En modern hemmafru

Jamie’s Chicken Kiev

chickenkiev17Det har varit sjukstuga hemma hos Angelbacks i ett par veckor, och vad passar bättre då än riktig comfort food? Här kommer ett riktigt smarrigt recept på Chicken Kiev från Jamie Oliver som jag testade för ett tag sedan. Inte direkt den nyttigaste maträtten, men den gör att man mår bra på så många andra sätt :)

Receptet är för 4 personer, men jag lagade det endast till mig och min man. Då detta recept gör 1 filé per person så är det väldigt enkelt att halvera eller dubblera.

chickenkiev1

Du behöver (för 4 pers):
4 kycklingfiléer
4 baconstrimlor
3 msk mjöl
2 ägg
150 g ströbröd
Salt och peppar
Solrosolja

Och till kryddsmöret:
4 vitlöksklyftor
En halv kruka persilja
Osaltat smör (höfta mängden, men ca 100 g)
En nypa cayennepeppar

chickenkiev4

Låt oss först snacka kryddsmör! Då man kan använda god kryddsmör i många olika maträtter (älskar att laga köttbiffar med potatis, och klicka på kryddsmör när biffarna kommer ut ur ugnen, så att smöret smälter), så brukar jag oftast göra flera satser kryddsmör när jag ändå håller på. Man kan frysa in smör utan problem, så när jag lagade Chicken Kiev så hade jag redan en färdig smörrulle i frysen som jag bara kunde plocka fram. Magic!

I annat fall hackar du vitlök och persilja, och blandar med smör och cayenne. Rulla ihop det i bakplåtspapper eller smörpapper och lägg in i kylskåpet så att det stelnar.

 

chickenkiev2Stek baconet och lägg åt sidan.

chickenkiev3

Skär en ficka i varje kycklingbröst. Gör fickan på baksidan, bakom den lösa flärpen, om denna finns kvar på filéen. Då blir det enkelt att stänga igen!

chickenkiev5

Fyll fickorna med smör och upphackad bacon och stäng kycklingen.

chickenkiev6

Titta så fint! Nowhere to be found!

chickenkiev7Sätt ugnen på 180 grader. Lägg mjöl i en skål, vispa ägg i en annan och fyll den tredje med ströbröd och salta och peppra ströbrödet.

chickenkiev8

Fyll en stekpanna med 2 cm solrosolja, och hetta upp. För att kontrollera att oljan är het nog så kan du ta en liten bit färsk persilja…

chickenkiev9

… och släppa i. Om det bubblar och spårar så är det hett och bra!

chickenkiev10

Doppa då kycklingarna i mjölet…

chickenkiev11

…sedan äggen…

chickenkiev12

…och tillslut i ströbrödet. Det är verkligen en kladdig liten process, men det är ju härligt.

chickenkiev13

Lägg ner kycklingen i oljan och stek i ett par minuter på varje sida, tills guldiga.

chickenkiev14

Typ såhär. Whaaat. Så sjukt gott!

chickenkiev15

Plocka upp dem ur oljan och lägg dem i en ugnssäker form, och tillaga i 10 minuter. Om du inte har material för paneringen i stekpannan så kan du gå direkt från ströbrödet till detta steg, och tillaga dubbelt så länge, men då blir det ingen härlig färg på dem.

chickenkiev16

Servera med vad du vill (men det kan räcka med en sallad, då kycklingen är sjukt mättande. Allt annat är liksom en bonus.),  och kolla hur gott! Servera detta, och folk kommer ba ”Åh vilken snygg kyckling, den är säkert jättegod!”

chickenkiev17

Men sedan kommer de skära in i den, och ut kommer det bacon och smält smör med vitlöksdoft, och de kommer ba ”Jag kan inte tro mina ögon, du gjorde perfektion mer perfekt!!”. Alltid säkrast att ha repeterat hjärt-och-lung-räddning innan gästerna kommer över, ifall någon skulle få en glädjechock som blev lite oväntad stor. Just sayin’.

 

 

7 kommentarer

  1. Söstra mi

    Jag vet att det är Nakna Kocken receptet kommer ifrån, men bilden när du lägger i kycklingen i ströbrödet med din ringbeklädda hand fick mig genast att tänka på Two Fat Ladies! ;D

  2. Lotta

    Hej,
    de sista 10 minuterna efter friteringen,
    hur mycket ska ugnen stå på?

    Alltså efter ditt inlägg=
    Plocka upp dem ur oljan och lägg dem i en ugnssäker form, och tillaga i 10 minuter. Om du inte har material för paneringen i stekpannan så kan du gå direkt från ströbrödet till detta steg, och tillaga dubbelt så länge, men då blir det ingen härlig färg på dem.

    Tacksam för återkoppling
    Mvh Lotta

    • Julia Angelback

      Hej Lotta!
      180 grader, jag skrev det precis efter kryddsmörs-delen av inlägget, så det blev kanske lite otydligt :)
      Lycka till med matlagningen! :)

      • Lotta

        Tack

  3. Lotta

    Hej,
    de sista 10 minuterna efter friteringen,
    hur mycket ska ugnen stå på?

    Alltså efter ditt inlägg=
    Plocka upp dem ur oljan och lägg dem i en ugnssäker form, och tillaga i 10 minuter. Om du inte har material för paneringen i stekpannan så kan du gå direkt från ströbrödet till detta steg, och tillaga dubbelt så länge, men då blir det ingen härlig färg på dem.

    Tacksam för återkoppling
    Mvh Lotta

  4. Mia Lakeblossom

    Denna kycklingrätten är så sanslöst god. Visste inte vad vad Chicken Kiev var innan jag såg Jamies program, nu är det en god bjudrätt. Jag bjuder god potatismos eller en sallad på sommaren till.

    • Julia Angelback

      Jaa, den går aldrig fel! Såå god ju!

Lämna ett svar till Julia Angelback Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑