En modern hemmafru

Sockerfri kladdkaka

Här kommer receptet jag följde för att kunna göra denna tårta till min mans födelsedag! Den är sockerfri (bortsett från den mörka chokladen) och mjölfri och jag följde receptet här. För att göra det till en tårta istället för en kladdkaka, så gjorde jag två stycken kladdkakor som jag staplade på varandra med en nyttigare version av chokladfrosting emellan.

I vanliga fall använder vi inte sötningsmedel här hemma, eller choklad (vi brukar baka med kakao), men detta är ett LCHF-recept, så vi fick vidga vyerna lite just denna gång :)

Så jag skriver receptet utifrån endast en kladdkaka, men på bilderna kommer ni istället se mig göra två stycken, alltså dubbel sats!

Du behöver:

– 4 ägg
– 1 dl sötströ
– 200 g mörk choklad
– 200 g smör
– 1 dl vispgrädde
– 1 dl mandelmjöl
– 2 tsk bakpulver
– 1 tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser.

Vispa äggen fluffiga, och vispa ner sötströet efter ett tag.

Smält smör och mörk choklad! Mums! Rör sedan ner grädden i chokladsmeten.

Rör ner chokladsmeten i äggsmeten…

… och sedan rör du även ner de torra ingredienserna.

Såååå galet gott ju!

Klä en form med bakplåtspapper (jag gör ju som sagt dubbel sats på bilderna)…

…och ner med smeten! In i ugnen på 180 grader. Och det är tyvärr här det blir lite komplicerat. Receptet säger att kakan ska vara i ugnen i 8-10 minuter. Efter så kort tid var min kaka fortfarande fullständigt flytande. Det slutade med att jag tog ut min efter ca 20 minuter. Jag skulle inte kalla resultatet en kladdig kladdkaka då (då kakan blir fast först när den svalnat), men då jag skulle stapla dem på varann så ville jag inte riskera att de skulle bli för kladdiga. Efter 20 minuter var de inte så kladdiga när de hade svalnat, men det var definitivt en mjuk kaka. Så ha koll på din, och plocka ut den därefter. Om jag hade gjort en kladdig kladdkaka hade jag kanske plockat ut den efter 15-17 min.

Ta-da! Som sagt, den blir fastare när den svalnar.

Om du gör en klassisk kladdkaka så är du färdig nu! Men jag ville som sagt göra en tårta av min. Så jag…

Plockade en kaka ur sin form, och skar ner kanterna (som var aningen högre än resten av kakan)…

… bredde på min sockerfria frosting (recept kommer!)…

… och dumpade den sista kladdkakan ovanför! Sedan var det bara att dekorera den!

Jag använde bara vispgrädde på våran, och serverade tillsammans med vispgrädde och flingsalt. Men alternativen är oändliga! Andra alternativ vi valde mellan var en hög med färska bär (klassikern) eller att toppa den med popcorn och någon slags kolasås! Mums!

Hoppas det smakar!

 

2 kommentarer

  1. Tammy

    I make this almost weekly too! The baking times are tricky. It is best day 2:)

Lämna ett svar till Julia Angelback Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑