En modern hemmafru

Färgglad rislåda

Zion älskar att leka med händerna, och framförallt med vatten! Han kan stå vid handfatet hur länge som helst med koppar och mått och bara hälla och hälla. Nackdelen med det är att han oftast blir genomblöt och behöver byta kläder, haha :) Men jag läste lite mer om sensorisk lek och blev inspirerad att pröva fler alternativ! Som en färgglad rislåda!

Tanken är att man ska fylla en låda med ris (roligare om man också färgat riset), och olika saker att skopa och hälla med, och plocka fram lådan när man behöver sysselsätta sitt barn ett tag. Självklart kommer det blir lite spår av ris på golvet, men så länge man är noga med att förklara att riset måste stanna i lådan, och kanske till och med lägger ut ett lakan under lådan, så blir ju städningen minimal! Speciellt då ris är så enkelt att dammsuga upp!

Jag tyckte denna idé lät så rolig att jag helst själv skulle vilja sitta och leka med den lådan! Då blev det dags att färga riset!

Jag köpte hem 6 kg billigt ris (anpassa mängden efter storleken på lådan du vill fylla), ättiksprit och karamellfärg.

Först hällde jag över riset i fyra plastpåsar (då jag ville färga det i fyra färger), sedan hällde jag i ett par matskedar ättiksprit och en massa karamellfärg.

Sedan förslöt jag påsen och blandade omkring riset tills allt hade fått färg!

Sedan gjorde jag likadant med alla färger! Så fint blev det! Sedan kan man låta riset torka ett tag genom att låta de stå i öppna påsar (detta minskar även ättika-doften). De behöver nog inte stå särskilt länge egentligen, men jag gjorde påsarna på förmiddagen och lät de stå till kvällen. Jag hällde även över riset till större plastpåsar för detta steg (såna man köper i mataffären) för att låta riset luftas mindre kompakt.

Sedan kan du hälla riset i lådan! Jag använde mig av en stor men grund låda från Ikea, så Zion kan sitta ner och leka med riset! Häll ner färgerna separat, som en regnbåge, så blir det extra roligt för barnet att blanda färgerna första gången!

Så så fina färgerna blev! Jag var så frestad att sätta mig ner och leka själv, haha!

När du presenterar lådan för barnet så fyller du den också med roliga tillbehör! Jag lade i ett måttsats, några trattar, slevar, penslar och en isform att fylla! Några småskålar eller burkar är ju också jättekul! Och om jag känner Zion rätt så kommer det nog snart hamna en liten grävmaskin där i snart, haha!

Käre värld, vilken succé detta blev! Jag plockade fram rislåda när jag behövde göra lite jobb på datorn, ställde den på ett lakan mot en vägg (färre sidor att spilla över), visade hur man kunde leka och att allt ris måste ligga i lådan, inte på golvet. Hörrni – han lekte ensam med riset i en och en halv timme, och då var det jag (!) som fick avbryta leken för lunch. Efteråt ville han fortsätta och lekte själv en hel timme till, och när det var dags att plocka undan så blev han så ledsen att han grät!

Min pojke är väldigt energisk och vild, men när han lekte med denna låda så var den förvånansvärt lugnande för honom. Han liksom bara satt i lugn och ro och lekte, med sina små ljudeffekter.

Nästa morgon var rislådan den första leksaken han bad om. Och precis lika roligt var det nästa dag, även ifall det är näst intill magiskt första gången man leker med den, och får blanda alla färgerna. Efter det ser riset ut som en låda med färgglatt konfetti!

 

Detta projekt var verkligen en superhit hemma hos oss! Testa gärna själv, ifall du har barn där hemma som tycker om att leka och experimentera med olika former om konsistenser! Eller, ifall du själv kanske behöver en lugnande och rofylld låda :)

 

2 kommentarer

  1. Emelie

    Wow! Vilken idé! Det vill jag göra åt min son med!

    • Julia Angelback

      Det var verkligen superlyckat! :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑