Inlägget innehåller reklam för Babyland genom annonslänkar

Nu efter jul så kan det lätt bli lite extra trångt med leksakerna där hemma… så jag tänkte dela med mig av lite sätt vi uppdaterat våran leksaksförvaring här hemma!

Nyckeln är ju såklart att rensa och endast behålla det som faktiskt används. Jag brukar göra en rensning innan jul eller födelsedag (då jag gör mig av med det som jag vet att de inte använder) och en efter (då jag gör mig av med saker som kan ersättas av de nya sakerna, samt omorganisering och ”hitta plats”-organisering). Jag går igenom sakerna själv, och visar det för barnen sen, med en ”Visst använder inte vi de här leksakerna, så något annat barn kan få det istället?” eller ”Visst kan vi slänga de här trasiga leksakerna när ni har alla de här hela leksakerna att leka med istället?”. Brukar gå kanon.

Vi organiserar majoriteten av våra leksaker i dessa klassiska Ikea-lådor, och de funkar så bra för oss! Jag har laminerade lappar med bilder på alla som visar vad det är för typ av innehåll, så det är lätt att hitta rätt och städa undan, till och med för gäster och kompisar! Det enda jobbiga är efter t.ex. jul när jag behöver göra nya lappar då jag behövt organisera ihop ett nytt system, haha :)

Just våra barns lådor har fått namnen Djur, Figurer, Bilar, Tågbana, Lera (all deras leklera/slime) Bollar, Skriva/Rita, Utklädning (mer rollspelsleksaker egentligen), Instrument, Pussel.

Just pussellådan tog jag tag i för ett litet tag sedan och gjorde om. Jag störde mig på hur mycket plats pussellådor tar, och om man inte ska sälja vidare eller ge bort (vilket vi inte kan då pussellådor aldrig håller speciellt länge i detta hem) så är det totalt onödig plats. Så! Jag gjorde om!

Den verkliga valutan med dessa lådor är ju att det färdiga motivet är på dem…

… så jag tog alla lådor och klippte ut pusselmotivet.

Köpte dessa zipper-påsar (inte de man klämmer ihop, utan de man drar åt sidan för att öppna och stänga) i olika storlekar för olika pussel…

… och fyllde med pussel!

Varje pusselpåse fick dessutom sitt pusselmotiv i påsen så att det är lättare att lägga pusslet och att hitta det!

På detta sätt blir det enkelt för barnen att leta och välja pussel, och de tar mycket mindre plats i lådan.

Kolla här bara. Vår låda gick från helt full och otymplig att leta i, till halvfull och gräv-vänlig :)

Sedan har vi nog alla en leksak som det bara ryser i kroppen när man hör den dumpas ut på golvet… för något år sedan så var det barnens leksakskök för min del. När barnen blev lite äldre så slutade det lekas med, och istället fick de en daglig tradition av att dumpa ut alla saker och tillbehör på golvet varje dag utan att leka med det. Som ni förstår så sålde jag köket tillslut, för ljudet av alla de där sakerna slå mot golvet var lika hemskt varje dag.

Denna gång hade jag bättre framförhållning, då vi skulle ge våra barn massa smått Lego i julklapp, för att ersätta deras Duplo. Jag kunde bara föreställa mig ljudet av massor av pyttelite Lego hällas ut på golvet (säkert bara för att få bättre översikt och hitta en liten specifik bit dessutom) och all evinnerlig städning det skulle innebära i slutet av varje dag! Nej, det måste finnas ett bättre sätt, tänkte jag. Vilket det gör. Så jag tänkte dela med mig av denna underbara skapelse!

Play & Go Förvaring och Lekmatta (adlink) är drömmen i det här scenariot! Alla leksaker (helst något som man gärna annars vill dumpa ut) ligger på denna stora ”lekmatta” och man kan gräva och sprida ut dem rejält utan att något ens hamnar på golvet.

Sedan, när man är färdig, så kan man bara ta repen på vardera sida och dra ihop den! Huuur bra?!

För litet Lego så är detta verkligen drömmen, då små bitar hamnar överallt annars, och tar evigheter att städa. Snäppet vassare är ju att färgsortera Lego i olika genomskinliga lådor, men då måste ju dessa vara ganska stora och grunda så att man enkelt kan gräva och leta med så mycket översikt som möjligt. Det kanske blir goals när barnen är lite större. Tills dess så är denna förvaring för Play &Go allt och lite till! Vi är supernöjda och så glada över att vi testade denna lösning!

För att se mer av de olika färgerna och utförandena så finns de HÄR (vi valde den med världskartan på insidan)! (adlink)

 

Det var några av mina bästa leksaksförvarings-tips för denna gång! Nu är det ju ändå januari, och det är ju min favoritmånad för att rensa, sortera, organisera… ja, allt det roligaste i livet helt enkelt, haha!