En modern hemmafru

Nya hushållsrutiner

Sedan jag började vara hemma på heltid så har jag alltid delat upp mina hushållssysslor i dagar: en dag har jag tvättat kläder, en dag har jag städat lägenheten, en dag har jag skrivit inköpslista och handlat mat osv. Men jag märkte att jag behövde göra en förändring nu när barnen blivit lite äldre.

Veckans stora tvättdag blev helt enkelt för stressig då jag behövde köra tvätt efter tvätt, konstant gå till badrummet och lasta ur och lasta i nytt medan ettåringen försökte ändra inställningarna på tvättmaskinen, och sedan behövde jag få alla tvättar gjorda innan naptime, då jag endast kunde hänga upp kläderna när Sam sov, annars var han med och försökte riva ner allt igen. För ett tag sedan hade man ju bara stängt dörren när man jobbade, så han kunde gå iväg och leka, men han har för mycket vilja nu… Inte vill han vara med och hjälpa till heller, han vill bara att jag bär honom :)

Och städdagarna var för svettiga, att snabbt som ögat torka av alla ytorna (medan barnen med största sannolikhet var missnöjda) för att så snabbt som möjligt kunna ta fram dammsugaren (konstigt nog blir de alltid nöjda då) men ändå dammsuga färdigt innan något av barnen råkat göra illa det andra och någon börjar skrika, för att sedan torka av toaletten under naptime och torka fönster och speglar tillsammans med treåringen (effektivt resultat, som du kan tänka dig).

Haha. Inser att jag beskriver vardagen här hemma som väldigt krävande. Men vi har det faktiskt väldigt härligt här hemma, det är just på de mest effektiva dagarna som det absolut kan bli krävande! För ett år sedan funkade denna rutin, men med åldrarna mina barn är i just nu så är det lite för mycket. Jag måste sprida ut det, göra lite varje dag istället.

Börja dagen med att slänga i en tvätt. Hänga upp, tumla, vika, lägg undan. En tvätt på en dag, vid behov. Torka ytorna, städa toaletten, torka fönster och speglar. En per dag. Snabbdammsuga några gånger i veckan (vi har mörka golv som visar damm och hår på en gång).

Varför har jag inte gjort det tidigare, tänker du?

Jo! Jag hatar att ha en tvättställning framme! Vi drar fram våran en gång i veckan, och även då gömmer vi den inne på toaletten, men jag älskar när det är vackert runt omkring mig här hemma, så jag har inte ens kunnat tänka mig att alltid ha en torkställning framme varje dag i vår lägenhet. Vill inte heller hänga upp kläder i fönstret eller på diverse möbler av just den anledningen.

Hur har vi löst det då? Jo, på ett skitsmart sätt! Då jag nu tvättar små tvättar istället för ett stort lass, så blir det inte lika mycket att hänga upp, några plagg per tvätt bara. Och det minst använda rummet i lägenheten är vårat sovrum. Så vi åkte till Ikea och köpte en gardinstång med tillbehör och hängde upp den i ett hörn i sovrummet, nära taket! Detta hörn syns inte från resten av lägenheten, och även när man går in i rummet så är den osynlig pga hur högt upp den sitter, och att den har samma färg som väggen! Vår nya minimalistiska torkställning :)

För att göra detta så enkelt som möjligt så har vi också köpt hem två mindre tvättkorgar som kompletterar vår vanliga. Vi sorterar tvätten när vi lägger kläderna i tvättkorgarna, så kan jag bara slänga i en tvätt utan att sortera, samt ha koll på vilken färg jag ska tvätta härnäst. Så värt.

Städningen har jag tidigare klämt ihop på en dag för att jag inbillar mig att om man städar lite varje dag så är det aldrig helt rent, men det är ju ganska dumt, för jag städar nästan ännu mer med mindre ansträngning genom att städa varje dag (räknar bort helgerna i detta)! Produkterna jag använder för att rengöra badrummet har jag ställt in i badrumsskåpet (så konstigt att jag inte gjort det innan), så det är bara att dra fram och städa upp i 3 minuter när jag tycker det behövs. Golvet är det jag stör mig mest på generellt, då vi har mörka golv och att barnen ju alltid leker på golvet. Jag tycker att dammsugning är sååå svettigt och tungt och jobbigt, och vi hade en underbar sladdlös dammsugare som dog för typ 1 år sedan. Det kändes som en onödig grej att köpa nytt av (då vi har en vanlig dammsugare) men nu har jag bara insett att, nej, jag måste ha en sån! Så vi köpte faktiskt en ny nu. Den gör att jag vill smådammsuga lite varannan dag så det alltid är rent. Det är så snabbt, så enkelt och går så fort! För mig är det en nödvändighet som småbarnsförälder!

 

Så. Från och med nu så är det lite tvätt varje dag, lite städ varje dag och självklart disk varje dag också. På detta sätt får jag nästan mer gjort än vanligtvis, men jag är varken stressad eller svettig över det :) Win-win!

Hjälp vad hemmafruigt detta inlägg blev. Men om du har läst ner hit så är du ju lika städintresserad som jag, så det blev ju bra ändå :)

 

2 kommentarer

  1. Sara

    Härlig blogg! Ett tips är att städa badrummet när barnen duschar eller badar. Blir ändå så himla blött så det är bara att skrubba av toalett och handfat och sen spola av dusch/badkar och golv när barnen är färdiga. 👍🏻 Plus att man har koll på vad barnen gör medan man städar 🤩

    • Julia Angelback

      Ah! Superbra tips ju! Tack för din kommentar, den ska jag komma ihåg :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑