Himla mycket pyssel och crafts det blivit på den här bloggen på senaste tiden! Jag som för ett par år sedan skulle säga att jag verkligen inte är en pysslig mamma, jag måste nog ändra åsikt om det nu. Jag har nog blivit en pysslig mamma med tiden :)

Min nya upptäckt – väldens bästa hemmagjorda leklera!

”Den ser ut som en potatis”, sa min man när han såg bilden, varpå jag svarade att han såg ut som en potatis (vilket han inte gör, han är faktiskt en väldigt stilig man).

Receptet använde jag härifrån, och man kan färglägga den om man vill (jag skippade det denna gång då jag ville ha den neutral), samt fylla den med doft (min luktar kanel!). Såå himla bra blev den, och det enda jag ändrade i receptet var att ersätta 2 msk cream of tartar med istället 4 msk citronsaft (uppenbarligen ger det samma effekt)! TIPS om ni vill göra egen lera!

”Varför göra egen lera, då?” frågar du då jag redan har en massa Play-Doh här hemma. Jo, jag ville testa något nytt med denna. Att presentera den tillsammans med olika saker från naturen och lekrummet – något oväntat som kan trigga fantasin och kreativiteten på ett annat sätt. Något som till och med kan förstöra leran och det är okej :) Detta kan man såklart göra med köpe-lera också! Jag personligen gillar bara att hålla de två sakerna skilda, och kombinera köpe-leran med de klassiska redskapen istället. Det blir som två helt olika lekar (samt att det är lite roligt att kunna göra egen lera med egen färg och doft!).

Jag testade att göra ett slags höst-upplägg nu för att maxa de sista dagarna på hösten.

Lite leksaksdjur, pinnar, fejklöv, pumpakärnor, smörknivar samt en sönderklippt toarulle.

Pojkarna satte på en gång på att börja dega och skapa.

Jag och Zion gjorde en fin hösttårta tillsammans!

Och det är här magin började! Zion har aldrig varit stor på att leka med lera (det är det jag försöker hjälpa honom att bli). Han är 100% en fantasikille, och hans grej är att dyka in i sin fantasivärld och leka intensivt med små figurer och deras uppdrag. Så jag gjorde såhär med ett djur och satte den framför honom och sa att han behövde hjälp att komma ut.

Käre hjärtanes vad det triggade honom! De andra djuren förvandlades till någon slags räddningspatrull, pinnarna förvandlades till borrar och skruvdragare, rullarna och fröna förvandlades till olika slags redskap, och leken blev så intensiv! Jag filmade honom i flera minuter bara för att fånga alla hans underbara ljudeffekter!

Leken tycktes aldrig få något slut och han fortsatte med sin lek långt efter att jag och Samson lämnade bordet (en ettårings fokus håller inte riktigt i sig lika länge). Det är så roligt att se hur lite oväntade redskap och tillbehör kan få igång fantasin och kreativiteten på ett helt nytt sätt!

Lyckan när djuret äntligen kom loss, tack vare sina andra djurvänners hjälp!

Denna lek var lugnt sagt en hit, och jag kommer plocka fram denna lera många gånger, tillsammans med nya tillbehör varje gång! På det sättet blir det alltid en ny lek, och deras fantasi blir både utmanad och stimulerad :)