En modern hemmafru

Men sen då?

Jag har fått lite undringar från olika håll angående hur våra planer är framåt. Jag är ju hemma på heltid med barnen och många är nyfikna på hur långsiktigt det är, och vad våra planer är!

Jag tycker det är roligt att få såna frågor! Jag är glad att folk är nyfikna och att vi visar på att man kan göra helt annorlunda än normen – om man vill så går det!

Men sen då? Vad är planen framåt?

Jag vill stanna hemma med mina barn så länge det är ekonomiskt möjligt! Vi klarar oss på min mans lön och väl utspridd föräldrapenning (samt en liten summa från denna blogg också). Men vi vet att vi kommer behöva mer inkomst om lite mer än ett år, då all föräldrapenning tagit slut. Drömscenariot då är att jag kanske hittat något litet jobb jag kan sköta hemifrån på datorn, kanske på min mans pappalediga måndagar samt en liten stund på dagarna.

Om vi klarar oss på det sättet så kommer mina barn börja förskoleklass när de är 6 år. Drömmen jag haft hela mitt liv är att hemmaskola, då jag alltid velat bli hemmaskolad själv. Skolan var minst sagt jobbigt för mig att komma igenom, då den är så himla dåligt anpassat efter hur många barn funkar och utvecklas. Jag blev skoltrött redan i femte klass och efter det var varje skoldag en dålig dag. Till och med skolavslutningar hade jag hellre skippat bara för att ha en dag mindre i skolan. I gymnasiet bodde jag 3 månader i USA och hemmaskolade mig själv, och jag har aldrig presterat så bra, samt aldrig jobbat så snabbt och smärtfritt! Det var ju drömmen på riktigt. Mina barn kanske kommer älska skolan, men jag har alltid haft önskedrömmen att själv kunna ge dem en undervisning som är anpassad efter deras intressen, prestationer och en som helt enkelt är mycket roligare och mer intressant! Men det är ju olagligt i Sverige, så det förblir en dröm.

De kommer börja skolan, men min dröm är fortfarande att hålla mig hemma. Ett jobb där jag bara är medan de är i skolan skulle ju absolut funka, men det finns en liten bonus med att jobba hemifrån ändå. Typ ett dator-baserat jobb. För det som verkligen är härligt med hur vi lever nu, är att på dagarna, när jag ändå är hemma, så får jag allt tråkigt gjort! När min man kommer hem från jobbet så är huset städat, tvätten tvättad, saker inhandlade och listor skrivna. Våra kvällar och våra helger tillsammans är 100% kvalitetstid för allt tråkigt blir gjort när han är på jobbet.

Så drömscenariot är att hitta jobb jag kan sköta hemma tillsammans med hemmet. När barnen slutar så är jag alltid där, och är tillgänglig att vara med dem eller skjutsa dem till deras aktiviteter. Och när min man slutar och vi alla är tillsammans så kan vi ha härlig kvalitetstid.

Men det är ju en dröm just nu! Sedan vet man ju inte hur genomförbar den är. Vi vet ju redan nu att vi behöver mer inkomst om ett tag, så vi tar det lite ett år i sänder och ser vad som är realistiskt. Ett vanligt halvtidsjobb när barnen är i skolan är ju ett alternativ som kanske inte är min dröm, men helt genomförbart! Vi håller oss tacksamma och ödmjuka över livet vi lever, och tar inget för givet! Att jag är hemma med min treåring och ettåring utan planer att lämna bort dem någon gång snart, är en dröm i sig för oss!

(Litet förtydligande efter detta inlägg är att detta såklart är hur vi tänker och hur vi vill ha det! Många skulle dö av tristess av att bara vara hemma och det skulle inte passa dem för fem öre. Vi menar inte att som vi gör det är hur vi tycker man ”ska” göra det, utan jag delar endast med mig av detta för att visa att det faktiskt går att göra om man vill.)

 

Orelaterat: Inatt ska vi upp och väcka barnen vid 04 och ge oss av till Cypern tillsammans! Väskor är packade och vi är så så glada och taggade över dessa kommande 10 dagar! Jag satsar på att få upp ett par inlägg därifrån om det går. Åh! Sol, värme och bad! Finns inget bättre!

 

 

9 kommentarer

 1. Linnea

  Har du funderat på att bli dagmamma? Du låter så kreativ och händig så ett par barn till tror jag du skulle klara av.

  • Julia Angelback

   Haha, det är flera som sagt det faktiskt! Men jag är inte alls sugen på det. Jag är väldigt förtjust i mina egna barn men är annars inte alls en person som är stormförtjust i barn generellt, så skulle aldrig få för mig att ta hand om andras, haha. Men tack för tipset ändå! :)

 2. Ida

  så mysigt! är inte hemmamamma själv men har full respekt för att olika saker passar olika familjer, och har själv också gjort annorlunda val i mitt föräldraskap på olika sätt.

  ett tips gällande hemskolardrömmen är ju Åland, där flera svenska hemskolare finns, som helt enkelt flyttat för att få hemskola. Kanske inte aktuellt för er nu men lättare och närmare Uppsala än tex att flytta till USA :)

  har du idéer vad du skulle vilja jobba för inom för område? blir nyfiken!

  • Julia Angelback

   Så roligt att höra! Och ja, jag har också hört att Åland är dit man ska om man verkligen skulle vilja förverkliga den där hemmaskola-drömmen, tack för tipset :) Jättebra fråga om vad jag skulle vilja jobba med, det har jag inte kommit på själv än… Min livslånga dröm var alltid att få vara mamma på heltid, så har aldrig riktigt varitsugen på något annat. Min personlighet är att jag är en väldigt organiserad och ordningsfull människa som älskar listor, så något typ av ”tråkigt” datorbaserat jobb kanske. Helst inget för kreativt eller socialt, mest sätta i hörlurarna och tråkjobba haha. Som du hör så frestar detta inte mig så mycket heller, men kanske är det som passar min personlighet bäst. Tack för frågan, du har fått mig att börja grubbla! :)

 3. Roger

  Jag och min fru är 60-talister. Vi har fem barn, idag 17-30 år. Efter att fjärde barnet föddes, 1998, var min fru hemma fram till 2006. Åtta år som hon beskriver som de bästa i livet, so far. Jag hade en lön som räckte för hela familjen. Jag hade/har en hustru som drog ner på matkontot rejält tack vare månadsplanering av mat och dess inköp utan att dra ner på kvalité och variation av maten. Samt att min hustru arbetade kanske 15 % på tider då jag inte arbetade. Vårt fjärde barn började sin skolgång vid 6 års ålder och vårt yngsta barn började uteförskola vid knappa 4 år.

  Detta passade oss och idag ser vi tillbaka på dessa år med glädje och tacksamhet, trots att vi många gånger fick höra att våra barn presterar bra fast de inte har gått på ”dagis”. Men jag kan leva med sådana frågor, ty de säger mer om frågeställaren än om min hustru och mig. :)

  • Julia Angelback

   Så fint, tack för att du delade med dig!
   Det är ju så uppmuntrade att läsa om andra som gjort likadana val som en själv. Tack för att du kommenterade :)

 4. Hannah philip

  Hej Julia, du känner igen mig om du ser mig. :) Vi har setts i kyrkan. Tänkte bara tipsa dig om att bli dagmamma. Det var något jag själv hade tänkt göra denna terminen (just för att vara hemma med barnen så länge som möjligt), men nu har jag andra saker på G. Men iaf så låter det på dig som att det skulle vara en toppenbra väg att gå. Du tar hand om 2 extra barn bara utöver dina och ”jobbar hemifrån” med det du gillar allra bäst, dina barn :)

  • Hannah philip

   Åh, såg att någon redan skrivit det :)

   • Julia Angelback

    Hej! Haha, ja, det är ett ganska vanligt förslag till mig :) men som sagt så är jag inte så barnkär förutom när det kommer till mina egna… Men tack ändå för tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑