En modern hemmafru

Första tiden med bebis: 10 saker man behöver

Jag fick frågan ”Vad behöver men egentligen första tiden med en bebis?”, och tänkte ta detta inlägg för att lista upp just det!

Viktigt att observera att detta är vad vi behövt med just vår bebis. Alla föräldrar och alla barn är ju olika och har olika behov, men detta är vad som funkat för just oss!

 


1. Skötbord med tillbehör

Vi har en Ikea-byrå inne i Zions rum som vi använder som skötbord. På den har vi en skötbädd ovanpå ett sånt där glidskydds-nät som håller mattor på plats (så att det inte glider någonstans). Viktiga saker till skötbordet är:

 • Blöjor
 • Handdukar
 • Salva
 • Våtservetter
 • Babyolja
 • Babylotion
 • Nagelknipsare

 


2. Babynest

Oj, oj, oj! Denna använder vi hela tiden, varenda dag!

Zion ligger i den i soffan med oss på dagen, i vaggan på natten, i vår säng om vi skulle samsova, och i barnvagnen! Dessutom tar vi med den om vi åker till till någon över dagen, så känner han sig som hemma. Så sjukt bra uppfinning! Älskar också våran blåa med stjärnor.

 


3. Barnvagn

En barnvagn säger ju sig självt. Jag älskar våran! En Tutek Turran i Silver Eco Leather White. Riktig retro-design och extra fin med den vita färgen, tycker jag. Tycker inte alls att färgen är opraktisk, i alla fall de två månaderna vi använt den. Och jag tycker det är så tråkigt att köpa något bara för att det är praktiskt, om man inte blir glad av det! Praktisk kan jag vara när jag har två barn, haha!

 


4. Babyskydd

Ett babyskydd till bilen är en självklarhet om man har bil! Föredraget en som har en adapter, som man bara behöver klicka på plats. Vi har vår bilbarnstol uppe i vår lägenhet och sätter alltid fast Zion innan vi går ut, så klickar vi bara fast stolen på sätet när vi kommit till bilen. Mycket smidigare än att behöva spänna fast honom när vi står ute vid bilen.

 


5. Bärsele/bärsjal

Zion älskar att bli buren och vill helst inte läggas ner över huvud taget. Därför är det jättebra att vi hade fått en Ergobaby 360 i julklapp innan Zion kom. Det är en av de bästa bärselena på marknaden och det märks verkligen! Så skön både för förälder och bebis. Jag vet att alla som har bärsjalar älskar att använda dessa också, så det är nog en smaksak vad som passar en bäst. I vår bärsele måste man ha ett separat spädbarnsilägg de första månaderna, så Zion blir sådär mysigt omfamnad som han annars skulle bli i en sjal ändå.

Det är verkligen en lyx att sätta på sig en sådan här och ha båda händerna fria! Nu har vi börjat ha honom i denna när vi åker och storhandlar en gång i veckan, också. Tobias bär honom mot bröstet och Zion somnar alltid. Så mycket smidigare än att gå omkring med en barnvagn och en kundvagn samtidigt.

 


6. Handdukar/Spydukar

Alltså vi har ett riktigt spy-barn. Det kommer ut vätska ur den där lilla munnen dag och natt. Vi fattar inte hur det ens får plats så mycket i honom, men det gör i alla fall att små handdukar/spydukar är ett absolut måste här hemma. Och i väskan. Och i fickan. Och i bilen. Och överallt. Vi använder tvättlappar från Ikea, och har flera paket i användning. Hur många fler vi än köper så måste vi ändå tvätta alla varannan eller var tredje dag, för han går igenom dessa like there’s no tomorrow.

 


7. Filtar

Vi älskar filtar! Dels för att det är mysigt, men också för att den typ första månaden så hade vi knappt några kläder på Zion, bara när vi gick ut eller folk kom över. Annars föredrog vi att bara ha honom i en blöja, inlindad i en filt. Man kan inte ha för många!

 


8. Skötväska

Denna har vi med oss varje gång vi lämnar hemmet. Vi har en stor vanlig handväska med stort öppet fack, och en separat väskorganiserare som skapar fack i mitten. Supersmidigt. Annars finns det ju skötväskor som är avsett för just det syftet också. I denna får man i alla fall plats med allt och lite till, och det känns alltid bra att bara kunna lämna lägenheten och veta att man har med sig allt som man skulle kunna tänka sig behöva.

 


9. Nappar och napphållare

Nu börjar vi komma in på saker som kanske inte är helt nödvändiga, men för oss har det ändå underlättat otroligt. Nappar. Vi har en väldig sug-sugen kille. Och napphållare. Vi har också en kille som inte är expert på att behålla nappen i munnen alla gånger.

 


10. Bebiskläder

Detta behöver man ju inte massvis av, i alla fall första tiden (se punkt 7). Men att ha kläder att sätta på ungen är ju bra, speciellt när man ska ut och röra sig bland folk :) Viktigast är nog mössor, som han har på sig när vi går ut. Och strumpor, till hans kalla fötter. Annars några outfits i varje storlek, och pyjamaser för mysiga hemmadagar.

 
Detta är nog det vi använt mest med Zion, i alla fall nu, hans två första månader. Nu har han precis börjat intressera sig för färger och former, så vi låter honom greppa lite leksaker sakta men säkert, och hoppas snart på att införskaffa ett fint babygym som han kan ligga och leka i!

Så jag får nog göra en uppdaterad lista om några månader, för här går det undan!

 

Hoppas denna lista hjälpte dig om du behövde lite inspiration eller tips om vad som behövs för en nyfödd :)

 

6 kommentarer

 1. Eva A

  Kan bara hålla med om allt. Bra grejer du listat =)
  Då får jag i min tur tipsa om världens bästa babygym. Det är inte speciellt vackert och du kommer drömma om melodierna som den spelar, men det är kanon. Lukas älskade det när han va liten bebbe och alla han kompisar som testade det va lika fascinerade. Massa färger, saker att pilla på och så spelar den melodier eller djungelljud om man vill plus att det finns lampor i olika färger som blinkar snällt. Helt awesome!
  http://www.pinkorblue.se/fisher-price-babygym-regnskog-a015869.html?RefID=PSM_Prisjakt&campaign=PSM/Prisjakt&pup_e=937&pup_id=A015869

 2. Christina

  Fina bilder :) Får flashback till när mina barn var små, nu är de 21 och 18, himmel vad tiden gått fort…

  • Julia Angelback

   Tack, vad kul att höra! Ja, jag har förstått det, och försöker verkligen att njuta varenda sekund! :)

 3. Ushindi Vainker

  Hej tack så jättemycket. jag hade ingen koll på dem flesta du har nämnt ovan. men nu ska jag ändra på min lista för jag hade skrivit upp saker som är helt oviktigt. tack så mycket för tipsen en gång till.

  • Julia Angelback

   Vad glad jag blir! Tack för att du kommenterade!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Julia Angelback

Tema av Anders NorenUpp ↑