nu väcker pojkarna oss! Oftast är de chockerande punktliga. Jag ligger och drar mig i sängen, medan Tobias gör sig i ordning och åker till jobbet med sin smoothie (han börjar 07 så han kan åka hem vid 16, och på så sätt se pojkarna lite mer). Pojkarna leker oftast med sitt lekbord medan de väntar. Jag lägger ofta in en tvätt i tvättmaskinen innan frukost (vi kör en tvätt per dag, och det går snabbt och smidigt då jag har fler tvättkorgar och inte behöver sortera. Läs mer  om mina städrutiner HÄR).

Kl. 07.30

Jag och pojkarna äter frukost, oftast naturell yoghurt med honung och granola, men nu har de börjat be om smoothie istället. Efteråt börjar de leka, så jag passar på att tömma och fylla diskmaskinen (vi kör den under natten). Jag gör i ordning mig (väldigt lite om vi bara ska vara hemma, mer om vi ska ut sen), ibland föreslår pojkarna musik de vill lyssna på. Jag klär på dem, och om tvättmaskinen är färdig så kastar jag kläder i torktumlaren och hänger upp det som inte ska tumlas. Sedan brukar jag ofta leka med dem också. Läsa böcker, fantasilekar, bygga lego… olika varenda dag.

Kl. 09.30/10

Här föreslår jag ofta ”hemskola” (läs mer om vår hemskola HÄR och vårt bibelpyssel HÄR), vilket alltid bemöts av jubel. Vi tar någon form av snacks med oss till bordet (ofta majskakor, frukt eller liknande) och sätter igång! Hemskola med Zion var jätteutmanande förut, då Samson ville vara med, men var ändå så missnöjd. Sen knäckte jag nöten, och kom på att vi självklart skulle göra hemskola under snacktime. Sam sitter lugnt i 40 minuter och småäter nöjt, haha.

Kl.11

Runt 11-tiden (plus/minus en timme) sover Samson i 10 minuter. Och jag menar 10 minuter – på så sätt är han på bra humör resten av dagen, men kan faktiskt somna på kvällen. Zion får välja en leksak (eller flera, hehe) han vill leka med som vi tar ut till vardagsrummet, jag går in och söver Samson, fifflar med telefonen (som jag gör just nu faktiskt) medan han sover, sedan väcker jag honom och tar ut honom efter 10 minuter.

Kl.12

Jag fixar en lätt lunch (oftast plockmat i en muffinsplåt, som du kan läsa mer om HÄR) som pojkarna äter, och jag fixar sedan något litet till mig själv. Efter de har ätit klart så börjar de leka igen, och jag passar oftast på att städa lite. Tisdagar torkar jag alla ytor, onsdagar gör jag toaletten och speglar, jag dammsuger jag lite snabbt med vår sladdlösa dammsugare var eller varannan dag (beroende på hur stökigt allt blivit av barnens lekbord, haha), rensar, småfixar… ja, det som behöver göras helt enkelt :) Om vi går ut så gör vi istället det nu efter lunch (jag tar aldrig ut barnen för att leka på vintern dock, haha mom of the year), och om vi ska ”iväg” någonstans och göra något så ger jag dem istället ett matigare snack på förmiddagen, så vi kan bege oss så fort Samson vaknar.

Kl. 14

Om jag tränar en stund denna dag så gör jag det nu. Zion älskar att vara med! Jag funderar dock på om jag ska flytta träningstid till förmiddagen istället, men som det är nu så gör vi detta på eftermiddagen. När vi är färdiga med att träna så hjälps vi åt att plocka upp och städa iordning hela lägenheten (ibland gör vi detta innan). När allt är upplockat får barnen ett snack (oftast smoothie) och sen väljer de en film som de får se, och under den tiden lagar jag middag! Om det inte är någon maträtt som tar lång tid så passar jag på först att vika den färdigtumlade tvätten (jag viker det direkt ur maskinen och lägger undan det på en gång).

Kl. 16.15/16.30

När filmen är slut så hjälper barnen mig att duka bordet, och då har jag antagligen också Tobias i telefonen, då han alltid ringer när han är på väg hem. Man kan lugnt säga att tiden vi kan prata ostört här hemma om hur vår dag var är mycket begränsad, så vi passar på att uppdatera varandra medan han kör hem :) Sen är det middagsdags när han kliver in genom dörren!

Kl. 16.45

Vår långa, avslappnade (eller?) middagsstund är över, och Tobias tar över på barn-fronten. De busar, springer, brottas, kittlas… ja, får utlopp för allt jag inte ger dem haha. Medan jag dukar av bordet, städar upp i köket, fixar med disken.

Kl. 17.45

Vi den här tiden är buset över och ännu en gång plockar vi upp alla leksaker som hunnit spridas ut. Efter detta får pojkarna sina kvällsmackor.

Kl. 18

Nu börjar vår väldigt korta, effektiva nattningsrutin med barnen. Tidigt, jag vet, men de har lagt sig 18 i evigheter, sedan vi märkte att Zion vaknar 06 oavsett läggtid, och han var övertrött på dagarna när hans läggdags var 19. De får inte bada dagligen, så medan jag tar hand om Samson så tar Tobias med Zion till toaletten för pyjamas och tandborstning. Sedan nattar Tobias dem, och stannar inne i rummet tills de båda sover (ännu en sak med deras läggning som vi tycker känns oumbärlig!). Han är oftast ute vid 19-tiden, och under den tiden så stökar jag undan kvällsmaten, städar upp innehållet i deras lekbord, samt ställer upp en ny ”lek-presentation” till dem som de kan leka med imorgon bitti, och duschar eller fixar i lägenheten tills allt är fint och upplockat.

Kl. 19

Jag och Tobias fixar om det finns någonting som behövs göras, han kanske tränar en liten stund, jag kanske fixar med hemskola eller bloggen, och sedan avslutar vi alltid dagen med att se någon tv-serie tillsammans! Vi försöker komma i säng någon gång mellan 21.30 och 22.30, ibland tidigare, ibland senare.

 

En helt vanlig vardag! Under våra långhelger har vi inte alls lika mycket rutiner, och är ofta ute med bilen och hittar på olika saker varje dag, vare sig det är för nöje eller att göra ärenden. Sedan är vardagarna alltid olika – vissa dagar går vi ut och leker, ibland har vi playdates, biblioteket, promenader, ärenden… Vissa dagar spenderar jag mycket tid med att leka med barnen, andra dagar leker de mest själva och jag får mycket gjort. Alla hushållssysslor får jag gjorda genom ”lite här och lite där”, och även om middagen lagas medan en film är igång så är gnäll och ”bär mig! bär mig!” en klassiker när jag står vid spisen.
Men detta skulle jag aldrig byta för något! Att vara hemma med mina barn dag ut och dag in kan vara fruktansvärt påfrestande, men det är bokstavligen mitt drömjobb. Vi har verkligen byggt upp ett liv som vi alla älskar här hemma :)

Kommentera gärna om ni har fler funderingar eller frågor om detta eller något annat – jag ger mer än gärna svar!4 kommentarer

 1. Pernilla Lagerqvist

  Tack för att du delar med dig ❤️

  • Julia Angelback

   Tack för din kommentar! Blir så glad när inlägg uppskattas!

 2. Hanna

  Detta har inspirerat mig jätte mycket till att börja ha mer rutiner i vardagen så att dagarna inte bara flyter på. Välbehövligt i dessa dagar när barnen inte får vara på förskolan. Tack för att du delar med dig! Kram

  • Julia Angelback

   Men åh, tack för att du säger det! Jag blir jätteglad av att få höra :) Lycka till med allt!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑