En modern hemmafru

Lindra en hostig natt

Samson har blivit genomförkyld, och Zion har också blivit smittad nu. Den stora jobbiga grejen med denna förkylning är att den kom med en hemsk hosta, speciellt för Samson. Han hostar och hostar och snorar och hostar och hostar och snorar. Stackare! Det är faktiskt första gången han är sjuk på riktigt (innan har han bara haft lite småsnuvor, ingen riktig förkylning).

Inför natten som nu ligger bakom oss så googlade jag lite om hur man kan lindra hosta för små barn, och hittade en intressant litet husmors-tips!

Uppenbarligen ska man kunna lindra hosta på natten med hjälp av en gul lök! Jag hade aldrig hört talas om det innan (normalt, eller tecken på att man endast varit förälder i knappt tre år?) , och blev genast sugen på att testa.

Man ska alltså skära upp löken, och i en skål hälla över kokande vatten, men inte mycket att det täcker löken. Sedan ska denna skål stå under barnets säng på natten, och förhoppningsvis lindra hostan!

Nu är det ju alltid svårt att säga om såna här saker faktiskt funkar, då man aldrig vet hur natten skulle sett ut utan den, men Samson hostade i alla fall mindre denna natt än han gjorde natten innan! Vi hade någon timme runt 2-3-tiden då jag fick sitta vid hans sängkant medan hostan bara haglade, men innan och efter det så var det faktiskt ganska lugnt!

Ett litet tips till er andra i förkylningstider! Det kan aldrig skada att testa :)

4 kommentarer

 1. Anna

  Hej!

  Jobbigt när de små är sjuka (ja det blir knappt lättare när de är större). Att sitta upp och sova nån natt är en lösning när de är små.

  Får jag fråga hur ”samhället” reagerar när du det kommer på tal att ni inte har förskola till barnen och du är hemma? Jag har tyvärr inte alltid fått positiva reaktioner då det detta med att vara på förskola är en helig ko. Jag bryr mig inte hur andra gör men tydligen måste andra bry sig på vad vi gör, och på något vis är det ok att ifrågasätta vårt val men där är väl ingen som ifrågasätter de som sätter sina ettåringar på förskola, eller.

  Med vänlig hälsning Anna

  • Julia Angelback

   Vilken bra fråga! Jag håller med om att det är riktigt konstigt hur ”rätt” det ska vara att sätta sina barn på förskola vid så ung ålder, som om det är synd om barnen som inte går på förskola (speciellt när det finns så mycket som pekar på att det oftast gynnar barn mycket mer att växa upp i hemmet med sina föräldrar). Jag har mest fått förvånade reaktioner och några nyfikna frågor om när de ska börja, men har turen att ha många vänner som gör samma val som oss, och håller mig nära dem istället. Jag är kristen och i min kyrka är de flesta väldigt ”familjefokuserade” och uppmuntrar mig i mitt val, så jag är lyckligt lottad över att vara omgiven av människor med samma värderingar som mig själv!

   • Anna

    Hej igen!

    Trevligt när man känner att man ”hör hemma”, det är mycket värt.
    Tyvärr har vi upplevt från många olika håll att ”det vore väl bra för barnen att komma ut lite”, ”när ska du börja arbeta, kan ju inte bara vara X som ska arbeta”, ”inte vet jag vad du sysslar med på dagarna” etc. Detta har kommit från nära håll men som tur är så är jag själv ifrån en familj där min mamma har ”jobbat hemma” och jag är så glad att båda mina föräldrar har varit närvarande. Det är precis det som jag vill ge mina barn, familjen är kärnan och där håller vi ihop. (Min pappa kommer från en kristen familj).

    Var du än kommer inom vården så frågar de ang förskola och sen dokumenteras det att barnet inte är det och då kommer nästa fråga om de har jämnåriga kamrater. Det har blivit något sjukligt över detta. För om de är inte är på förskolan så har de inget socialt liv för man kan inte ha kontakt med andra barn/vuxna om man inte är inom statens omvårdnad.

    Varför tror du de lobbar för att det ska bli obligatorisk förskola från tre år, de har ju mer eller mindre redan all inne vid den åldern? Jo, för att man ska ha kontroll på alla barn och de som väljer bort förskolan har kanske andra ideer än staten och det kan vi ju inte ha att barnen lär sig. Skulle inte förvåna mig om det kommer upp på tapet under de kommande åren. Sverige och Tyskland är de enda länder (vad jag vet) där inte hemskolning är tillåtet, undras varför. Så välj skola med omsorg och helst en som har kösystem. Vi har valt Waldorf.

    Ibland önskar jag att man bodde i ett land som såg hemmamamman som en tillgång och inte nån som är suspekt för de vill ta hand om sina egna barn.

    Med vänlig hälsning Anna

    • Julia Angelback

     Verkligen! Vi gör detta för våra barns skull, och då får man låta alla andras åsikter bli bakgrundsljud som bara rinner av en, och stå fast vid sin övertygelse!
     Och om de inför obligatorisk förskola vid för ung ålder – ja, då blir det bara för oss att packa väskorna och lämna landet! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑