En modern hemmafru

10 tips till skötväskan

Inlägget innehåller reklam för Babyland genom annonslänkar

Här kommer 10 tips på riktigt bra saker att fylla skötväskan med! Som referens har jag en son som blir tre år i april och en son som är blir ett år i mars, och detta är vad som funkar för oss. Vi använder oss av en ryggsäck som är avsedd för att vara en skötväska, och att ha just en ryggsäck är ganska väsentlig för oss i den fas vi är i just nu, då jag ofta tar mig ut med båda pojkarna själv – och när jag bär en 10-månaders och håller ett overall-barn i handen medan vi tar oss ner för trappan i loftgången så är en tung väska på armen det sista jag vill tänka på!

Sedan är det värt att nämna att vi har en riktigt stor och full skötväska, då jag är en person som ”hellre packar lite för mycket, för säkerhets skull” :)

1. Saker för blöjbyte

Självklart om man har ett blöjbarn. Nästan hela poängen med en skötväska. Vi har blöjor, våtservetter, handduk (att lägga under barnet), blöjpåsar och lite zinksalva. Handsprit har aldrig varit vår grej, annars hade vi nog haft det i väskan också.

2. Ombyte

Vi har ombyte till båda grabbarna. Storebror kan spilla något eller få en olycka, och lillebror blir lätt kladdig. Vi byter inte ofta, men när det väl behövs så är vi så tacksamma att vi alltid bär omkring på dem.

3. Saker för att sova

Vi har bara med oss en extra napp, men packa det just dina barn behöver för att somna. I korgen i vagnen har vi en filt också!

4. Saker för matning

Storebror är en supersnacksare och har som vana att alltid småäta på russin i vagnen, så vi har alltid med flera sådana paket. Även en ”nödklämmis” och liknande nyttigt godis ifall att.

Lillebror packar vi alltid med mat hemifrån om vi vet att det kommer behövas, men i väskan har vi alltid en sked och en silikonhaklapp. Den är så sjukt smidig, för den går att rulla ihop och tar därför mycket mindre plats i väskan! Fattar inte att jag inte köpte mig denna redan med första barnet, det är så skönt att bara kunna rulla ihop den när man är färdig!

Den vi äger finns att köpa HÄR, finns även i rosa HÄR, (båda adlinks) och Babyland har alltid fri frakt, snabba leveranser och gratis hemleverans på beställningar över 1000 kr!

5. Vattenflaskor

Vi har vattenflaskor till båda pojkarna, och till oss vuxna också! När vi lämnar hemmet så är påfyllning av vattenflaskorna det enda vi egentligen behöver fixa med skötväskan för att vara redo att gå ut!

6. Leksaker

Vi har med lite småleksaker till lillebror att tugga på i vagnen och något smalt block och klistermärken som storebror kan pyssla med när vi sitter på café eller liknande. Men egentligen är allt det där onödigt, och vi skulle kunna slänga ut allt och bara behålla leksaksbilarna. Båda pojkarna är biltokiga och storebror klarar nästan inte en timme i sträck utan att hålla en bil i varje hand. Självklart blir lillebror då avundsjuk, så behöver han också en bil för att bli nöjd haha.

7. Mammas/Pappas saker

Vi har ett litet fack i väskan där endast mina saker ligger. Plånbok, hörlurar, läppbalsam, handkräm, tuggummi, värktabletter…

8. Solglasögon

Jag vet inte hur det är med er, men i vår familj så glömmer vi alltid solglasögon! Vi lämnar lägenheten, går till parkeringen, sätter oss i bilen, börjar köra och slås på en gång av hur lågt solen ligger! Därför har alla i familjen ett par solglasögon i väskan. Kan låta överdrivet, men min make är i alla fall sjukt tacksam över den här punkten!

9. BVC-kort

Kortet man får på BVC där de fyller i vilket vaccin de gett barnet osv. Mest för att om de korten inte alltid låg i skötväskan så skulle vi garanterat glömma dem varje gång vi gick dit, haha.

10. Plastpåsar

Okej. Här kommer den lite spårade punkten. Om du är en överpackare som mig, eller om du har mycket grejer i väskan pga många barn, så är detta ett bra tips på att hålla väskan från att bli rörig och kaotisk. Självklart ska du ju först och främst ha en bra väska, med många fack. Jag har blöjor, våtservetter, zinksalva, handduk, haklapp och sked i sidofacken som är lätta att komma åt! Men även i det ”stora facket” blir det ju lätt huller om buller och dålig översikt. Så i det stora facket har jag använt mig av återförslutningsbara plastpåsar!

I stora facket ligger pojkarnas ombytes-uppsättningar i varsin påse, familjens solglasögon ligger i en påse, viktiga papper ligger i en påse längst bak vid väskans rygg, och all snacks ligger i en påse! Inget i vår skötväska ligger alltså löst i väskan.

Sedan dess har det blivit så enkelt att hitta saker, och framför allt så enkelt att få översikt! Vi gillar till exempel att alltid ha 4-5 små russinpaket i väskan, så vi alltid är redo för meltdowns och eventuella sugna kompisar. Innan jag började lägga allt i plastpåsar så hade jag ingen aning om hur många paket som låg i väskan, eftersom de ofta ramlade ner till botten. Nu kan jag bara dra upp påsen med snacks, och ser på en gång om vi har russin eller inte!

Ett supertips till dig som gillar att vara lika överorganiserad som mig :)

 

Hoppas någon tyckte att detta inlägg var hjälpsamt! Har ni föräldrar några fler bra idéer på saker att ha i skötväskan så får ni gärna lämna en kommentar med tips! :)

 

4 kommentarer

 1. Karin

  Jag (även om jag är vuxen) älskar fruktstängerna du har i snackspåsen. Ett litet tips är om ni kommer till Danmark någon gång, att köpa Grinebidder. De är mindre än fruktstängerna. De är tryckt ut i små figurer som olika bilar, kläder och djur. Smakarna är lite annorlunda fast super goda. Jag känner till 3 olika. En med hallon, rabarber och rödbetor. Den andra är med äpple, päron och grönkål. Den tredje innehåller apelsin, mango och morot. Då får barnen ( och vuxna) i sig lite grönsaker också. Castus Grinebidder.

  • Julia Angelback

   Åh vad roligt! :) Tack för tipset!

 2. Anna

  Hej!
  Har idag hittat din blogg, roligt att läsa om en ”kollegas” vardag, är själv hemmamamma med tre barn. De är 7, 5, och 2,5 år och sen en del djur på torpet också.

  Mvh Anna

  • Julia Angelback

   Åh vad roligt att du hittade hit! Haha, ja, kollega – vad kul! Att vara mamma är verkligen världens bästa jobb! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑