En modern hemmafru

Världens godaste havregrynsgröt

Jag har aldrig varit stor på havregrynsgröt – däremot så har jag älskat risgrynsgröt sedan jag var liten.

Men havregrynsgröt gör att kroppen blir gladare, och det är att föredra framför risgrynsgröt om jag vill äta gröt regelbundet. Jag har testat mig fram och experimenterat, och nu har jag äntligen hittat ett sätt som gör min havregrynsgröt lika god som risgrynsgröt! Alltså, jag har ätit detta som lunch nästan varje vardag i ett par veckor… jag tröttnar inte! Den är så sjukt god, med smak av kanel, kardemumma och sötning av en dadel som nästan ger lite karamell-smak. Jag är officiellt såld på havregrynsgröt!

Det första steget man behöver göra, läste jag som tips från Ekotipset på Instagram. Man mixar havregrynen! Då blir man av med den grova konsistensen, och den blir mycket slätare och godare att äta. Jag mixar en hel del när jag ändå ska göra det, och det tar bara några sekunder.

Förvara ett lager i en burk, så tar det bokstavligen bara ett par minuter att göra din gröt!

Blanda…

  • 1,25 dl mixade havregryn
  • 2 dl vatten
  • 1 dl valfri mjölk
  • 1 färsk dadel, urkärnad
  • 1 nypa salt
  • Massor av kanel (som i, ”den stora öppningen på kryddburken”-massor)
  • Massor av kardemumma

 

Sätt plattan på full värme och blanda tills det blivit en gröt! Toppa med lite honung, mer kanel och mjölk!

Nu är det ju inte direkt enkelt att bli såld på en gröt genom en bild, då det är en av de mindre fotogeniska maträtterna man kan välja… men jag tycker verkligen att detta är världens godaste havregrynsgröt!

 

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblrmail

18 kommentarer

  1. Hej Julia!
    Nu har jag skrivit av ditt recept på Havregrynsgröt.
    Jag tackar så mycket, det ska bli intressant att prova.
    Jag gillar den gröten, men detta blir ju lite annorlunda.
    Det ska bli spännande.
    Önskar dig allt gott!
    Kram!

  2. Hej

    Sitter och googlar på recept på havregrynsgröt då jag inte gillar konsistensen på vanlig gröt.
    Hittade då ditt recept som lät väldigt gott.
    Men… var gör jag av dadeln? Ska den med mixas? 😃

    • Julia Angelback

      23 mars, 2021 at 21:36

      Den lägger jag i som den är när jag kärnat ur den, och den liksom löses upp lite av värmen när jag rör om i gröten! Hjälper om jag mosar den lite med vispen under tiden också. Supergott! Om du föredrar utan dadel så går honung bra att lägga i istället :)

  3. Margaretha Brunström

    24 juli, 2021 at 15:22

    I Finland kan man köpa färdigmalet havregryn, men då det i inte finns här har jag gjort som du kört de i mixern.
    Men nu ska jag testa din smaksättning med både kanel och kardemumma…det låter såå gott.

  4. Funkar havremjöl? Eller ska det vara havregryn?

  5. Kan jag köra den i mikron som jag gör med havregryns gröt ?
    Mvh Monika

  6. Kenneth Halleen

    29 augusti, 2021 at 12:49

    Kokar mion dagliga havregrynsgröt i riskokaren varje morgon blandar i 1 dl frysta blåbär o svarta vinbär.(totalt 1 dl)
    2.5 dl vatten
    1 dl Fiber havregryn
    Salt

    Rör om ordentligt med en träslev , sätt i riskokaren så sköter den sig själv..
    Låt den stå 10 minuter efter den slagit om till grön.
    Diska aldrig kokkärlet i diskmaskin, då håller den mycket längre

    • Hej!
      Har du mikrovågsugn så går det fortare och du kokar den i ät-skålen!
      Plus du slipper diska riskokaren 😇

  7. Kenneth Halleen

    29 augusti, 2021 at 12:50

    Kokar mion dagliga havregrynsgröt i riskokaren varje morgon blandar i 1 dl frysta blåbär o svarta vinbär.(totalt 1 dl)
    2.5 dl vatten
    1 dl Fiber havregryn
    Salt

    Rör om ordentligt med en träslev , sätt i riskokaren så sköter den sig själv..
    Låt den stå 10 minuter efter den slagit om till grön.
    Diska aldrig kokkärlet i diskmaskin, då håller den mycket längre

  8. Hej
    Är det inte det som är grejen att havregrynsgröt skall vara lite ”fibrig”. Jag kör själv med fiberhavregryn. Dessutom använder jag egengjord havremjölk som jag gjort i matberedaren, superenkelt! Tillsätter sen lite pumpakärnor, nötter, blåbär och granatäpplekärnor.
    Ibland lite honung också. Däremot ingen salt..tycker det blir lika gott ändå.
    //Kattmakaren

  9. Mixade havregryn blir havremjöl som finns att köpa i en del affärer eller på nätet.
    Kanel är gott men rådet från livsmedelsverket är 1 tsk per dag och det känns som du har betydligt mer än så.
    Stora mängder under en längre tid kan skada levern, kan vara bra att ha i åtanke.

    Men det ser gott ut men jag håller mig till max 1 tsk.

  10. Finns ju inge äkligare än när gröten blir slät o slemmig.

    • Haha, anonym då rekommenderar jag dig att inte göra denna gröt! Att du ens orkar kommentera din fina kommentar 😂😂🙌🏻..
      Folk har verkligen för mycket fritid.
      Heja mordenhemnafru!

      //mvh anonym 😂🙌🏻🥰

  11. jag har också läst att det kan vara skadligt med mer än en tesked kanel. Men även jag skall testa denna havregrynsgröt för den verkar väldigt god.
    Erling Linné

  12. Jag tycker att den där anonyma borde testa först med kanel så kanske denne ändrar anonyma sig innan hen uttalar sig. Hen med den ”Fina munnen”

  13. Har börjat mixa havregryn och det blir godare gröt

Lämna ett svar till Karina Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.